• Tribunalul Dolj a sanctionat ieri Consiliul Local Craiova si Prefectura Dolj, anulind o hotarire ilegala a municipalitatii, prin care Liceul „Nicolae Titulescu“ a fost lasat fara internat • Imobilul respectiv fusese acordat de municipalitate Casei de Asigurari de Sanatate Dolj fara indeplinirea tuturor conditiilor cerute de lege • Ilegalitatea a fost „legalizata“ de prefectul de Dolj, in ciuda opozitiei ferme a Ministerului Educatiei si Cercetarii
Prin Hotaririle nr.264 si 265/20 decembrie 2001 ale Consiliului Local Craiova, internatul Liceului „Nicolae Titulescu“ fusese transferat din domeniul public in cel privat al municipalitatii, apoi oferit Casei de Asigurari de Sanatate Dolj la schimb cu o alta cladire si suma de sapte miliarde de lei. Din simplu chirias, CAS Dolj devenea peste noapte proprietar al unui imobil in care-si desfasura activitatea de doi ani incoace. Toate bune si frumoase, numai ca fusese data uitarii conditia principala a acestui transfer – avizul ministrului educatiei si cercetarii, necesar in baza Legii invatamintului. Ecaterina Andronescu a spus „Nu“, dar era prea tirziu: hotaririle fusesera adoptate, ba chiar Prefectura Dolj se grabise sa acorde – in doar doua ore – si viza de legalitate.
Nici primaria, nici prefectura nu au raspuns cererii liceului
Aflind pe cai ocolite de hotaririle consiliului local, directorul liceului, prof. Aurica Toma, s-a grabit sa solicite primarului Vasile Bulucea si prefectului Cornel Mondea interventia pentru restabilirea legalitatii. Prea tirziu! Instrainarea fusese definitivata, iar cele sapte miliarde de lei se „topisera“ in bugetul municipalitatii. Nici primarul si nici prefectul nu au catadicsit sa raspunda cererii liceului, fie ea indreptatita sau nu. Printr-o adresa remisa de MEC conducerii unitatii de invatamint se mentiona: „Hotaririle consiliului local prin care s-a decis instrainarea pot fi atacate de catre prefect in baza prevederilor Legii administratiei publice locale“. Slabe sperante, caci prefectul era cel mai indirjit sustinator al ilegalitatii. Directia de Control a Legalitatii Actelor si Contencios -Administrativ din cadrul prefecturii il instiintase pe Cornel Mondea de greseala savirsita, amintindu-i ca poate cere consiliului local sa reanalizeze si sa revoce cele doua hotariri. Prefectul nici n-a vrut sa auda, refuzind sa semneze o asemenea adresa prin care juristii prefecturii doreau sa-si repare eroarea. „Sa mai asteptam! Vom gasi o cale de rezolvare si cladirea cu pricina va ramine a Casei de Asigurari de Sanatate“, declara Cornel Mondea, incapatinindu-se sa sustina ilegalitatea comisa. De inteles, daca ne gindim ca sotia prefectului este patroana farmaciilor „3 F“, care se afla in relatii contractuale cu CAS Dolj, singura beneficiara a hotaririlor consiliului local.
Justitia sanctioneaza ilegalitatea comisa
Neprimind nici un raspuns din partea prefecturii si a municipalitatii, conducerea liceului a recurs la justitie, solicitind Sectiei Contencios -Administrativ a Tribunalului Dolj anularea celor doua hotariri ale Consiliului Local Craiova. Instanta s-a pronuntat ieri, admitind actiunea Liceului „Nicolae Titulescu“ si dispunind anularea Hotaririi nr. 264 a Consiliului Local Craiova, act administrativ pentru a carei legalitate garantase cu propria-i semnatura chiar Nicoleta Miulescu, jurista legislativului local. Imobilul ar reveni deci in domeniul public al municipalitatii, astfel ca nu mai poate fi instrainat Casei de Asigurari de Sanatate, iar primaria va fi nevoita sa returneze cele sapte miliarde. Daca sentinta va fi atacata cu recurs de consiliul local ori municipalitatea isi va recunoaste in sfirsit greseala ramine de vazut…