Prefectul judetului Gorj, Toni Mihail Grebla, a condus ieri sedinta Grupului Operativ de Prevenire a Criminalitatii. In cadrul intilnirii, s-au prezentat rapoarte cu privire la rezultatele obtinute, in ultima luna, in activitatea complexa de descoperire si combatere a criminalitatii organizate si a coruptiei, constatindu-se ca Inspectoratul de Politie, Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj si Directia Generala a Finantelor Publice si-au sporit gradul de implicare si au colaborat mai eficient in lupta angajata impotriva infractiunilor care afecteaza grav desfasurarea normala a vietii sociale si economice.
Ca urmare a dinamizarii si eficientizarii activitatii institutiilor din judet au fost constatate sustrageri de la plata obligatiilor fata de bugetul de stat in suma de 61,3 miliarde de lei, s-au intocmit trei dosare penale pentru infractiuni de exploatare ilegala a jocurilor de noroc si zece dosare penale pentru evaziune fiscala. Au fost constatate 40 de infractiuni de luare de mita, dare de mita si trafic de influenta, iar impotriva administratorului de la SC ULETUS IMPEX SRL, Gheorghe Traistaru, s-a emis mandat de arestare preventiva, pe 30 de zile, pentru ca a platit cu fila cec fara acoperire facturi in valoare de 1,3 miliarde de lei.
In conformitate cu Programul Judetean de prevenire a criminalitatii, au fost verificate peste 300 de societati comerciale si primarii si au fost solutionate mai multe dosare pe linie de mare criminalitate economico – financiara.
Prejudicii de miliarde
Presedintele Consiliului de Administratie al SC TAMSA – SA Matasari, Ion Negricioiu, a fost introdus in arest pe 13 februarie, pe baza de ordonanta de retinere, iar apoi Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova a dispus masura arestarii preventive, pe cinci zile. El este invinuit ca a dispus vinzarea catre SC ITIA SA Matasari, al carei administrator principal era tot el, a 147 mijloace de transport si a altor 103 mijloace fixe, producind un prejudiciu de 6,9 miliarde de lei. Tot in sarcina sa a fost retinuta si acuzatia ca pentru SC TAMSA SA si SC ITIA SA, nu a dispus virarea catre bugetul de stat a ajutorului de somaj si a contributiei la pensia suplimentara, in suma cumulata de 760 milioane de lei.
Un alt dosar solutionat i-a vizat pe Ion Tamasescu, fost director, si pe Gheorghe Iova, inginer sef la SC TAMSA SA Matasari. Dosarul penal al celor doi a fost inaintat Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova, cu invinuirea ca au vindut activele societatii la preturi subevaluate, catre SC TRANSRUT SA, nou infiintata, unde tot ei erau actionari, producind un prejudiciu de 3,2 miliarde de lei, la care se adauga faptul ca au lasat la SC TAMSA SA datorii pentru bugetul statului si furnizori in suma de peste 50 de miliarde de lei.
Primarii in vizorul politiei
In perioada de referinta, a fost inaintat Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, cu propunerea de trimitere in judecata, dosarul care ii priveste pe Nicolae Lupescu, administrator la SC CONINVEST SRL Tirgu Jiu, pe fostul primar si fosta contabila de la Primaria Scoarta, Sabin Nistor si Olimpia Ciurea. SC CONINVEST SRL a efectuat mai multe lucrari de balastari drumuri, aductiune apa si constructii, incasind drepturi necuvenite in valoare de 293 de milioane de lei. Tot in aceasta perioada, au fost depistati si trimisi in fata justitiei directorul general al SC SARTEX SA, Vasile Vladislav, si Vasile Popescu, director economic la aceeasi societate comerciala, care au pretins si au primit bunuri in valoare de peste 80 de milioane de lei de la un gestionar din unitate, pentru a-l mentine in functie si a-i facilita aprovizionarea cu butelii de aragaz, produse usor vandabile.
Retea de traficanti de persoane anihilata
Cupiditatea i-a facut pe unii sa recurga chiar si la trafic de persoane. Este cazul grupului compus din inculpatii Nicolae Golea, Orlando – Grigore Draganescu si Marian Sebastian Chiriac, care au fost trimisi in judecata pentru ca au recrutat fete, punindu-le la dispozitia unor persoane din afara tarii, pentru exploatarea lor ca prostituate, in schimbul obtinerii unor foloase materiale. In cadrul sedintei, s-au stabilit si noi masuri pentru mai buna coordonare a eforturilor institutiilor implicate in prevenirea si combaterea criminalitatii.