Cele 6.223 de cadre didactice din Gorj vor intra astazi in greva de avertisment. In urma intilnirii de simbata de la Colegiul National „Tudor Vladimirescu“ din Tirgu Jiu, la care au participat reprezentanti ai sindicalistilor din judet, s-a decis ca actiunea sa se desfasoare intre orele 11.00 si 13.00. Profesorii vor intra la clase, dar nu vor face prezenta. Aproximativ 100 de sindicalisti, afiliati la Uniunea Judeteana a Sindicatelor Libere din Invatamint (UJSLI) Gorj, au stabilit detaliile privind declansarea protestelor la nivel de ramura. Greva de avertisment va suspenda activitatile didactice. Cei aproximativ 70.000 de elevi din judet va trebui totusi sa fie prezenti la ore. De precizat ca profesorii nu vor tine ore si nici nu vor pune absente. La aceasta actiune nu vor putea insa participa salariatii care lucreaza la cantinele scolare si la gradinitele cu program prelungit, proportia acestora fiind de aproximativ 10% din totalul unitatilor scolare din judet. Tot la intilnirea liderilor de sindicat s-a mai hotarit ca greva generala sa se desfasoare pe 11 martie, urmind ca activitatile specifice sa fie suspendate pe perioada intregii zile. S-a mai stabilit ca lectiile care nu vor fi predate din cauza masurilor de protest sa se recupereze in alte zile lucratoare.
„Cresterea propusa este inacceptabila“
Principala nemultumire a profesorilor din judet este legata de neacordarea celor zece tichete de masa solicitate guvernului. Acestia contesta si propunerea de majorare a salariilor cu 5%. „In acest fel, drepturile banesti ar fi urmat sa fie mai mari cu aproximativ 100.000 de lei pentru fiecare cadru didactic. Nu putem fi de acord cu o astfel de initiativa“, a precizat liderul UJSLI Gorj, Vasile Mija.
Profesorii contesta si hotarirea ca respectiva majorare sa vizeze doar cadrele didactice calificate. Reducerea sporului de zona, acordat profesorilor din mediul rural, este un alt motiv pentru care s-a luat hotarirea declansarii grevei de avertisment. Profesorii care lucreaza in astfel de institutii afirma ca o mare parte din salariu este cheltuita pentru asigurarea transportului catre scolile care sint situate in zonele mai izolate ale judetului.
Profesorii vor salarii mai mari
Una dintre principalele revendicari ale cadrelor didactice este legata de modificarea salariului de referinta. In prezent, acesta este de 1.273.000 de lei. Sindicalistii doresc modificarea acestuia, astfel incit respectiva indemnizatie baneasca sa ajunga la 1.800.000 de lei. Referitor la statutul bibliotecarilor, se solicita ca activitatea acestora sa fie reglementata printr-o hotarire de guvern. Vasile Mija a mai afirmat ca se solicita si finalizarea in regim de urgenta a unei legi corecte de salarizare pentru cadrele didactice, in care sa se faca referire si la personalul auxiliar si nedidactic. Totodata, procentajul de participare la cele doua greve prevazute de cele patru federatii sindicale este de peste 80%, la nivelul judetului. Au fost de acord cu declansarea grevei de avertisment profesorii din Motru, Novaci, Tirgu-Carbunesti, Sadu si Turceni. De mentionat ca aceste masuri de protest sint preconizate ca actiuni pe termen scurt. Daca nici cele doua actiuni revendicative nu vor duce la rezolvarea problemelor cadrelor didactice, atunci se va proceda la declansarea unei greve pe termen nelimitat, care se va desfasura la inceputul lunii iunie.