Aminata din cauza atentatelor din 11 septembrie, cea de-a 56-a Adunare Generala a ONU, la care si-au anuntat sosirea aproximativ 50 de sefi de stat si de guvern si peste 110 ministri de externe, se va desfasura pina pe data de 16 noiembrie, in Manhattan – New York, intr-un cartier aflat intr-o adevarata stare de asediu. Toate caile rutiere de acces catre inalta cladire de sticla a ONU au fost blocate cu camioane portocalii incarcate cu nisip, iar masurile de securitate in interiorul sediului ONU sint mai severe ca niciodata, in special din cauza faptului ca ONU a fost amenintata public de islamistul Osama bin Laden, care l-a considerat pe secretarul general al organizatiei, Kofi Annan, un „criminal“.
In acest oras inca traumatizat de atentate si de atacuri bioteroriste, presedintele George W. Bush s-a intilnit cu mai multi sefi de stat, printre care presedintele pakistanez Pervez Musharraf, aliat strategic al SUA. George W. Bush a solicitat comunitatii internationale sa respecte „spiritul si litera“ rezolutiilor ONU impotriva terorismului si le-a multumit statelor membre pentru sustinerea acordata SUA. El a promis sprijin american pentru statele in curs de dezvoltare si pentru intarirea capacitatii acestora de a lupta impotriva terorii si de a face fata problemelor umanitare.
Presedintele Ion Iliescu a avut simbata o intilnire cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, caruia i-a conferit Ordinul National „Steaua Romaniei“ in grad de Colan – cea mai inalta distinctie din sistemul de decoratii al statului roman.
Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, s-a adresat Adunarii Generale simbata dupa-amiaza, ora locala (simbata noaptea, ora Romaniei). Discursul lui Ion Iliescu a fost precedat de cele ale presedintilor Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, si Sloveniei, Milan Kucan. Presedintele roman a reafirmat pozitia Romaniei de sustinere a luptei internationale impotriva terorismului: „Cumplitele atacuri teroriste din 11 septembrie ne-au trezit cu brutalitate la realitate. Ele au adus in prim plan atit raul extrem cu care trebuie sa ne confruntam, cit si imensa valoare a solidaritatii umane, atit de evidenta in reactia internationala pe care au declansat-o.(…) Nu pot exista ambiguitati sau jumatati de masura atunci cind este vorba de condamnarea si combaterea activa a terorismului si a fanatismului violent de orice tip. Tragedia care a lovit Statele Unite si orasul care gazduieste sediul ONU a afectat intreaga umanitate si a generat o noua hotarire de a-i aduce in fata justitiei pe vinovati si pe cei care ii sprijina, ii incurajeaza si ii adapostesc. Impartasim opinia presedintelui Statelor Unite ale Americii, domnul George W. Bush, care a afirmat ca in joc nu este doar libertatea Americii, ci este vorba de lupta intregii lumi, de lupta civilizatiei, de lupta tuturor celor care cred in progres si pluralism, in toleranta si libertate“.
Presedintele Ion Iliescu s-a pronuntat pentru dezvoltarea unui dialog activ la nivel mondial, singurul mod care poate duce la indentificarea punctelor de convergenta. El a reafirmat faptul ca Romania s-a alaturat coalitiei internationale impotriva terorismului si a sprijinitorilor acestuia, fiind decisa sa actioneze ca „un membru de facto al Aliantei Nord-Atlantice“.
„ONU ar trebui sa treaca de la o cultura a reactiei la o cultura a prevenirii“
Seful statului roman a apreciat ca probabil cea mai mare provocare a lumii contemporane este reducerea discrepantelor economice si sociale, realizarea unei dezvoltari durabile si reducerea saraciei atit in interiorul tarilor, cit si intre state, Organizatiei Natiunilor Unite revenindu-i un rol esential in acest sens. „Sistemul ONU ar putea deveni catalizatorul unei actiuni concertate, prin parteneriate public-private care sa aduca in fiecare comunitate si in fiecare casa binefacerile «dividendului digital»“, a afirmat Iliescu. Seful statului roman a aratat ca in prezent se inregistreaza „amplificarea unui permanent si vizibil flux de subventii dinspre natiunile mai sarace spre cele bogate“, prin adincirea „exodului de creiere“. Ion Iliescu a pledat si pentru gasirea unor instrumente internationale cladite pe o interpretare mai larga decit in prezent a conceptului de proprietate intelectuala, pentru a asigura o distribuire mai corecta a beneficiilor cunoasterii.
Romania sprijina ideea consolidarii rolului ONU printr-o complexa reforma institutionala, a mai spus presedintele. Ion Iliescu a apreciat ca ONU ar trebui sa treaca de la o cultura a reactiei la o cultura a prevenirii, vizind cauzele adinci ale actualelor fenomene negative care se manifesta in lume. Seful statului roman a subliniat necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a duce la bun sfirsit o reforma profunda a Consiliului de Securitate al ONU. „Privim favorabil realizarea unei mai mari coerente in formularea politicilor si a unei mai bune coordonari intre Natiunile Unite, institutiile financiare si sistemul Bretton-Woods, Organizatia Internationala pentru Comert si alte organisme multilaterale“, a afirmat Ion Iliescu. El a adaugat ca ar trebui sa se acorde mai multe oportunitati in vederea implicarii sectorului privat, a organizatiilor neguvernamentale si a societatii civile in atingerea obiectivelor si indeplinirea programelor ONU.
Presedintele Iliescu a avut o discutie cu presedintele SUA
Intr-o scurta discutie neoficiala, purtata inaintea dejunului oferit de secretarul general al ONU, Kofi Annan, participantilor la cea de-a 56-a sesiune a Adunarii Generale a ONU, presedintele Ion Iliescu si presedintele SUA, George W. Bush, si-au amintit ca s-au intilnit, in anul 1995, in casa din Houston a fostului presedinte al SUA, George Bush.
Seful statului roman a mai avut o serie de intilniri cu sefii de stat sau de guvern care participa la summit-ul ONU. Inaintea deschiderii sesiunii, seful statului roman s-a intretinut cu presedintii Braziliei, Republicii Peru, Pakistanului si cu presedintele Autoritatii Palestiniene. Ion Iliescu a avut, la finalul primei parti a reuniunii ONU, o intilnire cu premierul Bosniei-Hertegovina, Zlatko Lagumdzjia. Seful statului roman si premierul Bosniei-Hertegovina au discutat si despre necesitatea stabilitatii in regiune. Presedintele Iliescu s-a intilnit, de asemenea, cu presedintii Venezuelei si Mexicului. In timpul dejunului, Ion Iliescu a stat la aceeasi masa cu presedintii statelor din America Latina, ai Mongoliei, Ugandei si cu presedintele Autoritatii Palestiniene. Ion Iliescu a spus ca principalul subiect al discutiei l-a constituit situatia din Orientul Mijlociu.
Kofi Annan:
„A ne consacra toata energia in lupta impotriva terorismului inseamna a da posibilitatea terorismului sa cistige“
In deschiderea celei de-a 56-a Adunarii Generale a ONU de la New-York, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a dorit sa fixeze si alte prioritati in ceea ce priveste comunitatea internationala: lupta impotriva saraciei, impotriva SIDA sau impotriva conflictelor civile, care afecteaza miliarde de vieti omenesti. „A ne consacra toata energia in lupta impotriva terorismului inseamna a da posibilitatea terorismului sa cistige. Pentru a evita o infruntare reciproca distrugatoare intre asa-zisele civilizatii, trebuie sa aducem o speranta reala miliardelor de persoane care se confrunta cu saracia, conflictele si boala“, a afirmat Annan.
George W. Bush:
„A trecut timpul simpatiilor, a venit vremea actiunii“
Presedintele american, George W. Bush, a cerut simbata, la ONU, ca fiecare stat sa contribuie la intarirea coalitiei antiteroriste, printr-un sprijin concret adus razboiului dus de Statele Unite impotriva lui Osama bin Laden si a talibanilor din Afganistan. „A trecut timpul simpatiilor, a venit vremea actiunii“, a afirmat Bush in fata liderilor din intreaga lume. Bush a insistat asupra sprijinului pe care toate tarile membre ar trebui sa il aduca luptei antiteroriste si a amenintat ca aceia care vor continua sa sustina retelele teroriste „vor plati pentru astfel activitati“.
George W. Bush a declarat, pentru a risipi dubiile aparute in rindul opiniilor publice europene si ale tarilor musulmane in ceea ce priveste operatiunea americana care a sacrificat vietile civililor, ca toate tarile din cadrul coalitiei au de indeplinit anumite „ordine“. El a amintit obligatia de a aplica rezolutiile ONU privind inghetarea fondurilor de finantare a retelelor teroriste, privind refuzul de a acorda azil membrilor grupurilor teroriste. Aceste rezolutii pot fi aplicate doar in cazul in care vor fi utilizate toate informatiile de care dispun toata tarile coalitiei si in cazul in care grupurile teroriste nu vor mai fi alimentate cu arme. Presedintele american a tinut sa precizeze ca lupta impotriva terorismului merge mult mai departe decit campania care este in curs de desfasurare in Afganistan. „Pentru fiecare regim ce sustine teroarea exista un pret si acela va trebui platit“, a declarat Bush, fara insa a mentiona un anume stat.