-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalEuropa a intimpinat cu entuziasm moneda unica

Europa a intimpinat cu entuziasm moneda unica

Cancelarul german Gerhard Schroeder a dat marti doua monede de un euro unui muzicant al strazii si ultima sa moneda de cinci marci (2,5 euro) unui vinzator de ziare dintr-o asociatie a celor fara adapost, „Asphalt”. Dupa ce si-a petrecut Revelionul in familie, la domiciliul sau privat din Hanovra, Gerhard Schroeder a mers pe la prinz in gara orasului, de unde a retras 200 de euro de la un bancomat. Deja „inarmat” cu o provizie din noua moneda europeana, el a cumparat fructe.

Trecerea la moneda unica euro a colorat in albastru cerul Europei in noaptea de Revelion, cind au fost organizate spectacole de sunet si lumina si focuri de artificii, europenii adunindu-se la miezul noptii in fata bancomatelor pentru a vedea cu ochii lor noua moneda. Moneda euro a devenit o realitate palpabila incepind cu ziua de marti, ora 0.00, cind au fost puse in circulatie noile bancnote si monede euro. „Este o schimbare radicala in istoria europeana. Europa va fi mai puternica“, a declarat, la scurt timp dupa miezul noptii, presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, care a cumparat, cu noii bani, la Viena, un buchet de flori pentru sotia sa. „Euro este un simbol al unitatii europene, un vis devenit realitate“, a mai adaugat el.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, i-a felicitat pe europeni, afirmind ca aceasta „optiune curajoasa si vizionara spre unitate“ este un exemplu pentru intreaga lume marcata de diviziuni.

Introducerea monedei unice, cea mai importanta revolutie monetara din istorie, este concretizarea unui vis al fondatorilor Europei contemporane, care, imediat dupa al doilea razboi mondial, vedeau in unificarea continentului singurul mijloc de evitare a noi conflicte.

Primul teritoriu european care a trecut la euro, insula La Reunion, a intimpinat noua moneda pe o ploaie rece si patrunzatoare, care a stricat putin aerul de sarbatoare. Apoi, ora dupa ora, tarile vechiului continent au salutat aparitia pe piata a monedei unice, cu mult entuziasm, incepind din Grecia si Finlanda, care sint cu o ora in avans fata de cea mai mare parte a tarilor din zona euro.

Au urmat Germania, Austria, Belgia, Spania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda, tabloul fiind completat de Irlanda si Portugalia, dupa o ora. Sarbatoarea a luat amploare la Atena, unde a avut loc un spectacol de sunet si lumina in jurul unei piramide de neon, cu sigla monedei unice, „Euromonumentul“ fiind ridicat in Piata Constitutiei, in centrul orasului. La miezul noptii, sute de baloane albastre s-au ridicat catre cer, in timp ce 21.000 de becuri cu neon s-au aprins simultan, formind monumentul, luminat sarbatoresc de focurile de artificii, intr-un balet de raze de lumina.

La cealalta extremitate a hartii UE, numerosi finlandezi s-au adunat in strada, in ciuda unei temperaturi de -12 grade, la Helsinki, formind o coada de 300 de metri in fata Bancii Centrale a Finlandei, deschisa in mod exceptional pentru punerea in circulatie a monedelor si bancnotelor euro. In sunet de acordeon si cintece traditionale, Banca Centrala a inceput sa distribuie plicuri cu bancnote. Ghiseele au fost deschide la miezul noptii, in capitala, ca si in alte patru sucursale ale Bancii Centrale. Scene similare au avut loc in Spania, unde oamenii s-au adunat in fata bancomatelor inca de la miezul noptii, pentru a primi primele bancnote euro.

Tarife in euro

In Germania, sarbatoarea intimpinarii noului an a fost pusa sub semnul euro. Zeci de mii de berlinezi si turisti s-au adunat la Poarta Brandenburg, la o temperatura de -5 grade, incalzindu-se cu vin fiert, grog, punch si sampanie. In fata multimii, presedintele Bundesbank, Ernst Weltekea i-a inminat ministrului de finante Hans Eichel prima bancnota euro. Aceeasi atmosfera de sarbatoare a domnit la Frankfurt, sediul Bancii Centrale Europene, unde mii de persoane au salutat sosirea noului an si trecerea la euro, asistind la un spectacol de focuri de artificii. Euro a intrat in circulatie fiind intimpinat de un imn special pe tempo de rap, urmat de Oda Bucuriei.

Belgia a celebrat trecerea la euro cu un spectacol de sunet si lumina de trei sferturi de ora, ce a avut loc la Bruxelles si la care au asistat mii de persoane care nu au fost deranjate de temperatura ce scazuse sub zero grade. Franta a fost mai sobra in festivitati, limitate la iluminarea in albastru a Pont Neuf. Francezii s-au adunat si ei in fata bancomatelor, in unele locuri coada ajungind la citeva zeci de persoane, nerabdatoare sa vada cu ochii lor primele bancnote unice. La Paris, cea mai mare metropola din zona euro, primele monede si bancnote au putut fi retrase din automate la scurt timp dupa miezul noptii pe Champs Elysées. La inceputul serii, ministrul economiei, Laurent Fabius, a aprins mai multe reflectoare, iluminind Pont Neuf in culoarea albastra a Europei. „Euro este o victorie a Europei, care afirma, in sfirsit, identitatea si forta acesteia“, a declarat presedintele Jacques Chirac. „Putem fi mindri, pentru ca este si un succes pentru francezi, recompensa eforturilor pe care au fost de acord sa le faca“, a adaugat el.

La Maastricht, orasul olandez unde a fost semnat in urma cu zece ani tratatul aflat la originea monedei unice, mii de persoane s-au adunat in piata centrala pentru a numara ultimele secunde ale anului si cele ramase pina la trecerea la euro. In acest timp, la Amsterdam, turistii francezi au platit cu noua moneda tigarile cu marijuana, iar prostituatele din Cartierul Rosu si-au modificat tarifele la 50 de euro in loc de 110 florini, imediat dupa miezul noptii.

Englezii vor avea nevoie de euro

Desi nu participa la noua moneda, cel putin deocamdata, „euro va influenta in toate privintele Marea Britanie“, a recunoscut ministrul britanic pentru afaceri europene, Peter Hain. „Circa 40 de milioane de britanici, care vor calatori in Europa anul acesta pentru vacante si la lucru, vor simti aceasta influenta, atingind si utilizind noua valuta“, a adaugat el. Aceasta revolutie monetara, de o amploare fara precedent, este menita sa dea un nou elan Europei. Ea implica, potrivit lui Romano Prodi, mai ales o coordonare sporita intre politicile economice ale Celor 12 tari participante la euro. Moneda unica este gata sa inunde intreg continentul: potrivit Comisiei Europene, sint disponibile aproape 144 miliarde de euro in monede si bancnote, iar aproape 37,5 miliarde se gasesc deja la banci si in circuitul comercial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS