Desi inspectorii de specialitate din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC), Politia Sanitara si Directia Generala de Agricultura si Alimentatie Dolj verifica aproape zilnic societatile comerciale care desfac produse alimentare, numarul neregulilor constatate creste. Se pare ca pe agentii economici cuantumul amenzilor aplicate, care nu este deloc de neglijat, nu-i sperie deloc, iar cistigul este mai important decit sanatatea consumatorilor.
Gazeta de Sud a scris de curind despre Asociatia Familiala Elena Serban, un atelier de fabricare a produselor de cofetarie si de patiserie care producea ilegal prajituri, pizza, placinte si cornuri in conditii insalubre. Era un semnal de alarma din care, in mod normal, ar fi trebuit sa traga invataminte si altii care functionau in conditii similare. Din pacate, nu a fost deloc asa. La doua zile dupa controlul de la AF Elena Serban, inspectorii OJPC Dolj au verificat patiseria de linga Parcul Romanescu, SC FILLI PRODUCT SRL. Unitatea functiona ilegal, nu avea autorizatii sanitara si sanitar-veterinara si nici licenta de fabricatie, iar despre respectarea conditiilor igienico-sanitare nici nu putea fi vorba. „Mizerie cit cuprinde si dezordine, asa se pot caracteriza conditiile de lucru de la SC FILLI. Materiile prime utilizate la fabricarea prajiturilor si produselor de patiserie nu aveau elemente de identificare si erau depozitate pe jos. Mai mult decit atit, ingredientele pentru pizza, parizerul si maslinele, erau alterate“, spune Dumitru Ionescu, inspector OJPC. La efectuarea controlului, personalul angajat nu a putut prezenta carnetele de sanatate si nici retetarul de fabricatie.
Mezeluri stricate vindute ca bune
Vinzatoarele, in primul rind, si apoi patronii societatilor comerciale care desfac carne si produse din carne, desi stiu ca au in stoc produse expirate, continua sa le vinda in loc sa le retraga de la comercializare.
La SC BIOMAR COM SRL s-au gasit cirnati, salam si plamini alterati si cu termenul de valabilitate depasit. Tot cu termenul de valabilitate expirat s-au mai gasit citeva cutii de salata de icre si citeva pachete de budinca. Produsele expirate au fost deteriorate pe loc.
In vitrinele frigorifice ale SC FICUSALIM COM SRL, din zona garii, au fost gasite: cinci kilograme de pulpe de pui, cinci kilograme de cirnati si 15 kilograme de smintina carora, in lipsa documentelor de provenienta, nu li se putea stabili termenul de valabilitate. Intr-un alt magazin din zona garii, SC MISEFLOR AVRO COM SRL, pe unul dintre peretii incaperii era o adevarata expozitie de mezeluri alterate. In vitrina s-au mai gasit caltabos, toba si parizer care aveau miros fetid, aspect necorespunzator si membrana lipicioasa. Produsele stricate au fost retrase de la comercializare si distruse pe loc. Cele doua unitati nu aveau nici autorizatie de functionare. Melania Olaru, inspector OJPC, este de parere ca vinzatoarele ar trebui sa verifice frecvent termenul de valabilitate de pe etichete si cind constata ca acesta este depasit sa-i spuna patronului si sa le retraga de la comercializare.
Controalele OJPC au mai scos la iveala ca pe piata craioveana se comercializeaza foarte multe produse de import care nu au pe etichete si traducerea in limba romana, aspect care contravine normelor in vigoare si se sanctioneaza cu amenzi usturatoare.