0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecuperarea crucii din apele Dunarii - sarbatoare crestineasca si traditie seculara

Recuperarea crucii din apele Dunarii – sarbatoare crestineasca si traditie seculara

Boboteaza este, pentru fiecare crestin, o sarbatoare a purificarii, o zi in care apa sfintita la biserica dobindeste virtuti tamaduitoare. In judetul Dolj, ritul crestinesc se imbina cu traditia stramoseasca, dovada stind ardoarea tinerilor din comuna Cetate, care, in aceasta zi de sarbatoare, infrunta gerul aprig al iernii pentru a recupera crucea aruncata spre sfintire in apele Dunarii. Invingatorul se alege cu faima in rindul localnicilor si banii strinsi de preoti in urma botezarii credinciosilor.

Peste 1.500 de oameni s-au adunat ieri, la Cetate, pentru a participa la serbarea cimpeneasca ocazionata de recuperarea crucii din apele Dunarii. Obiceiul secular, facut uitat in timpul regimului comunist, a fost reluat in 1992, la initiativa autoritatilor locale.

Potrivit datinii, o cruce sfintita de preoti in timpul slujbei de Boboteaza este aruncata in apele fluviului, pentru a le sfinti si purifica. Tinerii cei mai curajosi au ocazia sa-si dovedeasca barbatia, infruntindu-se in incercarea de a o recupera. Cistigatorul pastreaza crucea, primind si intreaga suma de bani adunata de preoti de la enoriasi cu ocazia botezarii. Dupa ceremonial, cei prezenti se dezmortesc cu tuica fiarta si mititei, pregatite chiar acolo, linga Dunare.

Spiritele rele – alungate cu pusca

Dupa slujba, satenii s-au adunat cu mic, cu mare pe malul Dunarii, venind care cu carutele, care cu saniile ori chiar pe jos, pentru a lua parte la sarbatoarea crestineasca. Fiecare si-a cautat un loc cit mai bun pentru a nu pierde nimic din savoarea spectacolului. Adunati de-o parte, cei sapte vinatori din localitate au slobozit in aer citeva focuri de arma pentru a alunga, conform traditiei, spiritele rele in momentul sfintirii apei. Dintre cei opt curajosi dornici sa recupereze crucea, doar trei au trecut examenul medical preliminar, ceilalti avind tensiunea prea mare.

Crucea a cazut pe gheata

Apriga iarna sosita o data cu noul an le-a creat insa probleme organizatorilor, caci crucea aruncata de preotul Constantin Scurtulescu de la Parohia cu hramul Sf. Gheorghe nu a nimerit ochiul de apa, cazind pe un sloi de gheata. Zgribuliti, tinerii s-au grabit sa o recupereze.

Primul care a ajuns la ea a fost George Murtaza, de 27 de ani, victoria sa fiind primita de consateni cu urale, care s-au auzit pina in tara vecina. Reintors pe mal, infrigurat, dar bucuros, a primit binecuvintarea preotilor si laudele prietenilor. A ciocnit apoi un pahar de tuica fiarta cu adversarii si a intrat in posesia premiului – citeva sute de mii de lei, din contributia consatenilor. „E o traditie care nu trebuie sa piara, pentru ca sintem romani si asta ne leaga de trecutul stramosesc“, a declarat Marin Duta, primarul comunei si sufletul intregii sarbatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS