• Pentru ca nu au putut obtine aprobarea de la primaria municipiului de a picheta sediul Prefecturii Olt, ei au fost nevoiti sa abandoneze, deocamdata, lupta • Aproximativ 30 de salariati au pichetat ieri sediul Senatului
Salariatii societatii RULMENTI Slatina nu au putut sa reia ieri protestul in municipiu, dupa ce au decis sa suspende week-end-ul trecut greva foamei. Conform planului, ei au suspendat vineri greva foamei (declansata cu aproape trei saptamini in urma in fata Prefecturii Olt), urmind ca de ieri-dimineata sa picheteze simultan sediul Prefecturii Olt si pe cel al Senatului Romaniei, apoi Palatul Victoria. Pentru ca nu au reusit sa obtina toate avizele necesare de la Primaria Slatina pentru a picheta prefectura judetului, protestatarii au fost nevoiti sa abandoneze planul initial. Aceasta, dupa ce saptamina trecuta, timp de trei zile, ei au fost plimbati pe drumuri de functionarii primariei, dinduli-se asigurari ca nu vor fi probleme in obtinerea aprobarilor pentru pichetarea prefecturii. Adunati pe holurile intreprinderii, salariatii asteapta un semnal de la cei aproximativ 30 de colegi care protesteaza la Bucuresti.
Atuul oficialitatilor pentru neaprobarea pichetarii prefecturii: necunoasterea legislatiei de catre protestatari
Motivul care a stat la baza neaprobarii demersurilor protestatarilor de la RULMENTI de a picheta sediul Prefecturii Olt se regaseste in Dispozitia nr. 296 din 22 martie, semnata de primarul municipiului, Gheorghe Paunescu. De fapt, dispozitia contine mai multe motive, toate fiind argumentate pe „scapari“ ale protestatarilor facute in momentul redactarii documentelor inaintate primariei, cum ar fi nerespectarea art. 5, alin. 2 din Legea 60/1991, conform caruia „Este interzisa desfasurarea simultana a doua sau mai multor adunari publice distincte in acelasi loc sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora“. De asemenea, au mai fost amintite in documentul oficial neprecizarea masurilor care se impun si care trebuie luate de institutia primariei si de organele de politie pentru asigurarea desfasurarii in mod pasnic a adunarii publice, precum si nerespectarea altor cerinte impuse de o atare situatie. Ciudat este ca dispozitia primariei contine si citeva prevederi care se regaseau totusi in documentul protestatarilor de obtinere a avizelor de pichetare. Una dintre ele se refera la mentionarea locului unde urma sa se desfasoare actiunea de protest (in fata sediului Prefecturii Olt – n.r.). Alte amanunte se pare ca le-au scapat, intr-adevar, protestatarilor: lipsa unor date de identificare a persoanelor imputernicite sa asigure si sa raspunda de masurile privind buna organizare si desfasurare a adunarii etc.
In vreme ce salariatii protesteaza la Bucuresti, directorul societatii incearca imposibilul
Victor Barbu, directorul interimar al SC RULMENTI SA, incearca sa readuca intreprinderea la viata. Cu bani din buzunarul propriu, dupa cum a declarat, el a efectuat pina in prezent numeroase „vizite de lucru“ in mai multe locuri din tara si din strainatate, in speranta salvarii societatii. „Cu greu am reusit totusi sa gasesc peste hotare materii prime, iar in tara, materiale consumabile. Deci, in ceea ce priveste piata de aprovizionare, totul e OK. Marea problema pe care ma zbat sa o rezolv consta in gasirea de comenzi, deoarece piata interna a fost deja ocupata. Din moment ce vom gasi contracte ferme, in citeva saptamini am fi gata sa pornim activitatea. Daca nu vom fi ajutati macar in acest moment, cind am mai eliminat din probleme, nu stiu cum vom razbi!“, a spus Victor Barbu. Astazi, el se va afla la Bucuresti, unde spera ca va fi primit de un reprezentant al guvernului, caruia ii va prezenta planul de redresare a societatii. Directorul interimar se teme insa ca miscarile de protest ale salariatilor sa nu ingreuneze solutionarea crizei intreprinderii: „Mi-e teama ca oamenii nu mai au rabdare. Nu au mai luat bani de mult timp, iar acasa au familii, copii…“.