Imaginile mai cuprind un excavator, o gura de mina, precum si pe Adam metamorfozat in ciobanas
Viata locuitorilor din localitatea Bucsana – Gorj pare ca nu se deosebeste prea mult de cea a altor locuitori ai unui sat de deal uitat de lume. Mai mult decit atit, daca ar fi sa te iei dupa aparente, ai putea spune ca la Bucsana lucrurile au amortit pe vecie. Totusi, ceva este deosebit in aceste locuri. Este vorba de Biserica „Sfintul Mare Mucenic Dimitrie“, a carei zi este praznuita astazi. Peretii acestui lacas sfint poarta pentru vecie parca urmele trudei unui mester platit de sateni pentru a-si pune talentul in slujba comunitatii. Acesta a trasat repede cu pensula citeva imagini care nu vor mai iesi din mintea taranilor din Bucsana sau a calatorului oprit pentru citeva clipe sa admire o opera care nu are pereche. „Muica, asa a fost sa fie! Am platit si acum avem si noi o pictura pe biserica. Excavator pe deal, banda de transportat carbune si Eva cum ii da sarpelui cu biberonu’. Acum ati venit prea tirziu, ca e sfirsitul lumii…“, a spus o sateanca.
Postmodernism de Bucsana. Autor: Alecsandru Solomon Golgota, din Alimpesti, Gorj. La intrarea in biserica intilnim imagini de o relevanta cutremuratoare. Atemporal si postmodern, acestea se impletesc in mod comico-tragico-dramatic pe peretii care, la prima vedere, seamana cu niste planse care pot fi folosite ca material didactic la gradinita. Cu siguranta, picturile s-ar bucura de un mare succes in rindul copiilor, bineinteles, cu cenzura de rigoare. Ce se poate vedea pe peretii Bisericii „Sfintul Mare Mucenic Dimitrie“ este greu de infatisat cu ajutorul cuvintelor. In partea din stinga a usii de la intrare, vizitatorul poate vedea scena biblica a pacatului originar. Eva il serveste pe Adam dintr-un mar, cu ajutorul unei lingurite. In peisaj se poate observa pomul cunoasterii, alaturi de care se afla o masa pe care este pusa o farfurie in care se distinge un anumit fel de mincare ce pare a fi tocana. Linga masa a fost pictat un corn al abundentei. Aici a fost asezat un porumb, o vinata si un mar. In aceeasi imagine, intr-o carte deschisa pe la jumatate se poate citi „Vegetatia si animalele aduc bunastarea, pacea si linistea unui popor“, semnat Alecsandru Golgota. Cele mai interesante sint costumatiile celor doua personaje. Eva poarta slapi, fusta mini, sortulet, papion, iar in par are prinse doua fundite. Adam nu este nici el mai prejos: costumul alb, mulat, se potriveste cu corpul musculos. Cunoscutul personaj biblic ofera graunte unei mioare.
„Pestera intunericului“…
Pe peretele din dreapta, cum intri in biserica, a fost zugravit, de catre pictorul din Alimpesti, „Infernul din 1991“, respectiv anul in care au fost realizate imaginile. Si in acestea intilnim o Eva, de aceasta data mult mai in virsta, care ni se prezinta cu sinii complet goi. Intr-o mina tine o sticla cu biberon, cu care hraneste un sarpe. La mina stinga, Eva poarta un ceas, ceea ce explica si prezenta urmatoarelor cuvinte in ceaslovul existent in pictura: „Viata se masoara in secunde“ si „Eva isi hraneste sarpele“. In aceeasi imagine este pictata „Pestera Intunericului“, din adincurile careia o banda de transportat carbune scoate bucati de trupuri: capete si brate. Toate acestea sint aruncate intr-o groapa in care arde „focul iadului“. Peisajul este intregit de un excavator care isi vede linistit de treaba, pe coama unui deal. De asemenea, pe tavanul de la intrare se distinge un personaj imbracat intr-o haina de culoare albastra, numit Imanuel. Acestea sint imagini pe care satenii din Bucsana le vad in fiecare duminica, atunci cind merg la biserica. Gheorghita Olaru, de 63 de ani, crede ca nu va mai veni cineva sa repicteze peretii bisericii, desi isi doreste acest lucru. „Acum ce sa facem, maica? Am vazut si eu alea, dar ce sa fac? Mi s-a parut un lucru grav, Eva nu trebuia sa hraneasca sarpele si sa aiba ceas la mina. Asta sa fie clar! Acum, ati venit prea tirziu, ca e sfirsitul lumii. Eu, una, sint pe duca. Unde ati fost? Unii au fost multumiti si asa, cu desenele alea. O biserica mai frumoasa decit a noastra nu exista!“
„La inceput au fost stele“
Locuitorii din Bucsana povestesc ca pe peretii de la intrarea in biserica a fost pictat prima data un cer plin cu stele, dupa care Alecsandru Solomon Golgota a venit si a onorat comanda satenilor. Acestia au strins bani si l-au chemat pe om tocmai din Alimpesti, comuna vecina. Cind lucrarea a fost gata, satenii nu au fost multumiti de picturile realizate. Aurica Dinuta, de 63 de ani, a spus: „Ehee, pai prin 1988 au gatit biserica si pe la 1991 au facut pictura. La inceput au fost stele, dar le-am schimbat. Daca am dat bani? Acum lumea nu vrea sa mai dea.“ Locuitorii din Bucsana si-au luat gindul de a vedea o alta pictura la Biserica „Sfintul Mare Mucenic Dimitrie“. Am incercat sa luam legatura cu preotul care slujeste la aceasta biserica, dar acesta nu era in localitate cind reporterul GdS a vizitat biserica. Primarul comunei Prigoria, din care face parte satul Bucsana, Emil Ragman, parea si el resemnat: „Au fost si de la Mitropolia Olteniei, dar tot asa a ramas. Acum preot este Petrica Dobritescu. E tinar. Cam de patru ani e la Bucsana. Ce sa zica omu’? Isi face meseria. Eu nu pot sa fac nimic. Satenii au format o comisie, au strins bani… Apoi au venit la mine sa se plinga, dar era prea tirziu. Faptul era deja consumat. Ar trebui sa vina cineva de la Craiova sa vada picturile. Noi nu mai avem bani. Acum am trei biserici care sint in patrimoniu si pe care trebuie sa le restaurez. De unde sa iau bani?“ De cele existente la Bucsana a auzit si Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan Savu, care a promis ca va trimite un specialist de la Craiova care sa analizeze situatia si sa repicteze peretii bisericii. Bineinteles, gratuit, pentru ca satenii au ajuns la fundul sacului.