13.4 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024

Politia in eroare

Asociatii unora dintre societatile comerciale din Dolj care au ca obiect de activitate „paza bunurilor si valorilor unor agenti economici“ ne-au acuzat ca am publicat o serie de articole care le-au adus grave prejudicii. Concret, administratorii societatilor amintite sustin ca au pierdut numeroase contracte dupa ce in mass-media au fost acuzati ca folosesc in serviciul de paza si protectie personal cu condamnari pentru infractiuni cu pericol social ridicat, fara avizul politiei.

Titluri cu litere de-o schioapa gen: „Oferta firmelor de protectie si paza din Craiova: Tilhari, hoti, violatori ori perversi sexual pentru paza bunurilor dumneavoastra!“ au pus pe fuga agentii economici care ar fi dorit sa-si protejeze valorile, sustin administratorii firmelor respective. Numai ca ei au fost convinsi de catre unii ca doar „jigodia de presa“ e de vina pentru toate relele din lume. Daca ar privi cu ochi mai critici in ograda institutiei la care unii dintre ei au lucrat, administratorii societatilor cu pricina ar observa ca, asa cum am mai scris, „pentru unii politisti doljeni, cu functii de conducere, orizontul se afla la limita cozorocului“.

Incredibil, dar adevarat: violatorul are cazierul „alb“ si avizul sefului politiei

Primeam, la sfirsitul lunii septembrie a anului 2001, un comunicat al Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, in care se spunea ca societatile de pe raza judetului Dolj, care au ca obiect de activitate paza bunurilor si valorilor unor agenti economici, protectia valorilor monetare pe timpul transportului, precum si activitati de garda de corp, au fost verificate din ordinul comandei inspectoratului. Comanda care facea cunoscute presei si concluziile verificarilor:

„Cu aceasta ocazie, au fost constatate o serie de incalcari ale legislatiei care reglementeaza activitatea in domeniu, cele mai frecvente constind in incadrarea sau mentinerea in functii de paza a unor persoane fara avizul politiei, precum si in nerespectarea regulamentelor proprii in ceea ce priveste angajarea, pregatirea si controlul personalului, fapte ce constituie abateri de natura contraventionala, sanctionate cu amenzi de la 5.000.000 la 10.000.000 de lei si cu suspendarea pe o perioada de la o luna la trei luni a dreptului societatii de a incheia noi contracte si de a angaja personal daca intr-un interval de trei luni au repetat anumite abateri.

Astfel, la SC FEDERAL GUARD SRL, ai carei administratori sint asociatii: Sprinceana Samir, Constantinescu Enrico Cezar si Tudor Jean, s-a constatat ca, in perioada decembrie 1998 – septembrie 2001, au fost folositi pentru activitati de paza 501 agenti din care, in prezent, mai sint angajati doar 131, restul de 360 incetindu-si activitatea din diferite motive. Din cei aflati inca in activitate, 60 au fost angajati fara avizul politiei, iar din totalul celor folositi in perioada sus-mentionata 41 fusesera condamnati anterior pentru savirsirea de diverse infractiuni, unele foarte grave chiar, conditii in care nu li s-ar fi acordat, in nici un caz, avizul de incadrare.

Toate aceste persoane au executat activitati de protectie si paza a unor bunuri si valori, unele apartinind unor firme cu activitati sociale foarte importante.

Exemplificam urmatoarele cazuri:

– Brozban Constantin, de 44 de ani, din Craiova, condamnat la cinci ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de viol. Cu toate ca la 1 august 2000 Politia Municipiului Craiova a comunicat societatii ca nu il avizeaza, acesta a fost mentinut, in continuare, in activitatea de paza.

– Nicolae Ion, de 29 de ani, din Craiova, condamnat in 1992 la trei ani inchisoare pentru savirsirea infractiunii de tilharie. Este mentinut, in continuare, in functie.

– Vasile Nicolae Remus, de 26 de ani, din Craiova, condamnat in 1999 la 1,6 ani inchisoare pentru savirsirea infractiunilor de tilharie si furt calificat in paguba avutului particular.

– Cosma Toni, de 26 de ani, din Cosoveni, condamnat la patru ani inchisoare pentru comiterea infractiunilor de viol, lipsire de libertate si perversiuni sexuale“.

Nici un ziarist din lume n-ar fi ratat, dupa citirea celor citeva cazuri prezentate de politia doljeana, un titlu care cuprindea cuvintele violatori, tilhari, hoti, perversi, asa cum am facut-o noi. Noi, carora nici prin gind nu ne-a trecut atunci, in septembrie 2001, ca trebuia sa verificam un comunicat al Ministerului de Interne.

Numai ca, in 8 ianuarie 2002, comanda IJP Dolj ne mai miluieste cu un comunicat care, dupa parcurgerea primelor rinduri, ne pune pe ginduri si ne determina sa facem ceva „sapaturi“. Am aflat astfel ca Ministerul de Interne, prin Inspectoratul Judetean de Politie Dolj, ne-a mintit.

Constantin Brozban, violatorul infierat in exemplele prezentate in comunicat, avea avizul politiei (88055/2.04.2001), semnat chiar de seful Politiei Municipiului, colonel Costel Nedieanu, iar pe cazierul eliberat de acelasi IJP Dolj nu existau mentiuni ca ar avea antecedente penale.

Administratorii SC FEDERAL GUARD SRL ne-au pus la dispozitie si dosarele celorlalti incriminati. Astfel am constatat ca Ion Nicolae, de 29 de ani, din Craiova, are cazierul eliberat de IJP Dolj fara mentionarea vreunei activitati similare, Toni Cosma, de 26 de ani, din Cosoveni – Dolj, si Remus Nicolae Vasile, de 26 de ani, din Craiova, avind cazierele la fel de „albe“.

Sefii de la IJP Dolj nu-si mai pot trage cascheta pe ochi (asa cum o fac de mai multe luni), pentru ca e de domeniul penalului sa vezi paiul din ochiul altora, dar nu si birna din propriul ochi. Comanda IJP Dolj ar trebui sa realizeze ca aerul de superioritate nu ti-l confera nici editarea revistelor literare (poate pe alte meridiane s-or prinde infractori mai poetic ca la noi), nici comercializarea agendelor si calendarelor si nici macar cercetarea penala a unei fete care a furat trei funii de ceapa.

Domnul colonel Constantin Codita, seful IJP Dolj, ar trebui sa se ocupe poate mai mult de ceea ce se intimpla in propria ograda, unde poate ar trebui sa fie mai multa seriozitate si sinceritate. Pot si politistii sa greseasca, dar ar trebui sa-si recunoasca erorile, nu sa le paseze altora. Domnul colonel Iancu Bita, seful de cabinet al inspectorului sef, zicea ieri ca este in posesia unor informatii pretioase. Si anume ca GdS ar plati politisti pentru a obtine informatii si ca unii angajati ar fi primit oarece foloase pentru a scrie in favoarea unora sau altora. Va rugam frumos, domnule Bita, sa ne cercetati, sa ne arestati sau sa va vedeti de prea importantele dumneavoastra treburi. Inca nu am dat pe nimeni in judecata pentru calomnie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS