6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCampania RCA a inceput cu o furtuna pe piata asigurarilor

Campania RCA a inceput cu o furtuna pe piata asigurarilor

Campania Asirom de vinzare a politelor de asigurari de raspundere civila auto (RCA), inceputa in aceasta saptamina, a provocat o adevarata furtuna in industria asigurarilor din Romania. Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) afirma ca reducerile oferite de Asirom „exced prevederile legale“ si a cerut Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sanctionarea Asirom conform legii.

De fapt, despre ce este vorba? Conform anunturilor facute in presa, Asirom ofera o reducere de 25% pentru persoanele fizice, pentru politele RCA pe 2002 si de 35% pentru pensionari, daca asigurarile sint incheiate direct la sediile Asirom pina la 31 decembrie 2001.

Normele nr. 8 privind aplicarea Legii 32/2000 in domeniul asigurarii obligatorii RCA prevad insa la art. 2 alin. 2 ca „toate categoriile de asigurati beneficiaza de o reducere cu 10% a primelor de asigurare, cu exceptia persoanelor fizice pensionate, care beneficiaza de o reducere cu 20%“. Rezulta de aici ca toate societatile de asigurare trebuie sa practice exact aceste reduceri, nici mai mult, nici mai putin?

UNSAR afirma ca prevederile din norma amintita nu pot fi considerate ca recomandari generale, ci au un „caracter imperativ“ si afirma ca a clarificat deja acest lucru cu reprezentantii CSA, care au participat la sedinta comitetului de directie al UNSAR, desfasurata miercuri, 5 decembrie.

„Reprezentantii CSA ne-au spus ca au sesizat ca este ilegal si ca, citez «Li s-a atras atentia» celor de la Asirom. Dar ce inseamna «Li s-a atras atentia», de vreme ce CSA este autoritate de supraveghere si trebuie sa ia masuri de respectare a legislatiei pe care ea insasi o emite?“, se mira Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR.

In replica, Asirom afirma ca „poate aloca o parte a cheltuielilor de contractare a acestor asigurari in scopul diminuarii primelor de asigurare, fara a fi afectat fondul destinat platii despagubirilor. Este dreptul si politica fiecarei societati sa-si aleaga canalul de distributie a produselor sale si, in consecinta, sa-si aleaga costurile specifice. Este dreptul Asirom sa comisioneze incheierea acestor asigurari, la sediile sale prin propriii sai salariati, cu alte procente decit cele platite unor terte persoane, care solicita un pret mai ridicat, reflectat in prima de asigurare“.

Pe de alta parte, in comunicatul CSA dat ieri publicitatii nu se mentioneaza nicaieri compania Asirom sau ca liderul pietei ar fi comis o ilegalitate. CSA afirma ca normele cu pricina „au primit unele interpretari diferentiate“ si face referire la un nivel maxim al cheltuielilor de contractare si administrare „de cel mult 30% din primele de asigurare tarifare“, pe care sa-l practice.

Ar putea sa fie asimilate unor comisioane, deci cheltuieli, reducerile practicate de Asirom? „In nici un caz aceste reduceri nu pot fi considerate drept comisioane“, afirma Constantinescu.

Exact acelasi punct de vedere are Asirom: „Aceste reduceri pot fi considerate drept cheltuieli cu comisioanele“.

Oricum, reactiile altor companii sint destul de dure: „Ceea ce face Asirom este de-a dreptul o ilegalitate. Asirom viseaza cu nostalgie la vremurile cind detinea monopolul pe piata asigurarilor. Nu trebuie insa sa uite ca exista un Oficiu al Concurentei“, a declarat pentru Ziarul Financiar Steluta Racolta, presedintele ARDAF.

Piata asigurarilor RCA reprezinta peste o cincime din piata totala a asigurarilor, care a fost anul trecut de 310 milioane de dolari, astfel incit miza acestei afaceri este foarte mare. Asigurarea RCA este singura obligatorie din Romania, iar pretul este impus prin Norme pentru ca altfel ar exista pericolul unor oferte sub valoarea reala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS