5.9 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreocuparile Moscovei

Preocuparile Moscovei

Alianta Nord-Atlantica se sprijina pe mostenirea sovietica, scria recent cotidianul moscovit Nezavisimaia Gazeta, mentionind ca Sofia si Bucurestiul ajuta NATO sa-si insuseasca Asia Centrala si Caucazul.

Ziarul se refera la reuniunea de joi a Guvernului Romaniei, care a adoptat planul de accelerare a integrarii in structurile NATO, plan ce prevede elaborarea unui set de legi care urmeaza a fi dezbatute si aprobate de forul legislativ suprem de la Bucuresti incepind cu saptamina aceasta. Se aminteste si declaratia ministrului roman al afacerilor externe, Mircea Geoana, care sublinia ca „de facto, sintem deja in NATO“.

Publicatia din Moscova afirma ca subunitati de ingineri militari americani sint implicate in prezent in reutilarea unor obiective importante de infrastructura pe teritoriul Romaniei. Este vorba in primul rind de bazele aeriene de la Timisoara si Fetesti, precum si de Portul Constanta de la Marea Neagra. Acestea sint adaptate pentru a spori capacitatea de actiune a fortelor strategice ale NATO pe directia est si sud-est. O importanta deosebita, dupa cum se afirma la Bucuresti, se va acorda stabilirii de legaturi neintrerupte de comunicatii si transporturi militare nu numai cu Afganistanul, ci si cu Asia Centrala si Caucaz. Cotidianul rusesc, citind surse militare romanesti, afirma ca bazele aeriene si porturile tarii sint, in principiu, gata si pentru a fi folosite in operatiuni impotriva Irakului, daca va fi cazul.

La fel ca si Romania, in aceeasi directie se grabeste si Bulgaria. Si acolo au loc reconstructii in beneficiul NATO ale aeroporturilor si porturilor maritime cu sprijinul specialistilor militari americani si vest-europeni. In acest scop, in Bulgaria au sosit citeva sute de militari din SUA. Traditionala competitie bulgaro-romana, care uneori a dus la tensiuni politice, s-a transformat acum intr-o intrecere care sa corespunda standardelor NATO. Atit de la Washington, cit si de la Bruxelles, aceste eforturi sint incurajate, avind in vedere ca ele fac parte din „superproiectul de largire a NATO intre Marea Baltica si Marea Neagra“, lansat vara trecuta de presedintele George W. Bush.

Nu-i pentru prima oara, scrie Nezavisimaia Gazeta, cind Romania si Bulgaria sint folosite pentru a juca rolul de trambuline strategice si de baze de tranzit. In perioada sovietica, exact prin aceste tari din Tratatul de la Varsovia era planificat sa se dea lovituri strategice in directia Orientului Mijlociu pina la Canalul de Suez. Americanii nu trebuie acum decit sa reorienteze aceste pretioase noduri ale infrastructurii militare, aducindu-le la nivelul cerintelor contemporane. Garantia succesului acestui proces o constituie entuziasmul manifestat la Bucuresti si Sofia.

Potrivit indicatiilor pe care ministrul roman de externe, Mircea Geoana, le-a primit la Washington de la consilierul presedintelui Bush pentru problemele securitatii nationale, dna Condoleezza Rice, si de la consilierul presedintelui american pentru problemele Europei si Asiei, Romania trebuie sa devina „motorul“ asa-numitei „Initiative a celor trei mari“ – Marea Neagra, Marea Mediterana si Marea Adriatica. Se are in vedere adincirea colaborarii dintre tarile balcanice si Turcia pentru consolidarea flancului de sud al NATO. Nu se face un secret din faptul ca acest plan are si o componenta energetica, legata de transportul petrolului din Marea Caspica. Pentru realizarea acestui proiect, a fost creat un grup de negocieri in formula „doi plus doi“, in care tarile aspirante – Romania si Bulgaria – vor stabili punti de colaborare politico-militara cu Grecia si Turcia. Din acest punct de vedere, initiativa pretendentelor depaseste uneori aspiratiile SUA si ale principalilor aliati.

Bucurestiul, incheie Nezavisimaia Gazeta, isi doreste mult sa aiba in mare masura rolul de factor percutant in strategia balcanica a SUA si NATO. Tinind seama de ambitiile Georgiei si de orientarea treptata a Finlandei si Suediei spre NATO, sint sanse mari ca in urmatorii ani, Marea Neagra, la fel ca si Marea Baltica, sa apartina cu preponderenta Aliantei Nord-Atlantice. Aceasta ar modifica radical configuratia geopolitica si militaro-strategica in toata Europa Rasariteana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS