10.3 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalIn ancheta privind moartea celor doi sugari, Gheorghe Barbarasa, responsabilul cu centrele de plasament, inca nu stie despre ce este vorba

In ancheta privind moartea celor doi sugari, Gheorghe Barbarasa, responsabilul cu centrele de plasament, inca nu stie despre ce este vorba

Doru Dobrescu, directorul Colegiului Medicilor, considera ca vinovati sint cei care si-au arogat dreptul de a conduce aceste unitati

Doi sugari din Centrul de Plasament nr. 5 din Craiova au murit saptamina trecuta la Spitalul Judetean din Craiova, diagnosticul pus de medici fiind pneumonie interstitiala, diaree, distrofie, foliculita, stomatita micotica, eritem fesier si malnutritie. In urma cu doua zile, alti sapte copii au fost internati in spital cu aceleasi simptome, iar alti opt copii din centrul de plasament au fost declarati bolnavi de viroze respiratorii. In aceste conditii, desi declaratia directorului general in Ministerul Sanatatii si Familiei a pus „reflectoarele“ pe situatia existenta in centrul de plasament: „Cei doi sugari din Centrul de Plasament nr.5 din Craiova au decedat pentru ca nu au fost bine ingrijiti“, autoritatile locale se multumesc sa intocmeasca rapoarte care cuprind… recomandari.

Gheorghe Barbarasa, secretar general al Consiliului Judetean Dolj, responsabil cu centrele de plasament, s-a intilnit ieri cu Constantin Ecobici, directorul Directiei Sanitare Dolj, si cu directoarea Directiei Judetene pentru Protectia Copilului, Luminita Popescu. „Dupa ce voi primi materialul de la domnul Ecobici, intocmit de medici specialisti care au studiat situatia, voi avea o intilnire si cu doamna Luminita Popescu, pentru a confrunta informatiile cu declaratiile dumneaei“, a spus Gheorghe Barbarasa. In urma declaratiilor lui Constantin Ecobici privind referatul pe care i l-a inminat responsabilului cu centrele de plasament, sintem curiosi care ar putea fi concluziile acestuia din urma, atita timp cit raportul cuprinde…recomandari: „Referatul cuprinde mai mult niste recomandari medicale pentru cadrele existente in centru: sa apeleze mai des la medicii din spital, sa impuna restrictii in vizitarea copiilor din centru…“, a spus Constantin Ecobici. Gheorghe Barbarasa nu a vrut sa faca nici un comentariu pe marginea referatului primit, spunind ca nu poate sa declare nimic inainte de a studia documentele primite si de a purta discutii cu persoanele in cauza.

Remarcam faptul ca, desi de la decesul copiilor a trecut o saptamina, Gheorghe Barbarasa, responsabilul doljean cu centrele de plasament, inca nu stie ce se intimpla in ograda Domniei sale.

Imbolnavirile de la Centrul de Plasament nr. 5 erau previzibile

Doru Dobrescu, directorul Colegiului Medicilor, spune ca este de mirare ca astfel de situatii, ca aceea creata la Centrul de Plasament nr. 5, nu s-au ivit cu mult timp in urma: „Cind aceste centre de plasament erau sub administratia Ministerului Sanatatii, nu s-au intimplat aceste lucruri. Atita timp cit administratia care se ocupa de aceste centre a declarat de nenumarate ori ca nu are nevoie de medicii nostri si din aceasta cauza turele II si III au fost desfiintate, este normal sa se intimple aceste lucruri, avind in vedere ca pentru un sugar bolnav de bronhopneumonie sase ore sint suficiente pentru o evolutie fatala a bolii. Este evident ca din lipsa de cadre medicale acesti copii nu sint supravegheati suficient si au loc astfel de evenimente, care implica responsabilitatea exclusiva a acelora care si-au arogat dreptul de a conduce aceste unitati“.

Doru Dobrescu a adaugat ca, in cazul in care se va dovedi ca medicii centrului sint responsabili de cele intimplate, vor fi pedepsiti disciplinar, „cea mai grava sanctiune fiind retragerea avizului de practica medicala“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS