33.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilierii municipali severineni sfideaza cetatenii si legea

Consilierii municipali severineni sfideaza cetatenii si legea

• Ziaristii care au dorit sa participe la sedinta Consiliului Local Drobeta Turnu Severin au fost scosi din sala • La punctul 12 al ordinei de zi, s-a votat inlaturarea lui Ion Olaru din functia de director al Casei Municipale de Cultura • Hotarirea s-a dat cu incalcarea deciziei irevocabile a Curtii de Apel Craiova • Printre consilieri s-a aflat si inspectorul guvernamental Liviu Nicolicea, fratele deputatului Eugen Nicolicea

Initiatorii proiectului au fost Comisia de invatamint, cultura si protectie sociala, condusa de consilierul Sever Rosu, si Comisia de buget-finante a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin. Desi, potrivit legii, sedintele consiliului local sint publice, ziaristii care si-au manifestat intentia de a participa la aceasta sedinta, de interes public, au fost scosi afara din sala. Potrivit Legii administratiei publice locale nr. 61/1991, la art. 26, se arata ca „sedintele consiliului local sint publice, cu exceptia cazurilor in care consilierii decid, cu majoritate de voturi, ca acestea sa se desfasoare cu usile inchise“. Pentru ca subiectele de pe ordinea de zi erau „fierbinti“, consilierii au decis cu 14 voturi pentru si sapte impotriva ca ziaristii sa fie scosi afara din sala. Asa au inteles reprezentantii Consiliului Local Drobeta Turnu Severin sa respecte legea, dar mai ales pe contribuabili, cei care platesc taxe si impozite, platesc salariile consilierilor si aduc bani la bugetul local. Sedinta de ieri a fost prezidata de Alin Nistoran, director la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Mehedinti. Nu numai ziaristii au fost scosi din sala de sedinte. Pentru ca a fost „depistat“ ca avind asupra sa un reportofon, consilierul PNL Mariana Hoanca a fost scos afara din sala, tot prin vot al consilierilor. „Eu tineam sa imi inregistrez luarile mele de pozitie, pentru ca doream sa compar inregistrarea cu stenograma consiliului local. De fiecare data am protestat cind ziaristii au fost scosi afara din sala. Cetatenii municipiului trebuie sa stie ce hotariri se iau in aceste sedinte“, a declarat Mariana Hoanca.

„Am asistat la un spectacol jalnic…“

Ion Draghia, consilier PRM, a declarat ca nu este de acord cu decizia luata de consilierii severineni: „Daca ziaristii au fost scosi afara din sala inseamna ca se ascunde ceva. Sedintele trebuie sa fie publice“. Consilierii nu au dorit prezenta jurnalistilor in sala din mai multe motive. „Ciinii de paza ai democratiei“ nu trebuia sa afle cit au costat activitatile edilitar-gospodaresti desfasurate in municipiu, de la inceputul anului si pina in prezent, sa afle cui se concesioneaza stadionul Municipal, dar mai ales sa afle in ce mod se ia hotarirea de eliberare a lui Ion Olaru din functia de director al Casei Municipale de Cultura. Ion Olaru a mai fost eliberat din functie in anul 2001, prin Hotarirea nr. 19 din 28 februarie a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin. Motivele au fost atunci cel putin bizare, Ion Olaru fiind acuzat de activitate culturala necorespunzatoare si de pretinse ilegalitati de ordin financiar-contabil. Fostul director a dat in judecata consiliul local, iar Tribunalul Mehedinti a anulat hotarirea de eliberare din functie a lui Ion Olaru. Consiliul Local Drobeta Turnu Severin a facut recurs, respins insa de Curtea de Apel Craiova, care a apreciat ca temeinica si legala sentinta instantei de fond. In aceste conditii, Ion Olaru a redevenit director al Casei Municipale de Cultura Drobeta Turnu Severin. Joi, intr-o sedinta similara cu cea de anul trecut, consilierii au decis, pentru a doua oara, cu 15 voturi pentru, cinci impotriva si trei abtineri, inlaturarea lui Ion Olaru din functia de director al Casei Municipale de Cultura Drobeta Turnu Severin. Sergiu Anastasescu, consilier PD, a declarat ca toata actiunea de inlaturare a fost bine pusa la punct: „Am asistat la un spectacol jalnic, in care unii consilieri au votat ca ziaristii sa fie scosi afara, pentru ca sa nu vada cum se desfasoara sedinta. Un fapt fara precedent s-a petrecut si cu un consilier, care a fost scos afara din sala, pe motiv ca inregistra sedinta pe un reportofon. Procedura sedintei nu a tinut seama de hotarirea Curtii de Apel Craiova, care l-a repus in functie pe Ion Olaru“. Lucrurile sint cu atit mai grave, cu cit in sala de sedinte a consiliului local s-a aflat inspectorul guvernamental Liviu Nicolicea, nimeni altul decit fratele deputatului Eugen Nicolicea, presedintele PSD Mehedinti. Hotarirea judecatoreasca a Curtii de Apel Craiova, irevocabila, a fost calcata in picioare de consilierii severineni. Presedintele de sedinta, Alin Nistoran, a declarat ca nu comenteaza cele intimplate, iar viceprimarul Ilie Pisoi a declarat „nu am ce discuta cu voi“. Fara comentarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS