Decizia guvernantilor de a schimba „actele de nastere“ ale societatilor comerciale a creat o adevarata harababura in rindul intreprinzatorilor craioveni. Putini au inteles de ce e nevoie sa preschimbe actele firmei si sa reia tot demersul birocratic al obtinerii avizelor si certificatelor. Si mai putini au trecut la fapte si au inceput sa completeze si sa depuna toate actele necesare. Conducerea Camerei de Comert si Industrie (CCI) Oltenia a decis sa usureze intrucitva demersul birocratic si sa infiinteze un ghiseu unic. Numai ca acest lucru a insemnat un plus de aglomeratie, un du-te-vino cu dosare, timbre, copii, bani cheltuiti si timp pierdut pe la cozi. Dar cum unde e lege nu incape loc si de tocmeala…
„Domnule, asta e bataie de joc! Cine stie ce interese o fi avind sa ne puna pe drumuri, sa depunem iarasi dosare, de parca nu le-am mai fi depus o data, nu stiu. Ce-mi trebuia mie sa schimb codul societatii? Acum, daca trebuie sa o facem si pe asta, o s-o facem, dar nu e normal. Am cheltuit o gramada de bani cu dosarul asta, plus bataia de cap si timpul pierdut. Am stat trei ore la coada ca sa depun dosarul si tot imi mai trebuia niste acte… Babilonie curata!“, se suparase Aurel Grigoras, patronul unui SRL. Avalansa de formalitati pe care trebuie sa le indeplineasca i-a cam dezorientat pe craioveni, care, decit sa dea piept cu aparatul birocratic, prefera sa lase totul pe ultima suta de metri. Dupa spusele specialistilor, din cele 17.000 de societati doljene inmatriculate, doar pentru 1.400 s-a depus documentatia de preschimbare. Printre primii s-au aflat micii intreprinzatori, patroni de SRL, care se tem de amenzi. „Daca guvernul considera ca trebuie schimbata toata documentatia, o s-o facem si pe-asta, desi normal ar fi fost sa nu mai platim o data pentru toate. Cheltuim bani si timp, deja am venit de trei ori pentru dosarul asta! Exista o baza de date, unde sint monitorizate toate societatile comerciale. Ar trebui sa ne comunice din timp data si ziua cind sa venim cu toate actele si astfel s-ar evita o serie de probleme“, a spus craioveanul Gigi Pascariu.
Birocratie dupa litera legii
Ca sa poata avea o evidenta completa a societatilor comerciale si sa exercite asupra lor o supraveghere mai stricta, guvernantii au aprobat o lege de preschimbare a certificatelor de inmatriculare a acestora. La inceputul lunii iunie a intrat in vigoare Ordonanta nr. 76/2001 a guvernului, care are ca scop tocmai… reducerea birocratiei! Adica, punind ordine in organizarea si evidentierea societatilor comerciale, sa se „aeriseasca“ putin viata economica. „De la 1 iunie, la sediul Camerei de Comert a inceput preschimbarea vechiului certificat de inmatriculare si a codului fiscal cu un nou certificat de inregistrare continind un cod unic atribuit fiecarei societati comerciale. Codul unic va simplifica toate activitatile comerciantilor. In plus, punctele de lucru trebuie trecute in Registrul Comertului la sediul societatii- mama, urmind sa fie autorizate. In aceasta situatie se gasesc aproximativ 90% din societatile comerciale din Dolj“, a spus Ion Dinca, directorul Departamentului Juridic si coordonator al biroului unic din cadrul CCI. Pentru simplificarea pe cit posibil a activitatii de preschimbare, in incinta CCI s-a infiintat un birou unic, de la care se primesc, contra cost, avizele si acordurile celor cinci institutii care trebuie sa autorizeze activitatile comerciale: Inspectia Sanitara de Stat, Pompierii, Directia Sanitar-Veterinara, Agentia de Protectie a Mediului si Inspectoratul de Protectie a Muncii. Nemultumirea oamenilor s-a manifestat mai ales cind s-au trezit pusi in situatia sa achite, pentru fiecare punct de desfacere, contravaloarea (de ordinul a sute de mii de lei) acestor autorizatii. In fata unor astfel de taxe, faptul ca schimbarea efectiva a certificatului de inmatriculare a societatii nu costa nici un ban trece aproape neobservat.
Cine nu se conformeaza va fi desfiintat!
Activitatea de preschimbare a certificatelor trebuie incheiata pina in luna mai anul viitor. Dupa acest termen, agentii economici care nu s-au conformat ordonantei intra in desfiintare, certificatele de inmatriculare si de inregistrare fiscala devenind nule. Dupa obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor de la cele cinci institutii, dosarul societatii se depune la judecator, aflat si el in incinta CCI, urmind a i se elibera certificatul de inregistrare. Chiar daca pina acum oamenii au stat la cozi, acuzind „moftul“ guvernantilor, conducerea CCI estimeaza ca, spre sfirsitul termenului acordat, intirziatii vor lua cu asalt ghiseele de eliberare a avizelor si autorizatiilor. Atunci sa vezi aglomeratie!