7.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCraiova nu-i ca Timisoara, se lasa-n pace vilisoara

Craiova nu-i ca Timisoara, se lasa-n pace vilisoara

Constructiile neautorizate de pe domeniul public nu trebuie sa se teama de buldozer

In Craiova exista peste 150 de case construite pe domeniul public, fara autorizatie de la primarie, fara proiect sau alte acte necesare dupa estimarile edililor. Tot cam atitea sint construite pe terenurile particulare, de asemenea, fara autorizatii sau alte formalitati. Legea prevede, in astfel de cazuri, amenzi drastice si chiar demolarea constructiilor ilegale. Putine primarii isi asuma insa riscul sa apere domeniul public cu „coltii“ buldozerelor, iar autoritatile locale craiovene, recunoscute ca excesiv de indulgente, nu fac exceptie si nici exces de zel. Asa ca, intru linistirea celor care vad la televizor cum cade vila dupa vila, din cauza unei…file, edilii craioveni spun grijulii: „la noi nu va fi asa!“

Primarul Craiovei, Vasile Bulucea, nu are o evidenta exacta a caselor construite in intravilanul municipiului si dupa bunul plac al proprietarilor. Centralizind ad-hoc, ies la numaratoare vreo 150: 70-80 pe Drumul Muntenilor, strada din prelungirea Brestei, citeva zeci pe la Popoveni, Plaiul Vulcanesti si alte zone… defavorizate ale municipiului. Si daca nu in totalitate, mare parte din aceste constructii apartin romilor. Cum problema „exilarii“ tiganilor la o margine a Craiovei prin infiintarea unui cartier cu specific etnic iese din discutie, primaria va incerca sa rezolve pe cale pasnica problema legalitatii acestor constructii.

Daca pompierii au loc de intors, casa ramine cum a fost

Pentru a rezolva problema caselor construite abuziv pe domeniul public, prima masura a si fost aprobata de consiliul local: „Primaria a cumparat doua hectare si jumatate de pamint, la Hanul Rosu, unde cei care vor sa isi construiasca o casa vor primi cite 200-250 mp si autorizatie de la primarie. Pentru alte case, care au fost construite fara autorizatie, exista posibilitatea ca ele sa fie autorizate, daca se incadreaza in aliniamentul stradal si daca respecta normele pentru a permite instalarea utilitatilor, accesul masinii pompierilor, al salvarii si al altor masini de interventii. Daca oamenii nu sint proprietari pe pamintul respectiv, ei pot cumpara terenul de la cei care au fost pusi in posesie“, a spus Vasile Bulucea. Singurele care ar putea avea de suferit sint casele care au fost construite dupa ureche, in afara aliniamentului stradal. Dupa spusele primarului, pe acestea le-ar putea paste demolarea, dar numai atunci cind se va gasi o solutie pentru cazarea oamenilor prin construirea unei locuinte in alta parte, pe vreun teren cu destinatie speciala, apartinind, evident, Primariei Craiova.

Oricum, cunoscindu-l pe primar, craiovenii nu vor avea parte de „show-uri“ cu lacrimi, ziduri demolate si buldozere necrutatoare. Iar pina cind sistematizarea va „lovi“ in imobilele construite alandala, mai vedem!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS