10.6 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBlestemul sarii la Ocnele Mari

Blestemul sarii la Ocnele Mari

La Ocnele Mari, expresia zilei este „bataie de joc“. De Mos Nicolae, sinistratii isi doresc paturi si o baie calda. Cele 122 de familii care au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele nu au primit pina acum decit cite cinci milioane de lei din partea guvernului. Intreprinderea de Exploatare a Sarii, responsabila de dezastrul ecologic de pe dealul Teica, sustine ca s-a achitat de obligatii si nu este datoare nimanui cu nimic. OLTCHIM, CET Govora si Uzina de produse clorosodice au de primit, ca despagubiri, peste 100 de miliarde de lei, dar n-au vazut pina acum nici macar raspunsuri la adresele pe care le-au facut catre SALINA.

Cele 122 de familii care, fie ca au avut casele inghitite de lacul de saramura, fie au fost evacuate din zona de pericol, sint intr-o situatie dramatica. O parte dintre acestea locuiesc cu chirie la prieteni sau pe la rude, iar aproape jumatate dintre ele sint cazate intr-un bloc pus la dispozitie de SALINA si in tabara de vara de la Ocnita. La Ocnita nu exista posibilitati de incalzire, tabara nefiind dotata cu asemenea instalatii. Oamenii se incalzesc la resouri, dar de astazi, CONEL intentioneaza sa-i decupleze de la retea, din cauza consumului. Cei care stau la blocul SALINEI nu au nici apa, nici incalzire. Familia Negrici are o fata cu sindromul Down. „Din cauza frigului, tin copilul numai in plapuma. Pentru ca e bolnava, fata aproape ca nu poate respira noaptea si o pazim pe rind, de frica sa nu moara. Acasa aveam sobe si faceam caldura cit aveam nevoie“. Vica Cizmaru are 75 de ani. Casa ei a fost inghitita de saramura. „Singurul lucru pe care-l mai am, dupa o viata de munca, este o masa pe care mi-au tras-o pompierii la mal. Imi este atit de frig ca am ajuns sa ma intreb cum e cind nu tremuri. Nu am primit nici un ban, decit cele cinci milioane, pe care le-am folosit sa-mi cumpar cite ceva ca sa pot iesi in lume“.

Elevii invata cind la primarie, cind la scoala

Inspectoratul scolar a interzis ca elevii sa mai invete in scoala din centrul orasului. Cei 60 de copii sint transportati, zilnic, cu autobuzul SALINEI, la Scoala din Copacelu. Ieri, autobuzul s-a defectat si copiii au asteptat in frig aproape toata dimineata. Pina la urma, primarul i-a adus pe scolarii de clasele I-IV la primarie, unde au invatat doua ore.

Pentru ca stateau inghesuiti, profesorii au decis sa intre in scoala in care nu aveau voie si sa continue orele acolo. „Este mai periculos sa transportam copiii zilnic decit sa stam in scoala noastra. Este adevarat ca se poate oricind prabusi, dar ne-am saturat sa chinuim zilnic 60 de scolari“, spune Mariana Trusca, invatatoare la clasa a IV-a.

Vinovatii de dezastru nu fac decit sa se lamenteze

Cei de la SALINA se considera absolviti de orice responsabilitate. „Este adevarat ca solutia tehnologica de a umple caverna cu apa sarata sub presiune acum 20 de ani s-a dovedit neinspirata“, sustine inginer Tudor Pozinarea, adjunctul inginerului sef. „Noi dam o masa calda zilnic la 134 de persoane, care ne-au fost inscrise pe o lista de primarie. De asemenea, transportam scolarii cu autobuzul nostru, la Copacelu. Faptul ca nu e caldura la bloc este din cauza primariei, ca nu a reparat centrala termica“.

La toate acestea, se adauga scandalul provocat de evaluarea gospodariilor pentru despagubiri. 33 de familii au cerut reexpertizarea locuintelor si au primit aviz favorabil si citeva milioane in plus. 28 de familii sint insa nemultumite. Majoritatea aveau casele in centrul orasului si, fiind localitate turistica, vara ii primeau in gazda pe cei veniti la bai si asa isi cistigau existenta.

Expertii nu vor sa ia in calcul si faptul ca aceste case erau micile lor afaceri.

Miliarde de lei pierdute din cauza saramurii

Intreprinderile de pe platforma industriala Govora, care au fost nevoite sa-si opreasca instalatiile in septembrie, cind saramura a poluat Oltul, din care aveau prize de apa pentru procesul tehnologic cer, de asemenea, despagubiri.

Directorul cu productia de la OLTCHIM SA, Gheorghe Balint, spune: „Am inregistrat pagube de 63 de miliarde de lei, pe care trebuie sa le trecem in bilantul pe acest an, desi combinatul este profitabil. Inchipuiti-va, pe linga bani, ce dezastru este pentru noi, intrucit sintem in parteneriat cu APAPS si riscam sa fim prost evaluati. Am trimis adrese peste adrese si la prefectura, si la SALINA pentru a ni se plati daune. N-am primit nici macar raspuns la scrisori“.

In prag de Sarbatori, Ocnele Mari sint sub blestemul sarii si cel al nepasarii oamenilor. Ca un facut, desi SALINA vinde zilnic mii de tone de sare pentru drumuri, in oras era polei. Primaria n-a avut inspiratia sa arunce macar un pumn de sare pe sosea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS