• Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva notarului Elvira Diaconescu • Fara a dispune o expertiza grafologica si fara a vedea documentul original, procurorul a constatat ca actele sint vadit plasmuite, iar semnaturile si stampila au fost falsificate • Expertii criminalisti considera ca nu se putea da o solutie in dosar fara efectuarea unei expertize de specialitate
Procurorul Ion Vinatoriu, din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova, a finalizat la sfirsitul saptaminii trecute cercetarile privind actul notarial falsificat, care se presupunea ca ar purta semnatura si stampila notarului public Elvira Diaconescu. Prin rezolutie, s-a dispus in cauza neinceperea urmaririi penale impotriva Elvirei Diaconescu cu privire la savirsirea infractiunii de fals intelectual, considerindu-se ca persoana cercetata nu este autoarea documentului falsificat. Dosarul a fost trimis Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova, pentru a-l lua in evidenta si a dispune continuarea cercetarilor de catre politie, in vederea identificarii autorului actului fals.
Procurorul a verificat cu „ochiometrul“ autenticitatea unei copii xerox
Solutia din dosarul de cercetare s-a bazat pe compararea specimenelor de semnatura si a stampilelor originale cu semnatura si stampila aplicate pe actul falsificat. Procurorul a considerat ca semnatura si stampila sint „vadit plasmuite“ pe documentul fals. Notarul Elvira Diaconescu a scos in evidenta si alte mentiuni eronate de pe documentul in cauza: taxa de timbru ar fi fost alta in cazul unui act autentic intocmit cu adevarat de biroul sau notarial, iar timbrul judiciar ar fi avut o alta valoare. Specimenele de semnatura si stampila ale notarului public Elvira Diaconescu n-au fost comparate insa cu cele aplicate pe documentul contestat din dosarul de comandament al Judecatoriei Craiova, ci verificarile s-au facut pe o… copie xerox a documentului falsificat. „Pina astazi (ieri – n.r.) nu a venit nimeni de la Parchet sau din alta parte ca sa vada documentul care se presupune ca este fals“, a precizat Radu Marinescu, grefier in cadrul Compartimentului Executari Civile al Judecatoriei Craiova.
„Solutionarea unui dosar trebuie sa se bazeze pe date stiintifice, nu pe simple impresii“
Un cunoscut expert criminalist autorizat din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, lector univ. Constantin Radu, membru al Societatii Romane de Criminologie si Criminalistica si al Societatii Romane de Grafologie, s-a aratat surprins de solutionarea unui asemenea dosar fara sa se efectueze o expertiza grafologica. „Verificarile trebuia sa fie facute de un specialist, de un expert grafolog, in nici un caz de un procuror, a carui opinie intima nu are relevanta in fata instantei intr-un asemenea caz. Solutionarea unui dosar trebuie sa se bazeze pe date stiintifice, provenite de la un specialist autorizat, nu pe simple impresii. Cu atit mai mult mi se pare imposibil de crezut ca s-a facut compararea specimenelor de semnatura si stampila cu o copie xerox a documentului in discutie si nu cu actul original, stiindu-se ca prin copiere se altereaza caracteristicile grafice ale documentului“, considera criminalistul Constantin Radu.