9 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMirajul eliminarii vizelor Schengen da de lucru bisnitarilor

Mirajul eliminarii vizelor Schengen da de lucru bisnitarilor

Daca in luna ianuarie 2001 treceau zilnic prin Vama Portile de Fier I 200-300 de turisti, in prezent numarul acestora aproape ca s-a triplat. Majoritatea celor atrasi de mirajul Occidentului sint tineri pina in 30 de ani, care afirma ca merg sa-si vada rudele sau sa-si gaseasca un loc de munca. Dupa eliminarea vizelor, Germania, Spania, Grecia si Italia au fost cele mai solicitate destinatii externe ale turistilor romani.

Potrivit politistilor de frontiera, majoritatea celor care au plecat spre tari din spatiul Schengen au declarat ca pleaca sa munceasca. Un bilet dus-intors cu autocarul pina la Frankfurt costa aproximativ 180 de euro, pina la Köln – 200 de euro si 215 euro pina la Hamburg. Interesul pentru Germania se explica prin marea colectivitate de romani din aceasta tara, atractia turistica si usurinta gasirii unui loc de munca temporar. Spania si Italia sint destinatii turistice atractive, unde exista un deficit temporar de forta de munca la recoltarea citricelor, in hoteluri si restaurante. In plus, potrivit patronilor de agentii de turism, Spania are inca o pozitie extrem de flexibila fata de emigranti. De la inceputul anului, peste 5.000 de turisti au tranzitat punctul de frontiera de la Portile de Fier I. Tudor Stoian, patronul unei firme de turism din Drobeta Turnu Severin, considera ca numarul mare de romani care pleaca in aceste zile din tara este o reactie fireasca, dar crede ca afluenta va dura pina la sfirsitul lunii februarie.

Bisnitarii s-au transformat in camatari la frontiera

Posibilitatea romanilor de a calatori in strainatate a dat nastere unei noi afaceri, de pe urma careia lumea interlopa cistiga zeci de milioane de lei. Impunerea turistilor romani – de a prezenta la frontiera sume de 250 sau 500 de euro – a transformat zona de la punctul de trecere a frontierei de la Portile de Fier I intr-un furnicar al valutistilor. Profitind ca multi dintre cei care doreau sa plece din tara nu aveau intreaga suma de bani necesara trecerii frontierei, intre turisti si valutisti a inceput negocierea comisionului, care se ridica la 150.000-200.000 de lei. Pentru ca politistii de frontiera mehedinteni le-au anticipat miscarea, valutistii nu se pot misca in voie pe linga vama, fiind nevoiti sa apeleze la alte trucuri. Ei lucreaza acum mina in mina cu „carausii“, cei care au de cistigat de doua ori: taxa perceputa pentru trecerea turistilor peste granita si comisionul din „imprumutul“ pe termen scurt al valutistilor. Un bisnitat poate rula citeva sute de euro pe zi. In strinsa legatura cu un caraus, el ofera suma in euro necesara trecerii frontierei de stat, cu conditia ca turistul sa aleaga carausul preferat. Acesta din urma este si cel care va reprimi suma de euro si o va returna valutistului, la intoarcerea in tara. Infractiunea de camata este greu de probat, mai ales ca nici unul dintre participanti nu isi va recunoaste fapta. Pentru ca acest nou procedeu nu poate fi sanctionat decit contraventional, fenomenul risca sa ia amploare.

Societatile de asigurare nu se asteapta la o avalansa de solicitari

Asiguratorii nu se asteapta la o crestere spectaculoasa a volumului de prime incasate din politele de asigurare turistice, deoarece dinamica acestora va fi direct proportionala cu cea a numarului de turisti care vor calatori in spatiul Schengen.

„Nu cred ca va exista o dinamica deosebita, deoarece obligativitatea asigurarii a fost in vigoare, pentru toate tarile din spatiul Schengen, inainte de ridicarea vizelor. Numarul de polite va depinde de numarul celor care vor calatori in tarile europene, dar, in conditiile date, nu vor fi multi romani care sa-si permita asemenea calatorii. Oricum, mehedintenii nu se inghesuie inca sa plece spre spatiul Schengen“, a declarat Virgil Stoian, directorul unei societati de asigurare cu sucursala in Mehedinti.

Asigurarile turistice acopera cheltuielile necesare spitalizarii turistului in cazuri de urgenta, precum si cele de repatriere in caz de deces. Limitele maxime de acoperire se situeaza la aproximativ 50.000 de euro pentru toate tarile din spatiul Schengen, mai putin Austria, care solicita ca asigurarea sa acopere cheltuielile nelimitat. Prima de asigurare pentru un sejur de o saptamina se ridica, in prezent, la 300.000 de lei pe persoana, iar pentru o deplasare de o luna, suma ajunge la aproximativ 600.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS