22.9 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Administratiei Publice a definitivat ultimele detalii legate de recensamint

Ministerul Administratiei Publice a definitivat ultimele detalii legate de recensamint

Profesorii si elevii vor continua anul scolar conform programei stabilite, fara sa fie afectati de derularea recensamintului populatiei din perioada 18-27 martie, a declarat ieri ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca. El a precizat ca guvernul nu va accepta prelungirea vacantei scolare sau aminarea cursurilor din cauza recensamintului, profesorii anagajati ca recenzori avind posibilitatea sa desfasoare aceasta activitate dupa orele de curs sau sa fie inlocuiti de colegii lor. “Nu vrem sub nici o forma sa perturbam anul scolar”, a afirmat Cozmanca.

Conform programei scolare, elevii vor avea o saptamina de vacanta, intre 18 si 24 martie. Ministerul Administratiei Publice a organizat ieri la Palatul Victoria, o videoconferinta cu prefectii si reprezentantii consiliilor judetene pentru a defintiva ultimele detalii referitoare la recensamintul populatiei, programat pentru perioada 18-27 martie.

Cozmanca a solicitat autoritatilor locale si organelor de politie sa asigure paza documentelor care vor rezulta in urma recensamintului, precum si protectia recenzorilor care vor intervieva persoane domiciliate in cartierele cu probleme. „Sint anumite cartiere cu probleme, locuite in special de rromi, unde este necesara protectia recenzorilor de catre organele de politie“, a spus Cozmanca. Pentru desfasurarea recensamintului au fost desemnati 120.000 de recenzori, cei mai multi dintre acestia fiind inregistrati in muncipiul Bucuresti (11.137) si in judetele Constanta (3.926), Bihor (3.447), Timis (3.438) si Brasov (3.161). Pentru serviciile prestate, recenzorii vor primi zilnic cite 200.000 de lei, iar recenzorii sefi 250.000 lei pe zi, plata urmind sa fie efectuata in cel mult o saptamina de la finalizarea recensamintului.

Costurile totale ale recensamintului se ridica la aproximativ 850 de miliarde de lei si vor fi asigurate din bugetul de stat si din bugetele locale, singurele judete in care este necesara o redistribuire a fondurilor pentru asigurarea sumelor necesare fiind Arad, Buzau, Satu Mare, Iasi, Vrancea.

Cetatenii care vor refuza sa raspunda intrebarilor prezentate de recenzori sint pasibili de o amenda cuprinsa intre doua si zece milioane lei, iar persoanele care se vor substitui recenzorilor fara a avea aceasta calitate, pentru a patrunde in locuinte, vor fi sanctionate penal.

Populatia va avea posibilitatea de a-i identifica pe recenzori prin trei semne distincte, si anume prin prezentarea insignei, a mapei folosite la transportul documentelor si a legitimatiei oficiale, putind verifica totodata identitatea acestora la sediile primariilor sau ale consiliilor locale.

Presedintele Institutului National de Statistica, Aurel Camara, prezent la videoconferinta, a afirmat ca, in ultimele zile, au fost distribuite in diferite orase manifeste prin care cetatenii sint avertizati sa nu raspunda intrebarilor puse de recenzori, pentru a nu facilita incercarile guvernului de a obtine informatii despre populatie.

Membrii Comisiei centrale de recensamint au analizat si problema corectitudinii informatiilor furnizate de cetateni la recensamint, afirmind ca este necesar ca intre criteriul etniei si cel al apartenentei locale sa existe o delimitare clara pentru a nu permite populatiei sa se prezinte sub o forma care nu are corespondent in legislatia actuala. „Am primit o scrisoare in care sint avertizat ca multi cetateni dintr-o anumita zona intentioneaza sa se declare la recensamint drept daci. Exista alte situatii in care cetatenii se prezinta ca olteni, ceangai sau maramureseni si este necesar ca recenzorilor sa le fie explicata diferenta intre etnie si apartenenta locala“, a spus Camara.

Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a precizat ca pe formularul de recensamint va fi retinuta declaratia exacta a fiecarui cetatean, urmind ca in momentul prelucrarii generale a datelor sa fie efectuate corectiile necesare, cetatenii care nu apartin unei alte etnii urmind sa fie desemnati ca fiind de nationalitate romana.

Pentru a facilita accesul cetatenilor la informatii legate de recensamint, Ministerul Administratiei Publice va pune la dispozitia acestora numarul de telefon 08.00.12.123, cu apel gratuit, si adresa de site www. recensamant.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS