Sase angajati de la AVIOANE Craiova aflati pe lista de disponibilizare au intrat joi dimineata in greva foamei. In jurul orei 14.00, li s-a alaturat alt disponibilizat. Grevistii foamei spun ca alti colegi au promis sa protesteze la fel, dar incepind de luni. Nemultumirea grevistilor foamei este legata de modul in care a fost intocmita lista de disponibilizari, cuprinzind 518 persoane.
Toti cei sapte protestatari sint muncitori si spun ca au fost pusi pe lista de disponibilizari pe nedrept. Stelica Dobrica este policalificat si in ultimii 20 de ani a lucrat la Fabrica de avioane. „Am muncit ca lacatus, dar cind a fost nevoie de sudori in alta parte, m-au obligat sa ma mut la alta sectie. Acum ma dau afara pentru ca sint nou in sectia in care ma aflu. Nu-i intereseaza ca stiu sa fac doua meserii si ca nu m-am mutat pentru ca am vrut eu in alta parte“. In aceeasi situatie era si Stan Filfan si Misu Antonini. Stan Filfan spune ca il nemultumeste mai ales faptul ca experienta si capacitatea lor profesionala nu au fost luate in calcul. „Noi putem sa lucram in doua parti si acum ne dau afara tocmai din cauza ca am stiut prea multe si ne-au dus unde era nevoie de noi. Acum ne spun ca nu se mai poate face nimic. Noi speram totusi sa se gaseasca o solutie“. Constantin Oncica este si el vechi in intreprindere: „Am 24 de ani vechime aici si gradul doi de handicap. Am facut contestatie la decizia de concediere dar nimeni nu mi-a luat-o in considerare. M-au dat pe mine afara cu 24 de ani vechime si i-au pastrat pe altii cu 11 ani vechime“. Oamenii se tem ca nu isi vor gasi locuri de munca si ca situatia lor materiala, si asa grea, se va inrautati. Misu Antonini si Anghel Predici spun ca sint singurii cu salariu din familie si au copii de intretinut. Marian Nicola se plinge ca nu are locuinta: „Stau cu chirie. Le-am cerut inainte o locuinta, dar nu le-a pasat. Nu stiu cum voi putea plati de acum inainte chiria“.
„E greu de crezut ca se va rezolva ceva“
Prefectul judetului, Cornel Mondea, a fost joi la sediul Fabricii de avioane. El a cerut reanalizarea cazurilor grevistilor, dar a tinut sa precizeze ca numarul de 518 disponibilizati nu poate fi schimbat: „In cadrul colectivelor, daca si colegii, si liderul de sindicat sint de acord se poate inlocui omul de pe lista cu un altul, dar numarul 518 ramine batut in cuie“.
Directorul Avioane Craiova, Nicolae Deneanu, a precizat ca doar citeva contestatii au putut fi admise: „Pentru ceilalti nu mai exista alta solutie decit sa se adreseze instantei“.
La rindul sau, liderul sindical, Gheorghe Tanasoiu, spune ca protestul celor sapte disponibilizati este de inteles, dar nu crede ca va rezolva ceva: „Ii cunosc foarte bine pe grevisti. Citiva sint niste meseriasi foarte buni, dar fiind intr-un atelier cu oameni putini si bine calificati a trebuit sa-i punem pe ei pe lista deoarece s-au facut disponibilizari din fiecare atelier. In atelierul lor au ramas oameni mai valorosi ca ei si cu vechime mai mare, dar pe ansamblul fabricii ei sint intr-adevar buni meseriasi“. Ghinionul celorlalti, considera Gheorghe Tanasoiu, este faptul ca „o data cu impartirea fabricii in doua – parte civila si parte militara – au ajuns la un nou loc de munca si automat au fost pusi pe lista“. In ceea ce priveste sansele de rezolvare a situatiei grevistilor foamei, liderul sindical este sceptic. „Prefectul judetului, Cornel Mondea, a dat ordin sa se reanalizeze aceste cazuri. Totusi, e foarte greu de crezut ca se va rezolva ceva deoarece se pune problema ca salvind unul sa pui altul in loc. Dar, nu se stie, orice e posibil“. Protestatarii s-au declarat decisi sa ramina in greva pina cind situatia lor se va rezolva. Dupa incheierea programului de lucru ei au fost nevoiti sa se mute din incinta societatii intr-o incapere din afara acesteia, cu citeva scaune si mese, cu un calarifer pe cale sa se raceasca si cu citeva sticle de ceai.