1.7 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalNave romanesti si ucrainene - blocate in gheata de pe Dunare

Nave romanesti si ucrainene – blocate in gheata de pe Dunare

La Moldova Veche, pentru a ajunge la cei cinci marinari blocati pe remorcherul Giurgiu 13, se va incerca dinamitarea podului de gheata

Cinci marinari imbarcati pe remorcherul Giurgiu 13 sint in pericol, dupa ce vasul lor a fost luat de sloiurile de gheata formate pe Dunare si aruncat in deriva in portul Moldova Noua. Seful Capitaniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, a declarat ca a solicitat Comandamentului National de Iarna sa intervina cu un elicopter pentru salvarea marinarilor de pe nava, deoarece vasul in deriva se poate lovi de piciorul podului de la Moldova Veche sau poate fi aruncat pe ostrovul din aval, fara posibilitatea ca marinarii sa fie salvati. Mihai Ghiba sustine ca formarea podului de gheata a luat prin surprindere atit autoritatile cit si marinarii. Conditiile climaterice nu prevesteau acest lucru, dar sloiurile venite pe Dunare din afara Romaniei s-au acumulat in dreptul localitatii Moldova Noua.

Ieri-dimineata, podul gros de aproximativ un metru a pornit la vale, antrenind cu el circa 14 nave aflate in Portul Moldova Noua. Marinarii aflati in pericol sint imbarcati pe un convoi de sase tancuri goale. Pentru a ajunge la ei, Comisia locala a dezastrelor Caras-Severin si specialisti de la Exploatarea Miniera vor incerca sa dinamiteze podul de gheata, pentru a crea un culoar de trecere. A fost gasita si o macara pentru a trage la mal vasele de mic tonaj.

Circulatia pe Dunare -intrerupta din cauza ghetii

Circulatia navelor pe Dunare in sectorul Portile de Fier I si II a fost intrerupta din cauza ghetii acumulate in spatele celor doua baraje. Cristian Cazanacli, directorul sucursalei Hidroelectrica Portile de Fier, a declarat ca, din cauza temperaturilor scazute si a vintului, in spatele celor doua baraje s-au acumulat sloiuri de gheata care au format un pod lung de peste trei kilometri la Portile de Fier I si mult mai mare la Portile de Fier II. Din acest motiv, circulatia navelor este intrerupta si nu se stie cind va fi reluata, mai ales ca, in unele locuri, gheata este destul de groasa. Ecluzele sint in stare de functionare, dar gheata acumulata la iesirea din ecluze nu permite vaselor sa se desprinda spre larg. Din cauza gheturilor, convoiul ucrainean „Celiabinsk“ este blocat de trei zile in aval de ecluza romaneasca. Daca stratul de gheata de pe Dunare nu se va topi, in urmatoarele zile se va interveni cu atit spargatoare de gheata romanesti, cit si iugoslave.

La barajul Hidrocentralei Portile de Fier II sint doua convoaie, impingatorul Bondar 96 si slepul motor Dunarea 3, incarcate cu griu si porumb din Ungaria, cu destinatia Constanta. Mihai Ghiba spune ca in zona gheata a dat semne ca va ceda, iar convoaiele se afla in manevre, incercind sa se degajeze si sa se indrepte catre Drobeta Turnu Severin. Golfurile Slatinic, Tirziului, Cerna, Eselnita, Mraconia, Vodita, Bahna, Dubova sint, in continuare, partial inghetate. Hidrocentrala Portile de Fier I are probleme din cauza stratului de gheata de la priza de apa si functioneaza, in prezent, la doar jumatate din capacitate.

Pentru ca Dunarea a inghetat la mal, pe o suprafata destul de mare, sloiurile de gheata de pe fluviu creeaza probleme si in alimentarea cu apa a municipiului Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS