13.4 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeamurile Directiei de Somaj Mehedinti au fost sparte de mehedintenii veniti sa-si ia „adeverinte de saracie“

Geamurile Directiei de Somaj Mehedinti au fost sparte de mehedintenii veniti sa-si ia „adeverinte de saracie“

Geamurile de la intrarea in sediul Directiei de Somaj Mehedinti au fost sparte, la sfirsitul saptaminii trecute, in imbulzeala creata de citiva zeci de mehedinteni veniti sa solicite adeverinte de someri. Acestea le dau dreptul sa depuna cereri la primarie, pentru acordarea unui venit minim garantat.

Prin Legea venitului minim, statul garanteaza fiecarui cetatean, pentru subzistenta, suma de maximum 630.000 de lei si un ajutor pentru incalzire, de 250.000 de lei sau 500.000 de lei, in functie de sistemul de incalzire.

Pentru a intra in posesia acestor sume, solicitantii trebuie sa se adreseze primariilor de pe raza domiciliilor. Noua lege nu impune un termen pentru depunerea dosarelor. Pentru a depune o cerere in acest sens, solicitantii trebuie mai intii sa obtina o adeverinta de la Directia de Munca, fapt ce a facut ca o parte dintre mehedinteni sa se calce in picioare, in fata acestei institutii, pentru a se numara printre primii beneficiari ai acestui ajutor social. „Toate persoanele sint potentiali beneficiari ai Legii 416/2001, privind venitul minim garantat. Oamenii au venit sa solicite adeverinte, din care sa rezulte ca sint in evidente ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca si ca nu a refuzat un loc de munca sau un curs de pregatire profesionala. Exista foarte multi oameni care s-au prezentat, dar multi nu stiu ca vom lucra si simbata, si duminica, pentru a satisface aceste solicitari. Noi eliberam adeverinte pentru Turnu Severin, pentru ca in judet cereri se pot elibera si la punctele noastre de lucru din teritoriu, de la Vinju-Mare, Strehaia, Baia de Arama, Orsova si Cujmir“, a declarat Vasile Eftinoiu, director la Directia de Munca Mehedinti.

1,9 milioane de lei pentru patru persoane

Reprezentantii Primariei Drobeta Turnu Severin le recomanda solicitantilor venitului minim garantat sa verifice daca dosarul este complet. Sumele se acorda in functie de numarul membrilor unei familii si de veniturile realizate. Familiile alcatuite din doi membri vor primi 1.134.000 de lei, cele alcatuite din trei persoane vor primi 1.575.000 de lei, iar pentru familiile formate din patru persoane, ajutorul este de 1.953.000 de lei. Beneficiarii Legii venitului minim garantat vor primi pentru incalzire 250.000 de lei, daca locuiesc la casa, fara a fi conectati la sistemul centralizat de incalzire, si 500.000 de lei, daca locuiesc la bloc. Prin bugetul de stat pentru acest an, a fost stabilita suma de 5.700 de miliarde de lei, pentru ajutoarele care se vor acorda potrivit Legii 416/2001. Persoanele care au nelamuriri legate de venitul minim garantat, de conditiile de acordare a acestuia sau de actele necesare intocmirii dosarelor de ajutor social, precum si institutiile publice care aplica prevederile Legii 416/2001 pot obtine informatii prin linia telefonica deschisa special de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, la numarul 01/310.09.65.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS