Pentru cele peste 150 de persoane cu handicap locomotor din Craiova, o iesire pe strazile orasului echivaleaza cu o aventura deloc placuta. Facilitatile destinate acestor oameni aproape nu exista. Rampele de acces, telefoanele publice amplasate la inaltimi rezonabile, locurile de parcare reprezinta un vis frumos pentru handicapatii locomotor, desi institutiile publice sint obligate prin lege sa acorde aceste facilitati.
Daca ai ghinionul sa suferi de un handicap care te tintuieste intr-un scaun cu rotile, sa nu speri la cine stie ce intelegere din partea semenilor, cel putin nu in Craiova. Caile speciale de acces catre institutiile publice lipsesc aproape in totalitate. Doar Primaria Craiova si Directia Generala a Finantelor Dolj dispun de rampe de acces pentru persoanele cu handicap locomotor. Restul institutiilor (prefectura, regii, banci etc.) ii lasa pe acesti oameni sa escaladeze scarile, apelind la ajutorul trecatorilor, care nu intotdeauna se arata dispusi sa il acorde. Cu exceptia citorva buticuri de pe Calea Bucuresti, care au amenajat rampe speciale de acces, nici magazinele craiovene nu s-au sinchisit prea mult de problemele clientilor cu handicap. Mai mult decit atit, handicapatilor locomotor le este interzis accesul in toaletele institutiilor publice: „In majoritatea cazurilor, usile acestor toalete sint prea inguste pentru caruciorul unei persoane cu handicap“, spune inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial pentru Persoane cu Handicap Dolj, Gabriela Nituica
Doar trei telefoane si nici un loc special de parcare
Ordonanta de Urgenta 102/1999 prevede o serie de facilitati pentru persoanele cu handicap si obligativitatea acordarii acestor drepturi de catre institutiile publice. Legea prevede ca la un grup de telefoane publice, unul sa fie destinat persoanelor cu handicap (sa fie amplasat la semiinaltime). In Craiova exista doar trei telefoane de acest gen: unul pe Calea Unirii, in fata sediului Postei, un altul in fata Universitatii si inca unul pe strada I.P. Pavlov, in apropierea sediului Politiei Judetene. Amenajarea unui loc de parcare pentru persoanele cu handicap nu costa mai nimic. Este nevoie doar de confectionarea unei tablite indicatoare. Cu toate acestea, in Craiova nu exista nici un loc de parcare destinat acestor oameni.
Nici o sanctiune pentru cei care nu respecta legea
Gratuitatea la transportul in comun este o alta facilitate acordata handicapatilor locomotor. Cind traiesti intr-un carucior, acest drept nu iti este insa de prea mare folos. Mai mult, legea prevede ca mijloacele de transport in comun sa fie dotate cu cai de acces speciale pentru handicapati. „N-am auzit ca vreo societate de transport craioveana sa fi achizitionat o astfel de masina!“, spune Gabriela Nituica. O.U. nr. 102/1999 prevede doar obligativitatea respectarii acestor drepturi a persoanelor cu handicap, fara a stabili insa nici o modalitate pentru sanctionarea celor care nu respecta legea.