Invatamintul gorjean se confrunta cu probleme dintre cele mai grave. Asta si din cauza unor profesori care sint preocupati de propria imagine si nu de cauzele care fac uneori ca invatamintul gorjean sa apara pe primele pagini ale multor ziare. Ca peste tot, exista insa si exceptii. Directoarea Colegiului National „Tudor Arghezi“ din Carbunesti, din dorinta de a apara imaginea institutiei si chiar procesul de invatamint, a mers pina acolo incit ii testeaza periodic, cu ajutorul unei fiole, pe profesorii preocupati de filozofia existentiala a lui Bachus.
In urma cu o saptamina, presa scria despre scandalul de la Scoala „Sfintul Nicolae“ din Tirgu Jiu, unde un grup de elevi intentiona sa-si drogheze diriginta cu cantarida. Atit diriginta, cit si unii profesori de la aceasta scoala, au incercat sa trateze efectul si nu cauza. Sperau ca in cele din urma in presa sa apara un articol care sa o laude pe doamna diriginta Popescu Maria, in acest sens venind cu argumente de genul ca nu au fost implicati sase copii, ci doi. Pina la urma nu numarul acestora este important. Nimeni nu vrea sa raspunda la intrebarea: de ce acesti copii s-au gindit la asa ceva? Putem admite ca vina apartine in totalitate copiilor, dar care sint oare cauzele care i-au determinat pe acesti scolari sa o perceapa pe diriginta ca pe un element stresant, care impune teroare?
Din pacate, in prezent, acesti copii, cit si parintii lor sint terorizati. Este asta o solutie? Fireste ca nu. Elevii respectivi ar putea simti la un moment dat(poate fals) ca sint hartuiti de profesori si neintelesi de parinti. Labilitatea psihica in asemenea cazuri si la aceste virste poate sa-i impinga pe copii la suicid. Profesorii care nu trateaza cauzele trebuie sa fie pregatiti sa isi asume asemenea raspunderi. Sint insa si profesori care, pentru binele scolii, fac aproape orice. Pina in prezent, la Colegiul National „Tudor Arghezi“ nu a fost depistat decit un singur cadru didactic care venea la ore in stare de ebrietate. Directoarea si-a motivat astfel decizia: „Nu vreau sa avem probleme din acest punct de vedere. Nu mai stiu exact cum mi-a venit aceasta idee. Fiola am luat-o de la politia din oras. Recent, am facut un referat la Inspectoratul Scolar Gorj, pentru ca profesorul de matematica Corneliu Zgrabunta, pe care l-am depistat ca venea frecvent la ore sub influenta bauturilor alcoolice, sa fie pedepsit. I-am atras in dese rinduri atentia, dar nu s-a schimbat nimic in comportamentul domnului profesor. Am trecut toate datele intr-un raport pe care l-am inaintat celor de la inspectorat. Nu sint de acord ca in acest liceu profesorii sa vina in stare de ebrietate. Copiii trebuie tratati ca niste oameni seriosi, pentru ca, indiferent de situatie, au si ei dreptatea lor. Atita timp cit profesorii le cer sa fie disciplinati si cuminti, si ei, copiii, au dreptul sa le ceara profesorilor sa aiba o conduita ireprosabila.“ Instrumentul antialcool este tinut cu foarte mare grija de Victoria Diaconescu, intr-un sertar al biroului.
„Trebuie sa iau alta fiola“
Pentru ca fiola pe care o foloseste in prezent s-a uzat, directoarea intentioneaza sa ceara de la politie alta noua. De cite ori i se pare ca un profesor este intr-o stare bahica, ea ii pune fiola. Ea a mai afirmat ca intentia nu este aceea de a face teste de alcoolemie colegilor sai. Scopul unei astfel de initiative este de a contribui la descurajarea celor care mai consuma cite un pahar in plus. „Noi lucram intr-o institutie de invatamint si trebuie sa fim exemplu pentru elevii din aceasta unitate. Trebuie sa fac o alta cerere la politie, pentru a-mi face rost de o alta fiola. Asta e veche, nu mai poate fi folosita si pot sa fiu pacalita. Profesorii pe care ii testez pot sa imi invoce ca e veche fiola. Nu mi-a fost usor la inceput. Colegii mei nu ma priveau cu ochi buni, dar, neavind ce face, s-au obisnuit si ei cu aceasta practica“. Cele 28 de cadre didactice sint de acord cu o astfel de initiativa. Ei considera ca astfel vor fi prevenite situatiile de acest gen.
„Generalul“ a aflat de fiola de la reporterii GdS
Inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Gorj, Nicolae Mergea, a precizat ca o astfel de practica este destul de frecventa in alte domenii de activitate. El nu cunostea insa nici un amanunt legat de initiativa de la Tirgu Carbunesti, spunind ca va cerceta aspectul semnalat. „Fiola pusa de oricine si oricum nu are nici o relevanta, insa poate sa-i sperie pe profesori, iar acestia nu vor mai veni la scoala beti. Este foarte important de stiut daca exista un cadru legal pentru astfel de masura. Cunosc asemenea situatii la maturatorii din Tirgu Jiu. Nu am auzit pina acum ca un profesor sa le puna fiola unor colegi, cu atit mai mult un director de liceu“, a spus Nicolae Mergea.
Profesorul Corneliu Zgrabunta va fi demis din functie, ca urmare a consumului de alcool, in mod repetat, in incinta Colegiului National „Tudor Arghezi “. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Gorj considera ca reclamatia facuta de directoarea Victoria Diaconescu este motivata.