4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenti craioveni retinuti de politistii de la crima organizata

Studenti craioveni retinuti de politistii de la crima organizata

Cadrele Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova au retinut joi, 4 aprilie, dupa mai multe luni de cercetari si verificari, un grup de tineri acuzati ca au facut cumparaturi prin Internet cu cardurile unor persoane din strainatate. In urma perchezitiilor domiciliare la cei 12 tineri, politistii au descoperit bunuri evaluate de ei la doua miliarde de lei, prejudiciul total fiind insa, dupa parerea lor, de 200.000 de dolari. Opt dintre ei au fost prezentati la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, cu propunerea de arestare preventiva pentru comiterea infractiunii de inselaciune

Varianta politiei este ca tinerii craioveni au spart sistemele de securitate ale calculatoarelor unor banci si au luat conturile de card ale unor clienti. Apoi au gasit clienti solvabili si, folosind elementele de identificare a cardurilor acestora, craiovenii au comandat la diferite magazine cu vinzare on-line produse diverse: de la calculatoare de ultima generatie, la aparatura electrocasnica, de la produse cosmetice la imbracaminte, la aparatura electronica si aparate foto. Firma care primea comanda verifica daca respectivul card este valid si dadea OK-ul de vinzare. Bunurile erau trimise prin oficiile de curierat rapid, DHL, TNT sau posta, iar craiovenii nu semnau decit o recipisa de primire. In momentul in care firma incerca sa-si recupereze banii de la banca emitenta a cardului, banca nu onora plata. „Cei 12 tineri faceau comenzile de la salile de Internet, tatal unuia dintre ei fiind chiar patronul unei astfel de sali. Dupa primirea bunurilor, hackerii le imparteau. Un alt mod de a obtine bunuri mai era si acela de a intra in legatura cu alti hackeri din strainatate, carora craiovenii le livrau produse software pentru care primeau in schimb bunuri. Grupul a lucrat in special in perioada 2000-2001 si chiar reusise sa gaseasca o piata de desfacere pentru marfa comandata“, a spus col. Gheorghe Bica, seful CZCCOA Craiova.

Pagubitii au sesizat ambasadele romane

Actiunea politistilor a fost coordonata de generalul de brigada Mihai Stoica, seful Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, si s-a derulat timp de sase luni. Cercetarile au fost demarate dupa ce Ministerul de Externe a primit de la ambasadele romane din Thailanda, SUA, Canada, Elvetia, Franta, Antilele Olandeze, Australia si Noua Zeelanda plingeri ale firmelor, bancilor si societatilor de asigurari pagubite. „Dotati intelectual si avind o situatie materiala buna, tinerii au fost sinceri pe toata durata anchetei. Ei sustin ca nu au stiut ca fapta lor reprezinta o infractiune. Culmea e ca si o parte din parinti au semnat de primirea unor bunuri. Patru dintre ei, Danut Voiculescu, de 19 ani, elev la Colegiul National <<Carol I>>, Bogdan Petrescu, de 28 de ani, economist, Tudor Matei, de 39 de ani, sculer matriter la Electroputere, si Cosmin Ponoran, de 21 de ani, student la Electrotehnica, sint cercetati in stare de libertate. Ei nu au avut o participare continua. Maria Lupu, bunica unuia dintre ei, o femeie trecuta de 70 de ani, a primit pe adresa ei pachete pentru nepot. In cazul dinsei nu poate fi vorba de o asociere la comiterea de infractiuni. Stim ca mai exista astfel de grupuri si vom continua cercetarile“, a spus colonelul Bica.

Valentin Florin Tucureanu, de 21 de ani, Bogdan Fota, de 22 de ani, Alexandru George Vaduva, de 22 de ani, toti studenti la Facultatea de Automatizari, Marius Robert Ionescu, de 22 de ani, Mircea Stoica, de 21 de ani, studenti la Informatica, Bogdan Boceanu, de 19 ani, elev la Colegiul National „Fratii Buzesti“, Lucian Ponoran, de 25 de ani, student la Facultatea de Electrotehnica, si Nicusor Moldoveanu, de 25 de ani, fara ocupatie, au fost retinuti de politisti. Ei au fost prezentati ieri dupa-amiaza procurorilor de la Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, cu propunerea de arestare preventiva pentru comiterea infractiunilor de inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni, conform art. 215 si 323, alineat 1, 2, 3 din Codul Penal. Daca vor fi gasiti vinovati, tinerii risca o pedeapsa de la trei la 15 ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS