20.1 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste patru tone de produse lactate au fost oprite de la comercializare in Mehedinti

Peste patru tone de produse lactate au fost oprite de la comercializare in Mehedinti

Au fost aplicate 18 sanctiuni contraventionale, in valoare de 75 de milioane de lei

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti, insotiti de reprezentanti ai Directiei Sanitar-Veterinare si ai Biroului Judetean de Metrologie Legala Mehedinti, au desfasurat o ampla actiune de control privind calitatea si modul de etichetare a laptelui si produselor lactate. Au fost verificati 21 de agenti economici: un producator – SCIL SA Drobeta Turnu Severin, doua unitati de distributie – SC PRICOM SRL din Drobeta Turnu Severin si SC MV GRUP SRL Slatina – punct de distributie Drobeta Turnu Severin, 18 unitati de comercializare – din care 14 in Drobeta Turnu Severin, trei in municipiul Orsova si una in mediul rural. Au fost verificate produse lactate (lapte, iaurt, sana, lapte batut, smintina, unt si brinzeturi), in cantitate totala de 12.942 de kilograme, in valoare de aproximativ 380 de milioane de lei.

Conditiile igienico-sanitare in distributia si comercializarea lactatelor lasa de dorit

Inspectorii au constatat lipsa autorizatiei sanitare de functionare la trei unitati (SC PRICOM, SC MV GRUP, SCIL SA) si lipsa autorizatiei sanitar-veterinare la doua unitati (SC PRICOM si SC SPIRT COM SRL). Lipsa certificatului sanitar-veterinar de transport s-a constatat la cele doua unitati de distributie verificate. La SCIL SA Drobeta Turnu Severin – singurul producator de lapte si produse lactate din judetul Mehedinti – nu

s-au constatat abateri de la prevederile OG 42/1995. In schimb, nerespectarea conditiilor igienico-sanitare prevazute de OU 976/1998 s-a constatat la sapte agenti economici, din care doua unitati de distributie si cinci de comercializare (nerespectarea conditiilor de transport si depozitare, utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar si neigienizate, lipsa echipamentului de protectie sanitara). Starea necorespunzatoare a ambalajelor s-a constatat la o cantitate de noua kilograme de produse lactate, in valoare de 262.000 de lei (iaurt, smintina Danone). Ambalaje deformate, deteriorate, cu scurgeri de continut au mai fost gasite la SC MV GRUP – punct de distributie Drobeta Turnu Severin.

Iaurt Vitalinea expirat din 29 septembrie

Neincadrarea in termenul de valabilitate declarat de producatori a fost constatata la 16 kilograme de produse lactate, in valoare de 882.000 de lei (lapte batut – expirat din 21 octombrie 2001 – SCIL SA, lapte praf si lapte import – expirate din 15 septembrie 2001, frisca – expirata din 25 august 2001 – SC FERIGA COM Drobeta Turnu Severin, SC POPOVICI ROYAL SRL Orsova, iaurt Cremoso Vitalinea – cu datele de expirare 29 septembrie 2001 si 8 octombrie 2001 – SC LUXURIANT IMPEX SRL). Etichetarea neconforma s-a constatat la o cantitate de aproximativ 498 de kilograme, in valoare de peste 26 de milioane de lei. „S-a dispus oprirea definitiva si retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu parametrii de calitate neconformi si termen de valabilitate depasit a cantitatii de 51 de kilograme de produse lactate, in valoare de peste doua milioane de lei. S-a luat masura opririi temporare a comercializarii produselor cu abateri de informare-etichetare si depozitare in conditii igienico-sanitare necorespunzatoare a unei cantitati de 4.171 de kilograme de produse lactate, in valoare de 135 de milioane de lei si oprirea temporara a activitatii de distributie a produselor lactate la doua unitati. Au fost aplicate 18 sanctiuni contraventionale, in valoare de 74 de milioane de lei“, a spus Alin Nistoran, directorul OJPC Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS