1.2 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalSorin Ovidiu Vintu sustine ca a inchis BID pentru ca isi lichideaza afacerile in Romania

Sorin Ovidiu Vintu sustine ca a inchis BID pentru ca isi lichideaza afacerile in Romania

Sorin Ovidiu Vintu a declarat, intr-un interviu acordat BBC, ca a luat decizia de a inchide Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) deoarece vrea sa isi lichideze afacerile in Romania si nu pentru ca in aceasta banca s-ar fi produs vreo infractiune. Vintu a afirmat ca BID nu ar fi putut sa acopere nereguli, deoarece BNR „a avut o grija de-a dreptul parinteasca“ fata de aceasta banca, trimitind controale zilnic, si a calificat decizia Bancii centrale de a invalida conducatorii BID ca fiind usor nefericita. El sustine ca singura pierdere a BID a fost plasamentul de 85 de miliarde de lei la Banca Romana de Scont (BRS), dar ca ar fi putut capitaliza BID cu trei milioane de dolari pentru ca banca sa functioneze in continuare. Prezentam integral interviul acordat de Sorin Ovidiu Vintu:

Reporter. Cine a fost insa autorul acestei idei (inchiderea BID – n.r.)?

Sorin Ovidiu Vintu: Eu.

– Dumneavoastra?

– Da.

– Dumneavoastra de fapt aveti si 90% din aceasta banca. Dar de ce ati luat decizia inchiderii?

– Asa cum am spus si in ianuarie, am luat decizia de a-mi lichida toate afacerile in Romania. Acum a venit rindul BID. Banca era departe de a avea o situatie dezastruoasa, asa cum se afirma in presa. Banca avea un plus de lichiditate de circa 40 de miliarde, active proprii, fara obligatii, fara nimic. Acolo nu s-a intimplat nici un fel de infractiune, asa cum am auzit ca a declarat cineva de la BNR. Am auzit, nu sint sigur.

– Domnule Vintu, BNR, prin Directia ei de supraveghere, spune ca la BID s-au inregistrat pierderi, s-au facut plasamente proaste si de-aceea au luat decizia sa invalideze niste conducatori ai acelei banci.

– Opinia mea este ca decizia de a invalida conducatorii bancii a fost usor nefericita. Singurul plasament este cel facut in BRS de 85 de miliarde, bani pe care BID i-a pierdut. Dar, in ciuda acestei pierderi, banca putea functiona in continuare, bineinteles urmind sa fie capitalizata, daca as fi luat aceasta decizie, de catre mine, cu inca trei milioane de dolari. Deci banca nu avea probleme decit cele de pierdere, iar aceasta nu ca urmare a activitatii bancii, ci din cauza a falimentului BRS.

– Domnule Vintu, dar atunci cind Nicolae Vacaroiu, s-a publicat in presa, a facut acel plasament, a cumparat actiuni de la Gelsor si le-a revindut de patru ori mai ieftin… Acea afacere e si ea una nefericita, nu?

– Domnule, in activitatea oricarei companii sint operatiuni profitabile, operatiuni perdante. Important este ca, la sfirsitul anului, viu pe mort sa-ti dea viu. Deci, eu nu pot judeca punctual activitatea unui administrator. Eu o judec la nivel de sfirsit de an.

– Domnule Vintu, daca va inchideti portile la BID, nu vi le inchideti ca sa acoperiti tot ce s-a intimplat acolo mai bun sau mai rau?

– Cum sa acopar, domnule? BNR a avut o grija de-a dreptul parinteasca fata de aceasta banca, trimitind controale zilnice acolo. Deci, banca aceasta de doi ani de zile are zilnic echipe de control acolo. Ce credeti ca poate fi acoperit?

– Ceea ce spune BNR ca s-a pierdut si s-a plasat prost acolo?

– Pai… astea sint publice, ce sa se acopere? Deci, a fost un plasament de 83 miliarde in BRS, bani care s-au pierdut. In momentul in care Banca Dacia Felix a dat faliment, in momentul in care BIR a dat faliment, sute de institutii si-au pierdut banii acolo. Asa s-a intimplat si in cazul BRS. BRS a dat faliment si niste institutii si-au pierdut banii acolo, printre care si BID.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS