Adrian Cosmescu, director in cadrul Directiei de Supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a acordat un interviu in care prezinta motivele pentru care BNR a retras la finele saptaminii trecute aprobarile date conducerii Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID). Consiliul de Administratie al BID a anuntat duminica, printr-un comunicat de presa, ca se retrage de la conducerea bancii, invocind, printre altele, faptul ca BNR sprijina ideea includerii BID in scandalul privind Banca Romana de Scont (BRS). Cosmescu afirma ca una dintre greselile conducerii BID a fost si efectuarea unui plasament de peste 80 de miliarde lei la BRS, in momentul in care intregul sistem bancar oprise tranzactiile cu aceasta banca, suma care nu mai poate fi recuperata. Va prezentam integral interviul oficialului BNR:
– Ce sanctiuni au fost date conducerii Bancii de Investitii si Dezvoltare de catre Banca Nationala a Romaniei? Va intreb fiindca Banca Nationala nu a dat inca un comunicat oficial.
– Banca Nationala da comunicate numai in cazurile prevazute de lege. Bunaoara, cind se retrage autorizatia unei banci. Sanctiunile la care va referiti nu pot fi facute publice. Motivul? Ele implica probleme deosebit de sensibile. De fapt, de-a lungul anilor, s-au dat mai multe sanctiuni de acest fel. Niciodata nu au fost comentate. Daca eu le comentez acum, o fac pentru ca aceste sanctiuni au ajuns in presa in imprejurari pe care nu le cunosc. Precizarile devin necesare. Asadar, vineri, 8 martie, Consiliul de Administratie al BNR a retras aprobarile date conducatorilor Bancii de Investitii si Dezvoltare. Sanctiunea a fost aplicata prim-vicepresedintelui Corneliu Croitoru si vicepresedintilor Gheorghe Licuriceanu si Nicolae Rotaru.
– Pentru ce vinovatii au fost date aceste sanctiuni?
– Pentru gestionare ineficienta a resurselor, pentru credite mult prea riscante si neurmarirea destinatiei lor si, mai cu seama, fiindca din cauza unui management necorespunzator banca si-a pierdut trei sferturi din capitaluri.
– Dar conducerea BID a demisionat. Mai sint oportune aceste sanctiuni?
– Bineinteles ca sint oportune. Vineri, cind Consiliul de Administratie al BNR a discutat despre neregulile de la BID, demisiile nu se aflau pe nici un rol. De altfel, ele nu au fost notificate la BNR – asa cum prevede legislatia in vigoare – pina in momentul de fata. Noi am aflat despre ele din presa, dintr-un comunicat dat publicitatii abia duminica.
– Conducatorii de la BID invinovatesc Banca Nationala ca vrea sa-i implice in scandalul BRS. Cum comentati?
– Conducatorii Bancii de Investitii si Dezvoltare s-au implicat singuri in scandalul BRS. De exemplu, printr-un plasament cu o suma mare la BRS, de peste 80 de miliarde de lei – intr-un moment in care nici un banca nu mai lucra cu BRS – si au riscat enorm. De fapt, au pierdut acesti bani.
Adrian Cosmescu, director la BNR: Conducatorii BID s-au implicat singuri in scandalul BRS
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei