12.3 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi copii din Centrul de Plasament nr. 5 au murit in aceeasi saptamina, de aceeasi boala

Doi copii din Centrul de Plasament nr. 5 au murit in aceeasi saptamina, de aceeasi boala

• Doi bebelusi din Centrul de Plasament nr. 5 din Craiova au murit la spital in aceeasi saptamina, la diferenta de doua zile • Cauzele care au dus la moartea celor doi copii sint identice: enterocolita acuta ulceronecrotica si pneumopatie interstitiala • Violeta Comanescu, medic primar anatomopatolog in cadrul Spitalului Clinic nr.1, spune ca poate fi vorba de o epidemie de viroza in cadrul centrului de plasament • Cei doi copii au fost internati in aceeasi sectie, timp de citeva zile • Maria Ristea, medic primar pediatru in cadrul Centrului de Plasament nr.5, spune ca, atita timp cit copiii au murit la spital si nu in centru, nu se considera vinovata de moartea lor • Totusi, din fisa medicala a primului copil, Marius Costache, rezulta ca doctorita constatase o infectie inca din 12 octombrie, dar baietelul a fost trimis la spital de-abia in 26 octombrie

Primaria Craiova impreuna cu politia au inceput sa verifice de o luna daca activitatea de taximetrie se desfasoara legal. In statiile de taxi continua sa isi faca loc asa-zisii pirati. Desi in aceasta luna au fost aplicate 115 amenzi, sint cel putin 20-30 de taximetristi-pirat si mult mai multi aceia care, chiar daca apartin de firmele locale de taximetrie, incalca normele stabilite de Consiliul Local Craiova, adica nu au fie licenta necesara soferului, fie cea necesara masinii.

Cel mai de temut sint piratii. Din cauza acestora, pentru cei neatenti sau abia veniti in oras o calatorie cu un taxi ales la intimplare poate costa zeci si chiar sute de mii de lei. In statia de la gara, dar si in alte statii de taxi, precum cea de pe Calea Bucuresti, de la stomatologie, sau cea din Craiovita Noua, de la posta, zeci de masini cu firme diverse, de multe ori asemanatoare cu cele ale companiilor locale de taximetrie, isi asteapta clientii. Cei care se urca intr-un astfel de autoturism observa citeodata cit de repede se schimba cifrele aratate de aparatul de taxat si cer sa coboare din masina, dar intre timp suma a devenit suficient de mare. Multi se resemneaza si platesc, hotariti ca data viitoare sa nu se mai lase pacaliti. Cei care protesteaza o fac, deseori, in zadar. Politistii spun ca sint oameni care s-au plins ca au fost bruscati verbal si uneori chiar fizic atunci cind au refuzat sa plateasca suma indicata de aparatul de taxat. Combaterea piratilor nu pare un lucru usor, mai ales ca singura sanctiune care li se poate aplica este o amenda de doua-trei milioane de lei. Viceprimarul Craiovei, Mihai Dragu, spune ca unii dintre ei au chiar patru-cinci astfel de amenzi.

50 de taximetristi gasiti in neregula

Piratii sint insa forma extrema a ilegalitatilor practicate in taximetrie si nu cea mai frecventa. Cei mai multi taximetristi gasiti in neregula sint inscrisi la o firma de taximetrie locala, dar fie nu au licenta, fie nu respecta statiile stabilite de primarie, fie nu folosesc aparatul de taxat in mod corect. Clientul este afectat mai ales de acest din urma aspect deoarece el ii poate aduce o suma mai mare de platit. Celelalte doua nereguli il afecteaza, dar indirect: in primul caz, bugetul local este saracit de impozitele si taxele prevazute pentru activitatea de taximetrie, iar in al doilea caz, circulatia rutiera in oras este ingreunata.

Mihai Dragu considera ca rezultatele controalelor desfasurate in ultimul timp sint incurajatoare: „20-30 de taximetristi prinsi in neregula au renuntat la practicarea acestei indeletniciri, iar alti 25 si-au facut actele necesare“. Pe linga aceste controale, primaria va organiza lunar o actiune ampla, in care numarul masinilor verificate sa fie considerabil mai mare. Mihai Dragu promite, de asemenea, ca, atunci cind problema actelor de taximetrie va fi rezolvata, va avea grija si de aspectele mai „subtile“: acele reguli „de bun-simt“ prevazute intr-o hotarire a consiliului local- curatenia din masina, tinuta decenta a soferului si interdictia fumatului in autoturism.

• Luiza NITOIAlin Ionut Diculescu si Marius Costache, copiii care au murit la Spitalul Clinic nr.1 dupa ce fusesera adusi din Centrul de Plasament nr.5 din Craiova, aveau aceeasi virsta, o luna si jumatate. Sugarii s-au nascut sanatosi si au fost internati in centrul de plasament pentru ca parintii nu aveau locuinta. Doua zile, copiii au fost internati chiar in aceeasi sectie, fapt care vine sa confirme supozitia doctoritei Violeta Comanescu, medic primar anatomopatolog in cadrul Spitalului Clinic nr.1, care ridica posibilitatea existentei unei epidemii virale in cadrul centrului: „Trebuie sa se cerceteze daca nu exista o cauza comuna. Problema care se pune este cea a enteritei neurocrotice, ceea ce inseamna o mucoasa intestinala necrozata si diaree. Din foaie nu reiese, dar s-ar putea sa fi fost o evolutie rapida sau o forma fulminanta a bolii“.

Maria Ristea, medicul centrului, se considera nevinovata

Cadrele centrului de plasament sustin ca starea sanatatii celor doi copii era buna cind au fost trimisi la spital si se absolva de orice vina. „Primul copil a murit in spital de o rinofaringita acuta insotita de o boala diareica acuta. Eu l-am trimis insa la spital la primele simptome de boala. De asemenea, in cazul celui de-al doilea copil am banuit o pneumopatie interstitiala. Nu ma simt insa vinovata de nimic. In eventualitatea in care cei doi copii decedau in centru si nu la spital, puteam sa dau explicatii despre cauzele mortii lor“, a spus Maria Ristea, medic primar pediatru in cadrul centrului de plasament. Totusi, in fisa de observatie a lui Marius Costache, doctorita Ristea scria despre prezenta unei infectii pe data de 12 octombrie, iar copilul a fost internat in spital abia pe 26 octombrie. „Nu era necesar sa il trimit la spital pentru un simplu exudat faringian“, se justifica doctorita. Ea crede ca sugarii puteau sa contacteze boala oriunde, „in centru, pe drum, sau …in alta parte“. La care „alta parte“ se refera doctorita, avind in vedere ca au venit in centru sanatosi dupa nastere si au plecat apoi la spital cu salvarea, nu stim!

Mihaela Chiran, sefa centrului de plasament, spune ca moartea celor doi copii nu este deloc un lucru neobisnuit: „Este sezon de gripa si ne putem astepta oricind la asa ceva. Nu sint doctor, deci nu pot da explicatii, dar copiilor li s-a facut vaccinul antigripal si poate ca au facut o reactie adversa la vaccin, lucru care se intimpla destul de des“. Sefa centrului nu cunoaste exact daca mai sint copii bolnavi in institutia pe care o conduce: „Nu cred ca mai exista copii cu aceste simptome“. Cu toate acestea, Anda Ciofu, medic in cadrul aceleiasi institutii, spune: „Ne confruntam cu mai multe fenomene bronsiolitice. In ceea ce priveste cei doi copii, noi consideram insa ca i-am trimis la spital in timp util“.

Directoarea DJPC Dolj vrea sa „se puna de acord cu colegii“ inainte de a da declaratii

Contactata telefonic de reporterii GdS, Luminita Popescu, directoarea Directiei Judetene pentru Protectia Copilului (DJPC), a declarat, surprinzator: „Nu pot sa dau o declaratie chiar acum; sint in masina, pe drum spre Craiova si trebuie sa ajung si eu la Directie,… sa ne punem de acord asupra dosarelor cu colegii“. Nu am primit insa amanunte in ce consta acest „acord“. Luminita Popescu a mai precizat, de asemenea, ca deja a fost declansata o ancheta, „sa constatam gradul de vinovatie al persoanelor implicate“. Intrebata daca masurile care vor fi luate vor include si demiterea persoanelor responsabile, directoarea a spus, la fel de ambigua, ca va fi aplicata „pedeapsa administrativa in functie de gradul de vinovatie“, fara a preciza in ce consta aceasta.

Ancheta politiei va stabili adevarul

Politia a demarat deja o ancheta in urma careia vor fi stabilite persoanele responsabile de moartea celor doi copii. Fisele de internare in spital ale celor doi copii sint decisive pentru a se stabili daca sugarii au venit in stare grava de la centrul de plasament sau daca boala lor a evoluat pe parcurs. Surse neoficiale din cadrul spitalului au declarat insa: „Copiii au venit in stare foarte grava, cu pneumopatii complicate si diaree acuta“. Precizam ca toate eforturile reporterilor GdS de a obtine o parere oficiala de la doctorul Mustafa Gionghist, medicul care i-a consultat pe copii, sau de la orice alt cadru medical care cunostea cazul, au fost zadarnicite de refuzul acestora de a face declaratii legate de moartea copiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS