Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Mehedinti au efectuat anul trecut 1.252 de actiuni de control pe piata si la producatori, din care 252 de actiuni in judet, pentru supravegherea calitatii produselor si serviciilor. Au fost organizate si realizate, in aceeasi perioada, 51 de controale tematice complexe referitoare la calitatea produselor si serviciilor.
Din totalul actiunilor de control, 337 au fost efectuate in colaborare cu Garda Financiara, cu Directia de Sanatate Publica, cu Directia Sanitar-Veterinara si cu Politia Economica. Au fost controlate produse alimentare si nealimentare, indigene si din import, in valoare totala de 28,5 miliarde de lei si s-au identificat marfuri cu abateri de la prevederile legale, in valoare totala de 15,7 miliarde de lei, din care 656 de milioane de lei reprezinta valoarea marfurilor periculoase pentru viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor. In cazul acestor produse, inspectorii OJPC Mehedinti au dispus oprirea comercializarii si retragerea lor de pe piata si din circuitul consumului uman, inclusiv prin confiscare, returnare la producatori pentru reprocesare sau distrugere de catre agentul economic.
Au fost distruse produse in 198 de cazuri, din totalul de 304 in care s-a dispus masura opririi definitive a comercializarii si retragerea din circuitul consumului uman a acestora, valoarea produselor distruse in fata inspectorilor fiind de 397 de milioane de lei, iar valoarea produselor confiscate de organele abilitate fiind de 10,6 milioane de lei.
Produsele zaharoase si preparatele din carne – cu cele mai multe abateri
Peste 69,8% din actiunile efectuate anul trecut de inspectorii de la Protectia Consumatorului Mehedinti, respectiv 91,5% din procesele verbale-incheiate, au evidentiat incalcari grave ale legislatiei in domeniul protectiei consumatorului. Acestea au vizat lipsa unor elemente pentru informarea corecta si completa a consumatorilor, inclusiv netraducerea lor in limba romana sau elemente de identificare incomplete, termene de valabilitate expirate, parametri calitativi neconformi celor declarati sau prescrisi, neacordarea termenelor de garantie in cazul bunurilor de folosinta indelungata, comercializarea unor produse false, contrafacute.
In domeniul produselor alimentare, cele mai multe abateri au fost depistate la zahar si la produse zaharoase, carne si preparate din carne, bauturi alcoolice, produse de morarit si panificatie, cafea si ingrediente, produse lactate, bauturi racoritoare. In domeniul produselor nealimentare, cele mai multe abateri au fost depistate la produsele textile, incaltaminte, produse electronice, produse electrice si mecanice de uz casnic, jocuri si jucarii. Pentru toate aceste abateri constatate, inspectorii OJPC au dispus aplicarea de amenzi contraventionale, in valoare de 1,4 miliarde de lei, din care s-au incasat efectiv cu chitante 293 de milioane de lei, s-au transmis pentru executare silita amenzi in valoare de 561 de milioane de lei si nu s-au incasat 358 de milioane de lei.