Angajatorii vor fi obligati sa asigure supravegherea starii de sanatate a salariatilor Angajatorii din sectoarele public, privat si cooperatist vor fi obligati sa asigure supravegherea starii de sanatate a angajatilor in relatie cu determinantii profesionali specifici, prin serviciile de medicina a muncii elaborate de ministrul sanatatii, Daniela Bartos. Aceste servicii vor monitoriza starea de sanatate a angajatilor prin examene medicale la angajare si controale medicale periodice. De asemenea, vor asigura reabilitarea profesionala in cazul unor boli sau accidente. Toti angajatorii vor fi obligati sa accepte concluziile medicilor privind medicina muncii si sa asigure fondurile necesare pentru angajarea salariatilor in posturile corespunzatoare aptitudinilor lor fiziologice si psihologice.
CNAS monitorizeaza consumul de medicamente. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va monitoriza consumul de medicamente pe toata tara. Impreuna cu o firma romaneasca de produse informatice, institutia mentionata a realizat un program numit Winfarm, care monitorizeaza consumul de produse farmaceutice dupa mai multe criterii: denumirea comuna internationala, grupa terapeutica si zona geografica. Winfarm permite culegerea de date primare de la farmacii, urmind ca acestea sa fie prelucrate de casele judetene si trimise apoi la CNAS. Prima versiune a programului a fost trimisa caselor judetene in martie 2000, iar in iulie anul acesta o noua versiune a acestui program, care permite o evaluare mult mai realista a consumului valoric cantitativ de medicamente compensate si gratuite ajuta farmaciile sa elaboreze situatiile cerute de casele de asigurari.
7% din populatia Romaniei sufera de astm. In Romania, 7% din totalul populatiei sufera de astm. Prevalenta in rindul copiilor este mare, in jur de 10%, ceea ce face ca astmul sa fie una dintre cele mai frecvente boli cronice ale copilului. Cei mai multi bolnavi de astm se adreseaza medicilor de familie (90,3%) si nu specialistilor (doar 9,7%), releva un studiu realizat, in Romania pe un esantion de 200 de medici si 999 de pacienti. Studiul a aratat ca 28,4% dintre pacientii cu astm nu aveau capacitatea de a munci activ. De asemenea, 43% dintre ei se trezeau noaptea, 57% aveau dificultati in a respira, 57% nu puteau sa alerge dupa autobuz, 49% nu puteau intra intr-o incapere cu fum, 47% dintre pacienti nu puteau urca scarile fara opriri, iar 31% nu puteau face munci casnice, in timp ce 39% nu puteau iesi din casa pe vreme rece. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca intre 100 si 150 de milioane de oameni de pe intreg globul sufera de astm si numarul acestora creste cu circa 60% la fiecare zece ani. La nivel mondial, 180.000 de persoane mor anual din cauza acestei boli. Astmul apare la toate grupele de virsta si la toate grupurile etnice, el debutind adesea in copilarie. „Toti bolnavii de astm au propriul lor Everest de escaladat si au nevoie, asa cum am avut si eu, sa ajunga sus, sa atinga cerul. Doresc sa le insuflu indrazneala de a urca pe virfurile din viata lor, oricare ar fi acestea“, a spus dr. Denis Brown, primul bolnav de astm care a reusit sa escaladeze Muntele Everest. Medicii sustin ca in prezent exista un medicament – Singulair – care a deschis o noua era in tratamentul astmului bronsic.
(MEDIAFAX)