Avionului rus care s-a prabusit joia trecuta in Marea Neagra ii fusese interzis accesul pe Aeroportul Ben Gurion din Tel-Aviv, pentru ca „nu era in regula“, a relatat televiziunea publica israeliana, citind conducerea aviatiei civile. Nu s-au facut precizari cu privire la motivatiile tehnice, administrative sau de alta natura care au dus la luarea acestei decizii si nu s-a putut obtine o confirmare oficiala a informatiei din partea conducerii aviatiei civile. Compania rusa Air Sibir, proprietara avionului, dispunea de legaturi cu Israelul prin intermediul altor patru aparate, care erau „in regula“ si a caror intrare in Israel fusese autorizata de aviatia civila israeliana, a adaugat televiziunea.
Ancheta pentru terorism
Ministerul israelian al Transporturilor a cerut deschiderea unei anchete in legatura cu motivele pentru care, in ciuda consemnelor, avionul a aterizat pe Aeroportul Ben Gurion. Avionul rus decolase joi de la Tel-Aviv, la ora locala 9.58 (7.58 GMT), cu destinatia Novosibirsk (Siberia). „Aparatul sosise in ajun (miercuri), in jurul orei locale 19.00, si a fost examinat potrivit procedurii obisnuite“, a declarat directorul aeroporturilor din Israel, generalul in rezerva Gaby Ofir. Si justitia rusa a deschis vineri o ancheta pentru terorism, dupa prabusirea avionului, care a explodat in zbor. In acelasi timp, Kievul nu a mai exclus complet vineri ipoteza unui tir accidental cu racheta, dupa ce mai intii respinsese categoric aceasta posibilitate.
Reamintim ca la bordul aparatului se aflau 77 sau 78 de persoane, intre care, potrivit Air Sibir, 51 de israelieni. Cadavrele a trei israelience, victime ale accidentului, au fost identificate, a anuntat simbata procurorul-adjunct al Rusiei, Serghei Fridinski, in cursul unei conferinte de presa. El a spus ca alte 14 cadavre ale victimelor au fost recuperate, precum si ramasite dintr-un al 15-lea. Cautarea fragmentelor de nava si a cadavrelor s-a reluat simbata dimineata, in Marea Neagra, in largul statiunii balneare Soci, dupa ce fusesera intrerupte in cursul noptii, din cauza deteriorarii conditiilor meteo. Un elicopter Mi-8, cu cinci scafandri la bord, s-a deplasat la locul catastrofei, unde, in ciuda vremii si a opririi provizorii a cautarilor, sapte nave de salvare au ramas pe loc.
Explozie la bordul sau din exteriorul aparatului?
Procurorul Fridinski a refuzat sa privilegieze una dintre ipotezele producerii accidentului. „Tot ceea ce stim este ca o explozie s-a produs la bordul sau, provenind din exteriorul aparatului“, a spus el, precizind ca „daca explozia s-a produs la bord, ea ar fi putut fi cauzata de probleme tehnice“. Potrivit expertilor citati de cotidianul Izvestia de vineri, teza unei probleme tehnice este putin probabila, pentru ca echipajul ar fi avut timp, in opinia lor, sa o semnaleze la sol, ceea ce nu a fost cazul. „Vom examina toate versiunile“, a mai afirmat Fridinski, refuzind sa comenteze informatiile potrivit carora in fragmentele de carcasa recuperate ar fi fost gasite gauri asemanatoare impactului unor gloante. Surse din cadrul comisiei de ancheta ar fi declarat ca intr-unul dintre cadavrele recuperate dupa prabusirea aeronavei ar fi fost gasit un glont provenind de la un pistol automat.
Obiecte straine de avion, gasite la locul catastrofei
Obiecte straine avionului rus au fost descoperite la locul producerii catastrofei si sint in curs de examinare, a anuntat la Soci, seful comisiei de ancheta ruse, Vladimir Rusailo. El nu a precizat natura acestor obiecte: „Dupa analizarea fragmentelor avionului am descoperit obiecte care nu au nici o legatura cu construirea avionului. Continuam sa incercam indentificarea acestor obiecte“. Comisia de ancheta a constatat ca avionul a fost distrus ca urmare a unei explozii. Distrugerile au fost foarte mari la nivelul cabinei pasagerilor. Mai multe cadavre prezinta rani pe care le examinam in prezent“, a mai spus seful comisiei de ancheta.
Ucraina trimite o delegatie militara
Ucraina va trimite, pentru a ajuta la desfasurarea anchetei, o delegatie militara de rang inalt la Soci (sudul Rusiei), la locul unde s-a petrecut accidentul avionului rusesc, a declarat ieri un responsabil al Consiliului de Securitate rus. Ministrul rus al apararii, Igor Ivanov, a declarat simbata ca autoritatile de la Moscova nu sint multumite de informatiile furnizate de Ucraina cu privire la tirurile de rachete care au avut loc joi, in momentul catastrofei avionului Tu-154. Ministrul a precizat ca sint analizate toate versiunile (care au stat la originea prabusirii avionului), inclusiv cea a unei posibile legaturi intre catastrofa si exercitiile militare ucrainene.