0.6 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalRestaurantul craiovean „De ce nu?“ - fara autorizatie sanitara de functionare

Restaurantul craiovean „De ce nu?“ – fara autorizatie sanitara de functionare

Inspectorii Dumitru Ionescu si Melania Olaru din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj, au scos ieri la iveala alte nereguli in activitatea unor unitati craiovene de alimentatie publica.

Desi sala de mese a restaurantului „De ce nu?“ arata deosebit de primitoare pentru clienti, nu la fel stateau lucrurile in bucataria din spate. In frigider, carnea se dezghetase, plutind intr-o balta de singe. Alaturi, salamul pentru pizza astepta de mai multe zile gata feliat, doar-doar s-o hotari cineva vreodata sa-l foloseasca, iar in congelator se afla o caserola de inghetata in care se pusese la loc – probabil cu ginduri de refolosire – produsul servit clien- tilor, dar neconsumat. Uleiul din friteoza nu mai fusese schimbat de cel putin o saptamina, ca doar nu-l vedea nimeni.

Autorizatia sanitara lipsea nemotivat

Pe un raft al bucatariei erau depozitate, nimeni nu-si mai aminteste de cind, vreo 50 de oua, in ciuda temperaturii ambiante de peste 20 de grade Celsius. Sub chiuveta din bucatarie, ascuns vederii oaspetilor nepoftiti, salasluia un sac plin cu cartofi, rezemat chiar de galeata de gunoi. Fara a uita sa trecem in revista oalele cu smaltul sarit in care era pregatita mincarea pentru clienti, ajungem la chestiunile cele mai arzatoare: autorizatia sanitara de functionare a localului si licentele de fabricatie. „Nu avem“, a incercat sa se scuze Ligia Visan, sotia patronului Doru Visan. Inspectorii vor aplica o amenda contraventionala de cel putin 20 de milioane de lei.

Bauturile se masurau cu… ochiul

Alaturi, tot pe b-dul Nicolae Titulescu, la citiva pasi de kilometrul zero, se afla – conform pompoasei denumiri afisate – „Eclipsa – bar musical café“. In interior, doar o bodega insalubra. Chiar linga intrare se afla WC-ul localului, unde baltea pe pardoseala ceva ce numai a apa nu arata, ca sa nu mai spunem de mirosurile pestilentiale emanate. La bar, pustiul cu cercel in ureche vindea bauturile dupa ochi, lipsindu-i paharul gradat. Paharele, desi spalate – cu apa rece, intrucit cea calda lipsea cu desavirsire – prezentau depuneri de la bauturile continute anterior, asa ca plateai un suc si te alegeai fara voie cu un cocteil. De autorizatie sanitara nici nu se auzise pe acolo, iar despre conditiile de igiena…

Frisca merge la vinzare si expirata

In urma unei reclamatii, inspectorii OJPC Dolj au vrut sa vada cum sta treaba la depozitul angro al firmei SC Marathon Distribution Group Craiova. Din tonele de produse, inspectoarei Melania Olaru i-a picat privirea chiar pe cutiile de frisca vegetala Viva. Care, lasind la o parte ambalajul terfelit, expirase de mai bine de o luna. Unitatea nu poseda autorizatie sanitara de functionare si nici pe cea sanitar-veterinara. Cit despre declaratiile de conformitate si buletinele de analiza, aceste documente erau incomplete in cazul multor produse de import. Sanctiunea legala care urmeaza sa fie aplicata este o amenda de 20 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS