16.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj„Asta ne-a vindut!“

„Asta ne-a vindut!“

Peste 10.000 de mineri au fost prezenti ieri la Tirgu Jiu pentru a participa la mitingul organizat de Uniunea Federatiilor si Sindicatelor Miniere Oltenia si de Confederatia Sindicatelor Miniere din Romania. Primii ortaci s-au adunat in Piata Prefecturii la ora 10.00, asteptindu-si linistiti colegii de la celelalte sindicate, la Tirgu Jiu fiind prezenti mineri din Prahova, Arges, Vilcea, Mehedinti, Caras-Severin si Gorj.

Mitingul a inceput la ora 12.00 cu un moment de reculegere tinut in memoria tuturor minerilor morti in accidente de munca, urmat de o rugaciune minereasca si de imnul minerilor. Liderii de sindicat din toate judetele reprezentate la miting au luat cuvintul, adresindu-le celor prezenti indemnul de a-si pastra calmul. Liderii minerilor au vorbit despre conditiile grele de munca in care sint nevoiti sa lucreze ortacii, dar si despre atentia pe care guvernul ar trebui sa o acorde mineritului, prin pastrarea actualelor locuri de munca si crearea altora.

„Vrem ca tona de carbune sa nu coste mai putin decit tona de apa minerala“, a afirmat unul dintre participanti. Principalele cereri ale minerilor sint: mentinerea grupei a II-a de munca, gasirea de resurse financiare pentru functionarea si modernizarea unitatilor miniere viabile, crearea de alternative economice si de locuri de munca in zonele miniere, precum si negocierea unui nou program economic pentru industria miniera, geologie si regiunile miniere, pe termen mediu si lung.

Politicienii nu au avut voie sa participe la miting

La cererea ortacilor, la miting nu a fost prezent nici un politician. Ultimul care le-a vorbit minerilor a fost Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Confederative a Sindicatelor Miniere din Romania. De fapt, acesta nu a putut rosti mai mult de doua-trei cuvinte, fiind acoperit un un cor de huiduieli. Unii mineri au rabufnint strigind: „Hotul, hotul!“ si „Asta ne-a vindut!“

Minerii sint nemultumiti de modul in care liderul lor negociaza cu guvernul. „Au fost prezenti la Tirgu Jiu peste 10.000 de mineri. La Baia Mare stiu ca au protestat 5.000. Am manifestat si vom manifesta pasnic. Numarul nostru este destul de mare si asta dovedeste cit sintem de puternici. Speram sa urmeze o negociere cu guvernul“. Organizatorii i-au invitat pe ortaci sa participe miine, la mitingul organizat la Bucuresti de Cartelul Alfa.

Dupa incheierea protestului, o delegatie formata din reprezentanti ai minerilor a avut o intilnire cu Toni Grebla, prefectul judetului Gorj si reprezentantul guvernului in teritoriu, pentru a-i inmina lista cu revendicari. In cazul in care cererile nu vor fi solutionate, Marin Condescu a spus ca minerii vor declansa greva generala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS