Sarbatoarea Botezului Domnului a adus citeva sute de credinciosi in Portul Turnu Severin. Acestia erau dornici sa priveasca ritualul religios, dar si aruncarile in Dunare, dupa crucea sfintita aruncata de preoti. Ei au asistat insa numai la prima parte a manifestarii-ritualul religios, intrucit, din cauza ca Dunarea era inghetata la mal, preotii nu au mai incuviintat aruncarea in apa.
Preotii severineni au sfintit inca din Ajunul Bobotezei apa si au pornit spre casele credinciosilor pentru a-i binecuvinta si pentru a le adresa o urare cu ocazia Marii Sarbatori. Inainte de Boboteaza, preotul stropeste cu apa sfintita casele credinciosilor, acareturile si pe cei ai casei. Pe o masa, sint asezate tot felul de bucate din care preotul trebuie sa guste pentru a le sfinti. O mina de fin si de graunte se pune sub fata de masa, apoi este amestecata cu hrana care se da animalelor si pasarilor. Fetele ii cer preotului putin busuioc, pe care il vor folosi ulterior la o serie de practici de atras iubirea flacailor. Numarul practicilor este foarte mare si ele se deosebesc de la zona la zona. La manifestarile religioase prilejuite de Sarbatoarea Botezul Domnului, desfasurate ieri in Portul Turnu Severin, a participat si Prea Sfintitul Episcop Nicodim. In ciuda frigului, citeva sute de credinciosi au venit in port pentru a asista la ceremonia religioasa si pentru a privi pe cei ce vor fi botezati de apele Dunarii. Boboteaza marcheaza sfirsitul ciclului de sarbatori dedicate Anului Nou si este inchinata purificarii mediului inconjurator, in special a apelor, de forte malefice.
Bisericile au fost pline
De Boboteaza se colinda, se soroceste vremea si belsugul holdelor in urmatorul an, se deschide cerul si vorbesc animalele. Riturilor crestine de sfintire a apei, de botezare a credinciosilor, de scufundare a crucii in apa, li s-au adaugat numeroase practici de purificare: stropirea, spalatul sau scufundarea rituala in apa riurilor sau lacurilor, strigaturi si zgomote, aprinderea focurilor, afumarea vitelor si anexelor gospodaresti. Dupa ceremonia religioasa, citiva tineri au dorit sa se arunce dupa cruce in apele Dunarii, dar preotii nu au incuviintat acest lucru din cauza temperaturilor extrem de scazute si a faptului ca apa era inghetata la mal. Bisericile din Severin au fost ieri pline de credinciosi. Acestia au luat de la biserica apa sfintita, care are numeroase intrebuintari: cu ea se stropesc vitele, li se da celor bolnavi, se pune in prima baie a copilului nou-nascut, este parte componenta a unor amestecuri folosite in vraji si farmece, se stropeste cu ea prin casa in caz de furtuna si trasnete etc.