7.9 C
Craiova
sâmbătă, 9 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnul 2001 a fost cel mai fructuos an al diplomatiei romane din ultimele decenii

Anul 2001 a fost cel mai fructuos an al diplomatiei romane din ultimele decenii

Anul 2001 a fost cel mai fructuos an al diplomatiei romane din ultimele decenii, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de externe Mircea Geoana. Geoana a apreciat ca mandatul de presedinte al OSCE a ajutat Romania sa devina mai vizibila si mai credibila pe plan international, iar 2002 va reprezenta anul in care vor fi colectate dividendele presedintiei OSCE. Anul 2002 va fi un an mai complex si mai dificil pentru diplomatia romana, anul in care Romania trebuie sa isi confirme rolul pe care il are in Europa si sa se ancoreze definitiv in Occident, obiectivele cele mai importante fiind obtinerea invitatiei de aderare la NATO, la summit-ul de la Praga, si obtinerea unui calendar cit mai comprimat de aderare din partea UE, a aratat Geoana.

In 2002, Ministerul de Externe va incerca sa asigure libertatea completa de circulatie in spatiul european a romanilor, iar Romania sa isi ia in serios rolul de viitor stat membru al UE si NATO si de frontiera exterioara a NATO si UE. De asemenea, Romania va incerca sa gaseasca modalitati ca, in relatia cu tari din Europa de Est, introducerea vizelor sa fie facuta cu tact, in special pentru oamenii de afaceri, iar legaturile de familie, de suflet, de mic comert peste granita cu Republica Moldova sa nu fie afectate de masura obligatorie de introducere a vizelor. Anul 2002 se va numi „Anul Titulescu“, la implinirea a 120 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu – cel mai mare diplomat roman -a anuntat Mircea Geoana. El a spus ca 2002 trebuie sa fie si anul afirmarii vocatiei Romaniei de actor strategic, regional plurivalent, eforturile urmind a fi indreptate si spre Europa de Est, Asia Centrala si Caucaz.

Ministrul de externe a declarat ca 2002 trebuie sa fie si un an al romanilor de pretutindeni, pentru ca a sosit momentul sa ne recuplam cu elita din diaspora si sa facem mai mult pentru romanii din vecinatatea tarii. Consiliul Romanilor de Pretutindeni ar putea fi regindit si pus in valoare, iar guvernul ar putea adopta o strategie, invatind din experienta Legii statutului maghiarilor de peste hotare, pentru romanii din zone apropiate. Guvernul a aprobat infiintarea Institutului Roman, care cuprinde centrele culturale din strainatate, pentru care vor fi alocate mai multe resurse financiare.

Guvernul va aproba o hotarire privind organizarea Ministerului de Externe, la inceputul anului 2002, care va stipula trimiterea unor reprezentanti ai MI, ca ofiteri de politie de legatura, in capitalele europene unde exista riscuri privind actiunile romanilor, infiintarea a sapte posturi de consilieri pe probleme economice pe principalele piete financiar-bancare, trimiterea unor reprezentanti ai MI la ambasadele Romaniei in strainatate, a unor reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Industriilor si Ministerului Agriculturii la misiunea Romaniei pe linga UE. Anul 2002 va fi important pentru functionarea MAE, care a devenit o unitate de elita in administratia romaneasca, urmind sa fie aprobata si o lege privind statutul diplomatilor. MAE va investi mai mult in pregatirea specialistilor si diplomatilor care vor reprezenta Romania la sediul NATO din Bruxelles, daca Romania va deveni membra in 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS