26.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei mercenari de origine romana au fost implicati in lovitura de stat din Comore

Trei mercenari de origine romana au fost implicati in lovitura de stat din Comore

Trei mercenari de origine romana au fost implicati in tentativa de lovitura de stat din Comore, ordonata de fostul ministru de interne Achirafi Said Hachim si soldata cu moartea a sase mercenari francezi (dintre care doi de origine romana) si arestarea altor patru (dintre care unul este tot de origine romana). Ashirafi a fost ministru de interne in perioada 1996 – 1997, iar justitia din Comore va emite probabil un mandat de arestare international pe numele lui, a precizat procurorul Soilihi Mahamoud.

Doi dintre cei 13 membri ai comandoului – format din mercenari francezi, fosti membri ai Legiunii Straine si ai altor unitati de elita ale armatei franceze – au comparut in cursul dupa-amiezii in fata unui judecator de instructie. Un alt membru al comandoului, ranit la picior, se afla intr-un spital din capitala, unde va fi supus unei interventii chirurgicale. Cei doi mercenari au recunoscut ca Achirafi le-a cerut sa preia puterea la Moroni si sa il inlature pe presedintele Azali Assoumani. Dick Bertrand, in virsta de 30 de ani, alias Denton, nascut la Chalons-sur-Marne, in nord-estul Frantei, si Sebastien Delcus, in virsta de 29 de ani, alias Steve Delmar, nascut la Auxerre, au fost inculpati pentru atingere adusa securitatii de stat si risca sa fie condamnati la moarte sau la munca silnica pe viata, a precizat procurorul, adaugind ca pedeapsa capitala se aplica extrem de rar si numai pentru crime singeroase. In fata judecatorului a comparut si colonelul Hassan Harouna, care a fost inculpat pentru complicitate cu mercenarii. Fost ministru al apararii in perioada 1996 – 1997, reprezenta legatura grupului la Moroni si trebuia sa ii primeasca pe membrii comandoului.

Cei 13 mercenari francezi au debarcat pe insula Moheli, pentru realimentare cu arme si combustibil, inainte de a se indrepta spre Moroni, a afirmat procurorul. Mercenarii s-au prezentat drept membri ai fortelor speciale americane, aflati in cautarea teroristilor din reteaua lui Osama bin Laden. Ei s-au prezentat cu nume avind rezonanta engleza si detineau hirtii cu antetul Departamentului american al Apararii, legitimatii false de agenti CIA, pasapoarte diplomatice false si chiar echipament cu sigla FBI, a adaugat Mahamoud.

Trei dintre mercenari au fost ucisi, citeva ore mai tirziu, de un detasament al armatei din Comore, alti doi au fost omoriti de populatia civila, iar trei au fost luati prizonieri. Dupa citeva ore, alti doi mercenari au incercat sa debarce pe insula Anjouan, dar armata a deschis focul asupra ambarcatiunii in care se aflau acestia. Unul dintre ei a fost capturat, dar cel de-al doilea a reusit sa fuga, inainte de a fi ucis, joi dupa-amiaza, intr-un sat de pe insula. Dupa ce i-a interogat pe Bertrand si Delcus, procuratura a stabilit si identitatea celor cinci mercenari ucisi la Moheli – Laurent Van Pottalsberghe, James Georges (alias Drek), Daniel Popa Saurin (alias Steven) si Stefan Mihailescu (alias Demon), ambii de origine romana, si Nicolas Boncou (alias Walch). Toti cinci fusesera membri ai Legiunii Straine. Mercenarul operat la picior, Christian Pintoiu (zis Dixon Chris), nascut in Romania, este tot un fost membru al Legiunii Straine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS