Mos Nicolae reprezinta o divinitate populara din generatia Sfintilor Mosi, care a preluat numele si data de celebrare a Sfintului Nicolae din calendarul crestin (6 decembrie), sinonim cu Sin-icoara. Desi in hagiografia crestina Sf. Nicolae este un personaj real (episcop de Myra, mort, probabil, in anul 342) si un aparator al dreptei credinte in Iisus, in calendarul popular are atributii neconforme cu cele ale unui sfint. La noi s-au pastrat o serie de legende si credinte populare.
In unele parti ale Transilvaniei, Sf. Neculai (Nicolai, Nicolae) se mai numeste Sin-Nicoara sau Si-Micoara. Prin Bucovina se crede ca Sf. Nicolae este al doilea sfint facut de Dumnezeu, ca sta alaturi de Parintele ceresc, in stinga lui, si ca in noaptea de Sf. Vasile, Dumnezeu si Sf. Nicolae stau la masa, aratindu-se lumii in lumina cea mare atunci cind cerurile se deschid de trei ori. George Cosbuc povesteste ca pe la Nasaud se spune ca Dumnezeu a pus soarele sa lumineze pamintul, dar acesta, ingrozit de rautatile de aici, voia sa fuga, motiv pentru care Dumnezeu l-a pus strajer pe Sin-Nicoara la miaza-noapte, iar pe Sin-Toader la miaza-zi.
In Bucovia se spune ca Sf. Neculai a oprit apele potopului care cautau sa inece corabia lui Noe.
De asemenea, o serie de colinde ardelenesti ne spun despre rosturile Sf. Neculai pe ape.
Prin Bucovina se mai spune ca Sf. Neculai „era betiv mare“, dar avea multa putere: „La Sf. Neculai se roaga oastea cind merge la batalie, ca Sf. Neculai merge calare pe un tun. Pe Sf. Neculai si turcii il tin si s-a luat obiceiul in armata ca sa se roage la sfintul ce-l tin turcii“.
Prin muntii Sucevei si in unele parti din Bucovina se crede ca hotii se roaga la acest sfint ca sa ii ajute in ispravile lor. De aici poate a iesit si numele de Sfintu Niculae din cui sau Sf. Niculae de pe coarda, nume care i se da biciului sau vargutei cu care parintii ameninta copiii prea obraznici.
Gospodinele se roaga Sfintului Neculai pentru ajutor, iar fetele, pentru noroc. Barbatii duc luminari la biserica si fac liturghii.
In unele parti din Oltenia, Sf. Neculai se serbeaza pentru ajutor la boli, dar mai ales pentru lovituri.
Legende despre Sfintul Nicolae
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei