Amenzi de 250 de ori mai mari decit profitul obtinut din vinzare
Reprezentantii Directiei Silvice Dolj, insotiti de jandarmi si politisti, au efectuat pe 24 ianuarie o ampla verificare a legalitatii comercializarii si circulatiei materialului lemnos in Bailesti. Fiind zi de tirg, silvicultorii au inceput prin a opri carutele incarcate cu lemne care se indreptau spre locul de comercializare.
Din cei 15 carutasi luati la intrebari, nici unul nu a putut prezenta documente pentru lemnele transportate. Unii mai tupeisti – cum ar fi cazul lui Victor Stefan, de 28 de ani, din comuna Piscu Vechi – au incercat sa-i duca de nas pe silvicultori, aratindu-le niste bonuri de lemne mai vechi, eliberate pentru alte persoane. Figura n-a tinut insa, mai ales ca pe bonurile de lemne se specifica interdictia comercializarii. La fel a fost si in tirg, unde celor opt comercianti de lemne de acolo le-a pierit glasul cind au fost intrebati de documente. Ca atare, toate cele 23 de carute au fost incolonate si conduse catre postul de politie din localitate.
Nu face caruta cit amenda
Fiecare carutas s-a ales cu o amenda contraventionala intre 1,2 milioane de lei (pentru comercializare ilegala de material lemnos) si zece milioane de lei (pentru lipsa documentelor de provenienta a lemnelor). In unele cazuri, sanctiunile au depasit cu mult valoarea lemnelor din carute. Danut Capatina din Piscu Vechi si Ilie Pascan din Bailesti, prinsi cu buturugi care nu faceau mai mult de 40.000 de lei, vor fi nevoiti sa scoata din buzunar cite zece milioane de lei, adica de vreo… 250 de ori mai mult decit valoarea lemnelor detinute fara documente. „Culmea este ca astfel de situatii au loc cu concursul populatiei, multi cetateni preferind sa achizitioneze lemne de foc procurate te miri de unde, decit sa cumpere de la agentii economici specializati, la preturi de vreo trei ori mai mici“, a declarat ing. Minel Nicola, din cadrul Serviciului Protectia si Paza Padurilor al Directiei Silvice Dolj.