5.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocal24 ianuarie, zi nepieritoare ca si limba romana

24 ianuarie, zi nepieritoare ca si limba romana

Unirea Principatelor Romane s-a sarbatorit ieri in Cetatea Baniei, intr-o atmosfera emotionanta.

In Piata Alexandru Ioan Cuza, inca de la ora 8.00, trupe militare erau in dispozitiv, soldati facind de garda in jurul statuii marelui domnitor. Cerul plumburiu si ceata din Craiova au amplificat sentimentul de solidaritate al cetatenilor urbei si tristetea fata de evenimentele actuale din Basarabia Romaneasca.

La semnalul trompetistilor au sosit oficialitatile, dupa care s-a intonat imnul de stat. Prefectul de Dolj, Cornel Mondea, si viceprimarul Craiovei, Aurica Antonie Solomon, au rostit alocutiuni despre semnificatia si importanta zilei de 24 ianuarie. Despre programul reformator al lui Alexandru Ioan Cuza au scris cercetatorii si, cu siguranta, vor mai scrie si altii. Este greu de inchipuit ce ar fi fost Romania astazi fara pragmatismul domnitorului Cuza si al primului sau ministru Mihail Kogalniceanu. A urmat un ceremonial militar cu depunere de jerbe de flori de catre parlamentarii de Dolj, reprezentantii Prefecturii si Consiliului Judetean Dolj, reprezentanti ai administratiei publice locale, Universitatii din Craiova, Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, majoritatea institutiilor craiovene, cadre militare active din garnizoana, cadre militare in rezerva sau retragere, veterani de razboi, reprezentanti ai partidelor politice si alti cetateni. Dupa defilarea garzii de onoare, s-a incins Hora Unirii in care s-au prins toti cei prezenti, inclusiv copiii.

In cadrul manifestarilor, in Sala Unirii a Muzeului Olteniei s-a organizat simpozionul „24 ianuarie – Unirea Principatelor Romane“. Cu acest prilej s-a lansat volumul „Oltenia – studii si documente“ si revista „Museum“. Ansamblul Folcloric „Maria Tanase“ a sustinut, in jurul prinzului, un spectacol de muzica populara intitulat sugestiv „Uniti in cuget si simtiri“ la Cercul Militar Craiova.

In toate scolile craiovene, lectia de istorie nu putea fi alta decit evocarea adevarului despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza si contributia esentiala a acestuia la cristalizarea statului roman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS