• Focarul de TBC trebuia anuntat Politiei Sanitare • Clasele in care profesoara Doina Rangu si-a desfasurat activitatea ar fi trebuit inchise si formolizate • Inspectoratul Scolar va demara o ancheta care sa stabileasca daca buletinul MRF al profesoarei a fost fals
28 de elevi ai Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova au fost depistati ca fiind purtatori ai bacilului Koch, dupa ce, in urma cu o saptamina, diriginta si profesoara lor de matematica a fost internata in spital cu diagnosticul tuberculoza. Doina Rangu a prezentat la inceputul anului scolar analizele medicale obligatorii, inclusiv buletinul MRF, care erau toate in ordine. Pe 15 ianuarie, profesoara a fost depistata pozitiv. Conducerea liceului a hotarit sa trimita toate cadrele didactice si elevii la care preda profesoara Rangu sa-si faca analize medicale. In urma testului IDR s-a descoperit ca 28 de elevi, 14 de la clasa a XII-a E, opt de la a XII-a D si cite trei de la clasele XI G si XI F sint infectati cu tuberculoza.
Desi medicul scolii avea obligatia sa anunte atit Politia Sanitara, cit si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj, aceste institutii au aflat, abia ieri, de la ziaristi, despre focarul de TBC de la Liceul „Tudor Arghezi“. De asemenea, trebuia demarata o ancheta epidemiologica in urma careia se putea stabili daca se declara epidemie de TBC.
„La sfirsitul lunii noiembrie, inceputul lunii decembrie, doamna profesoara a inceput sa se simta rau tot mai des. Dar nu stiam ce se intimpla si abia saptamina trecuta am aflat ca are TBC. Ne-au testat. Unii dintre noi sint bolnavi, altii nu“, spune Mihaela, una dintre elevele profesoarei Doina Rangu.
In urma depistarii focarului de TBC de la Liceul „Tudor Arghezi“, elevii care au fost descoperiti pozitiv la reactia cu tuberculina au fost supusi examenelor epidemiologice. „In toate clasele s-a facut dezinsectie si ziua urmatoare s-a aerisit. Asteptam rezultatele de la examenele medicale ale elevilor. Nici unul dintre profesori nu a fost depistat ca fiind bolnav de TBC“, a spus Nicolae Georgescu, directorul adjunct al Liceului „Tudor Arghezi“.
Cadrele didactice trebuie sa-si faca analizele in mod real
„Tuberculoza este o boala cu o simptomatologie stearsa, care poate aparea la doua-trei luni de la contractarea bacilului. In aceste cazuri se iau masuri ca toate persoanele care au stat un timp mai indelungat in preajma bolnavului, profesori, elevi, sa fie testate, iar cei cu BK pozitiv sa fie examinati radiologic. Elevilor infectati li se va prescrie un tratament medicamentos si pot merge in continuare la scoala. Cadrul didactic respectiv isi poate relua activitatea dupa vindecare, adica dupa o perioada de aproximativ sase luni. In cazul de la Liceul „Tudor Arghezi“ este posibil ca boala sa fi survenit dupa examenul MRF, dar este posibil ca buletinul de analiza sa fi fost doar stampilat, fara examinarea pacientului. Este dureros ca astfel de lucruri se intimpla si ca exista medici care mai pun si stampila fara sa examineze persoana. Multi nu vor sa-si faca aceste examene radiologice pe motiv ca se iradiaza, lucru total fals. De nenumarate ori am atras atentia, mai ales celor care lucreaza in locuri aglomerate si in mod special cadrelor didactice sa faca in mod real aceste analize pentru ca iata ce se poate intimpla“, a spus dr. Corneliu Miu, medic primar pneumolog in cadrul Spitalului de boli infectioase Craiova.
Inspectoratul Scolar Dolj a demarat o ancheta
Desi ISJ Dolj a dispus expres ca toate cadrele didactice sa faca „pe bune“ examenul MRF, unii au ignorat aceasta dispozitie. „Toti profesorii au adus buletinele de analiza medicala, dar nu putem sti daca le-au facut intr-adevar sau doar li s-a pus stampila pe ele. Este posibil ca doamna profesoara sa fi contractat bacilul Koch ulterior“, a spus Gabriela Madalon, asistenta la cabinetul medical al scolii.
Conducerea ISJ Dolj nu a aflat pina ieri de situatia de la Liceul „Tudor Arghezi“ si considera ca izbucnirea unei epidemii intr-o institutie de invatamint este un caz grav de incalcare a disciplinei scolare. ISJ va demara o ancheta pentru a stabili daca buletinul MRF emis profesoarei de matematica este sau nu fals. Am incercat sa aflam si punctul de vedere al profesoarei Doina Rangu, internata in prezent in spital, dar in zadar.