Numarul mare al transfugilor prinsi la Calafat in noaptea de 20 spre 21 octombrie, in timp ce incercau sa treaca in Bulgaria la bordul unui tir, a alertat autoritatile doljene. Amploarea operatiunii i-a condus pe anchetatori la concluzia ca aceasta era dirijata printr-o filiera internationala de imigratie clandestina.
Transfugii au fost racolati printr-o retea de calauze
Din cercetarile efectuate de o echipa operativa complexa compusa din politisti ai Inspectoratului Judetean de Politie Dolj si ai Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Dolj a rezultat ca 19 din cele 49 de persoane au fost racolate pe teritoriul Republicii Moldova. Persoanele care i-au contactat sint Arnaut Veaceslav, de 31 de ani, Ludmila Ieseanu, de 25 de ani, si Valeriu Buza, de 25 de ani, toti din Republica Moldova.
Primul grup de transfugi a intrat in Romania prin Punctul de Trecere a Frontierei Albita in ziua de 20 octombrie. De aici, transfugii au fost condusi cu un microbuz pina in apropierea orasului Calafat unde, conform unei intelegeri prealabile, s-au intilnit cu cetateanul grec care i-a imbarcat in autotir fara violarea sigiliilor vamale, prin rularea prelatei cu un dispozitiv special.
Cele trei calauze au plecat inapoi spre Vama Albita cu intentia de a parasi Romania. Microbuzul in care se aflau a fost insa depistat si retinut de politistii de frontiera, in ziua de 21 octombrie.
Operatiunea era dirijata din Grecia si Bulgaria
Din cercetarile politistilor a mai rezultat ca alti 28 de cetateni moldoveni, aflati in autotir, fusesera dirijati si organizati telefonic de mai multe persoane aflate in Grecia si Bulgaria. Ei au primit instructiuni clare cu privire la data si la locul de unde urma sa fie preluati de Alyvas Spyridon, respectiv citeva parcari din zona localitatilor Caransebes si Drobeta Turnu Severin. Cetatenii moldoveni au intrat in Romania in zilele de 18 si 19 octombrie prin Punctele de Trecere a Frontierei de la Albita, Iasi-Ungheni, Sculeni si Oancea.
1.100 de dolari pentru a ajunge in Grecia
Toate cele 49 de persoane au declarat ca urma sa plateasca soferului grec si legaturilor acestuia cite 1.100 USD de persoana, dupa ce ajungeau la destinatie. „In Ungaria, cind am oprit intr-o parcare, doua persoane inarmate m-au amenintat. M-au obligat sa urc in autotir 49 de persoane. Pe tot parcursul drumului, pina in vama, am fost amenintat si obligat sa nu anunt autoritatile“, a declarat Spyridon Alyvas, soferul tirului. Asupra transfugilor s-au gasit 50.000 de dolari. In plus, cele 19 persoane organizate si conduse de cele trei calauze au declarat ca le-au platit acestora sume cuprinse intre 50 si 100 USD de persoana.
Ludmila Ieseanu, una dintre calauze, spune ca nu-si imagina ca ajutorul pe care a vrut sa-l dea conationalilor sai ar putea fi ilegal. „Am vrut sa ajut citeva femei de la mine, din satul Carpineni, sa plece in strainatate. Pentru transport, femeile mi-au dat cite 50 USD. Nu stiam ca fac un lucru rau. Acum o sa vad ce pedeapsa o sa primesc“.
Clementa fata de transfugi
Procurorii doljeni au aratat clementa fata de cei 49 de transfugi, data fiind situatia sociala in care se afla. Ei urmeaza sa fie doar amendati cu sume cuprinse intre 2.500.000 si 3.000.000, iar dupa incheierea audierilor vor fi repatriati. Moldovenii vor primi, de asemenea, interdictie pe cinci ani de a intra in Romania. Persoanele care se fac vinovate de organizarea si calauzirea grupului de transfugi risca sa stea in inchisoare intre doi si sapte ani. Spyridon Alyvas, Veaceslav Arnaut, Ludmila Ieseanu si Valeriu Buza au fost introdusi in arestul IJP Dolj pe baza de ordonanta de retinere.