13.4 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalToate centralele termice din Tirgu Jiu vor fi debransate de la reteaua de gaze

Toate centralele termice din Tirgu Jiu vor fi debransate de la reteaua de gaze

Municipalitatea ar putea fi obligata sa garanteze achitarea datoriilor de 85 de miliarde de lei cu patrimoniul primariei

Printr-un ordin al Ministerului Industriei si Resurselor a fost aprobat un plan de masuri, cu acesta fiind de acord si reprezentantii Bancii Mondiale, pentru recuperarea creantelor pe care societatile de furnizare a energiei termice le au catre DISTRIGAZ. Conform metodologiei, DISTRIGAZ trimte notificari catre societatile care au datorii. Daca in termen de trei zile acestea nu se prezinta la negocieri, se sisteaza furnizarea gazului. Negocierile nu pot depasi zece zile si trebuie respectate urmatoarele conditii: consumatorul trebuie sa-si recunoasca debitul si penalitatile de intirziere, trebuie sa fie de acord sa plateasca din datoriile vechii, numite in Occident „datorie istorica“, in primele cinci zile de la semnarea protocolului, 10-15% din creanta. Restul datoriei se transforma in euro si la aceasta suma nu se mai percep penalitati. Creanta va fi reesalonata in perioada stabilita prin protocol. Consumatorul se obliga sa plateasca pe linga rata si consumul curent. Daca nu respecta clauzele se sisteaza furnizarea de gaz, iar consumatorul va trebui sa plateasca o taxa de rebransare care este extrem de piperata. In plus, consumatorul trebuie sa aduca garantii pentru aceste datorii istorice.

(M.B.)

Societatea de distributie a gazelor a impus societatii AQUATERM Tirgu Jiu semnarea unui protocol de reesalonare a datoriilor, care au ajuns la 85 de miliarde de lei. Conducerea DISTRIGAZ cere municipalitatii sa garanteze pentru aceste datorii cu patrimoniul primariei. Primarul Florin Circiumaru spune ca o asemenea conditie este inacceptabila si nu poate semna protocolul fara aprobarea Consiliului Local Tirgu Jiu. In cazul in care cele doua societati nu ajung la o intelegere, toate centralele termice din oras vor fi debransate de la gaze. Conducerea DISTRIGAZ a inaintat saptamina trecuta societatii AQUATERM o adresa, prin care se specifica faptul ca in trei zile trebuie pus la punct un protocol de reesalonare a datoriilor. Societatea de distributie a gazelor cere un avans de 36 de miliarde de lei reprezentind datoriile pe lunile ianuarie si februarie, la care se adauga plata facturii pe ultima luna si achitarea penalitatilor de intirziere. Restul de datorii ar urma sa fie reesalonate in 24 de transe. In plus, conducerea DISTRIGAZ cere garantarea respectarii protocolului cu patrimoniul primariei. Conducerea AQUATERM si municipalitatea au considerat conditiile impuse extrem de dure. Acestea au cerut ajutorul prefectului pentru a prelungi durata de reesalonare la 36 de luni. Prefectul Toni Grebla a fost refuzat in demersul facut la Bucuresti pe motiv ca acestea au fost conditiile impuse de Banca Mondiala. Autoritatile locale din Tirgu Jiu incearca inca sa-i convinga pe cei de la DISTRIGAZ sa renunte la conditia prin care se cere garantarea cu patrimoniul primariei. „ Nu pot sa semnez asa ceva. Am nevoie de acordul consiliului local ca sa pun gaj patrimoniul primariei“, a declarat primarul Florin Circiumaru. „Conditiile impuse sint extrem de dure. La prima vedere, nu cred ca vor putea fi respectate. Mergem totusi pe ideea negocierii“, a spus Ion Popescu, directorul AQUATERM.

Tirgujienii isi vor plati restantele la intretinere in euro

Datoria AQUATERM catre DISTRIGAZ a ajuns la 85 de miliarde de lei, la care se adauga penalitati de intirziere de 13 miliarde de lei. La rindul sau, AQUATERM avea de incasat la sfirsitul lunii februarie de la asociatiile de proprietari din Tirgu Jiu 76 de miliarde de lei, iar de la agentii economici, 14 miliarde de lei. Conducerea AQUATERM va stabili un protocol de reesalonare pentru restantele populatiei si ale societatilor comerciale. De asemenea, toate restantele vor fi transformate in euro, la cursul din 30 martie. „Trebuie sa facem toate eforturile pentru a nu se ajunge la situatia in care toate centralele din oras sa fie debransate de la reteaua de gaze. Acest lucru se va intimpla daca nu semnam protocolul, dar si daca nu-l respectam timp de doi ani de acum incolo, perioada in care vom avea de achitat lunar catre DISTRIGAZ peste trei miliarde de lei, in afara de factura curenta“, a mai declarat directorul AQUATERM. Conducerea Primariei Tirgu Jiu si cea a societatii AQUATERM urma sa se intilneasca ieri cu reprezentantii DISTRIGAZ, in incercarea de a mai „indulci“ conditiile impuse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS