13.4 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoldatii americani au distrus pesteri din Afganistan

Soldatii americani au distrus pesteri din Afganistan

Sute de soldati americani au revenit la baza aeriana de la Bagram, situata la nord de Kabul, dupa o saptamina in care au efectuat cercetari in pesterile din estul Afganistanului, pe care le-au distrus, au anuntat simbata mass-media americane. Soldatii au recuperat din pesterile folosite de talibani si luptatorii Al-Qaida, arme si saci cu documente, inclusiv manuale militare si dosare cu amprente digitale, au precizat jurnalistii care au insotit fortele americane in aceasta operatiune intitulata „Leul muntilor“.

Dupa incheierea cercetarilor, militarii au distrus anumite pesteri cu ajutorul rachetelor antitanc si al explozibililor. Dar numeroase pesteri aveau intarituri din beton, iar soldatii nu au adus suficienta munitie pentru a le arunca pe toate in aer, a mentionat postul de televiziune CNN. Unele grote pareau a fi fost locuite pina de curind, intr-una dintre acestea descoperindu-se un exemplar din USA Today, datat din 17 mai 2001, a informat CNN.

CNN considera ca operatiunea a fost hotarita ca urmare a informatiilor primite de serviciile secrete, conform carora talibanii si luptatorii Al-Qaida ar incerca sa fuga in Pakistan. Un purtator de cuvint al fortelor americane a declarat ca operatiunile continua si ca, pina in prezent, nu sint raniti in rindul soldatilor. El a refuzat sa ofere alte amanunte.

Actiunea a intervenit dupa operatiunea Anaconda, desfasurata masiv in cursul lunii martie in zona muntoasa din estul Afganistanului impotriva punctelor de rezistenta ale talibanilor si luptatorilor Al-Qaida. Responsabili americani au facut cunoscut ca mai multe sute dintre acestia au fost ucisi in cursul operatiunii Anaconda, dar au admis posibilitatea ca mici grupari sa fi scapat tentativelor de incercuire. Soldatii americani si bombardamentele aviatiei au distrus numeroase pesteri in regiunea din Valea Shahi Kot, la sud de Gardez, si au revenit cu documente, materiale militare si arme gasite in interior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS