In cea de-a doua zi a vizitei oficiale in Statele Unite ale Americii, primul ministru Adrian Nastase a avut o serie de intilniri cu secretarul de stat Colin Powell, directorul general al FMI, Horst Koehler, secretarul pentru energie, Spencer Abraham, copresedintii Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson si Ron Asmus, fostul speaker al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich si cu guvernatorul Statului Virginia, Jim Gilmore. La intrevederea cu secretarul de stat american, au fost abordate aspecte privind angajamentul guvernului roman in vederea accelerarii procesului de aderare la NATO, reformele macroeconomice din Romania si legislatia referitoare la sistemul adoptiilor internationale. Totodata, premierul Adrian Nastase a remarcat interesul comun pentru revigorarea relatiilor bilaterale si dezvoltarea unui parteneriat economic in domeniul energetic, cel al tehnologiei informatiei si cel petrolier. Secretarul de stat Colin Powell si-a manifestat admiratia fata de programul de reforme initiat de cabinetul Nastase si a incurajat autoritatile romane sa continue aplicarea planului guvernamental de actiune.
In legatura cu situatia adoptiilor internationale, seful executivului a mentionat ca s-a constituit un grup independent de experti, care va prezenta un raport cuprinzator, in baza caruia se va adopta o solutie pentru rezolvarea cazurilor aflate deja pe rolul instantelor de judecata.
Discutarea unui nou acord stand-by cu FMI
La intilnirea cu directorul general al FMI, Horst Koehler , a fost abordat stadiul reformelor macroeconomice initiate de guvernul Nastase. Horst Koehler a apreciat progresele in plan economic realizate in ultimele zece luni si a remarcat determinarea cabinetului Nastase pentru finalizarea acordului de imprumut cu FMI. Totodata, Koehler a aratat ca in Romania sint necesare un climat institutional favorabil si o continuare a actiunilor de reforma, tinind cont de aspectele de ordin social. La rindul sau, premierul Adrian Nastase a subliniat importanta stabilirii unui parteneriat cu FMI, care sa sprijine aplicarea programului de reforme in Romania. „Parerea mea este ca nu vor fi nici un fel de probleme legate de incheierea unui nou acord stand-by. Au fost perioade cind in relatiile cu FMI erau tensiuni foarte mari, dar acum exista un parteneriat si nu s-au inregistrat derapaje“, a spus Nastase. El a aratat ca este necesar ca guvernul sa aplice in perioada urmatoare o serie de masuri pentru a respecta intelegerea convenita cu Fondul Monetar International. „Testul va incepe dupa aprobarea imprumutului, cind va trebui sa aplicam masurile convenite si sa respectam aceasta intelegere“, a spus Nastase. Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a discutat ieri un nou acord stand-by cu Romania, in valoare de 400 de milioane de dolari, in conditiile in care vechiul acord a expirat la sfirsitul lunii februarie a acestui an fara sa fie finalizat. Acordul stand-by cu FMI urmeaza sa se deruleze pe o perioada de 18 luni si are o valoare de peste 400 milioane de dolari.
Trupele americane vor putea stationa pe teritoriul Romaniei
Premierul Adrian Nastase si secretarul de stat american Colin Powell au semnat marti seara, la Washington, Acordul SOFA privind statutul fortelor tarilor NATO care participa la operatiuni militare pe teritoriul Romaniei. Acordul, care urmeaza sa fie ratificat de parlament, permite trupelor americane sa tranziteze sau sa stationeze pe termen scurt pe teritoriul Romaniei. Premierul Adrian Nastase a declarat, la sfirsitul intilnirii cu Colin Powell, ca semnarea acestui acord are o mare importanta pentru relatia de parteneriat dintre Romania si Statele Unite si pentru procesul de aderare in structurile nord-atlantice. „Romania a luat initiativa de a se considera un membru de facto al Aliantei in lupta impotriva terorismului si isi exprima in continuare solidaritatea cu Statele Unite“, a spus Nastase. El a precizat ca i-a solicitat secretarului de stat Colin Powell sa urmareasca modul in care Romania indeplineste criteriile stabilite pentru integrarea in NATO, aratind ca eforturile guvernului in procesul de aderare sint sustinute de un sprijin popular masiv“. Seful executivului a mai afirmat ca este necesar ca parteneriatul cu Statele Unite sa aiba efecte si in domeniul economic, prin atragerea unui volum important de investitii americane in Romania.
Vizita la Muzeul Holocaustului
Primul ministru a participat in cea de-a doua zi a vizitei oficiale la o ceremonie organizata la Muzeul Holocaustului, in prezenta presedintelui muzeului, Miles Lerman. Cu acest prilej, statul roman a donat un set de documente si inregistrari din patrimoniul national, aflate in posesia Arhivelor Nationale. Totodata, seful executivului a exprimat dorinta autoritatilor romane de a clarifica statutul juridic al proprietatilor, lacasurilor de cult si cimitirelor evreiesti.