13.4 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalIn Drobeta Turnu Severin actioneaza filiere specializate de falsificatori de documente

In Drobeta Turnu Severin actioneaza filiere specializate de falsificatori de documente

Acestea asigura suportul principal pentru traficul de persoane

Pentru autoritatile romane, traficul ilegal de persoane a depasit deja cota de alarma, fapt consemnat si in statisticile Organizatiei Internationale de Migratie, „marfa“ provenind cu precadere nu numai din Republica Moldova si Ucraina, ci si din judetele Mehedinti, Caras-Severin si Timis.

Zeci de retele au fost destramate de structurile specializate ale statului, dar altele le-au luat locul. La acestea se adauga fetitele si proxenetii care si-au stabilit frontul de lucru in afara granitelor tarii. Dupa cum sustin unele dintre practicantele prostitutiei care acum se spovedesc, pozind in victime ale unor escroci, drumurile vinzatoarelor de placeri duc invariabil spre Drobeta Turnu Severin, Orsova, Moldova Noua, Baile Herculane si Oravita, unde sint triate, chiar si incercate, unde li se fixeaza pretul de vinzare si apoi sint instrainate diverselor filiere de traficanti care le trec fraudulos frontiera de stat, de preferinta cu barca, in noptile fara luna. Fetitele sustin ca aceia care le trec Dunarea au in dotare pistoale-mitraliera, si au legaturi in rindul celor care asigura paza granitei, fiind mereu la curent cu raidurile politiei de frontiera. Spre Clisura Dunarii, tirgurile clandestine sint controlate de mafia sirba, care duce „marfa“ in perimetrul fostei Iugoslavii, unde este din nou vinduta patronilor de restaurante si baruri. Pretul unei „balerine“ nu scade sub 1.000 de euro, dar rareori sare peste 2.000 de euro. O data „marfa“ invechita, este iar scoasa pe taraba si apoi inlocuita cu alta proaspata, cu mare cautare la clienti. Depistate de catre politie ori scapate din mrejele sclaviei de moda noua, vinzatoarele de placeri sint trimise in tara.

400 de euro pentru o trecere ilegala, cu un pasaport falsificat

Politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova au reusit sa-l retina, in luna martie, pe proxenetul Ion Crainiceanu, de 45 de ani, din Drobeta Turnu Severin, care racola tinere, pentru a le trimite in Cehia, sa se prostitueze. Ultimul „transport“ a fost efectuat in 13 martie, dar politistii CZCCOA Craiova, impreuna cu colegii din Timisoara si cu politistii de frontiera de la Vama Nadlac, au reusit sa le opreasca din calatoria spre Cehia pe Cornelia M.A., de 23 de ani, din Drobeta Turnu Severin, Alina F., de 19 ani, din Resita, si Mariana M., de 24 de ani, din Drobeta Turnu Severin. Crainiceanu ducea fetele in Arad, unde le urca in autocar si le trimitea in localitatea Keb (Cehia), unde erau asteptate de catre un anume Edi, care le asigura cazarea si masa la restaurantul sau. Acesta din urma era si cel care suporta costurile legate de calatoria fetelor. Tinerele erau puse sa se prostitueze pentru 50 de euro, pentru o jumatate de ora, banii fiind impartiti cu Edi.

Modurile de organizare a traficului sint din ce in ce mai diversificate si perfectionate. Serviciul de Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti le-a retinut, la inceputul acestei luni, pe Luminita Giscan, de 30 de ani, si Corina Ariciu, de 29 de ani, care au incercat sa treaca fraudulos frontiera, cu ajutorul unor pasapoarte falsificate, prin inlocuirea fotografiilor. „Din cercetarile noastre a rezultat ca in Drobeta Turnu Severin actioneaza filiere de falsificatori specializate. Unii procura pasapoartele, altii recruteaza viitorii beneficiari, iar altii le falsifica“, a declarat lt. col. Vasile Povateanu, purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera. Fetele au platit cite 50 de euro pentru fiecare pasaport falsificat, cite 300 de euro pentru manopera si alti 50 de euro pentru asigurarea trecerii ilegale peste granita. Unul dintre membrii retelei de falsificatori, Malancu Tudorescu, a fost si el retinut de politisti. Doi politisti de frontiera din Mehedinti au fost acuzati, la inceputul anului, ca au favorizat, in schimbul a 500 de dolari si a unui parfum, trecerea frauduloasa a frontierei pentru un grup de turisti care folosea pasapoarte false. In acest caz a fost dispusa o ancheta interna a inspectoratului. Cazul poate fi considerat unul singular, desi nici autoritatile nu pot garanta citi turisti au trecut prin Vama de la Portile de Fier I fara sa li se controleze actele. Pasapoartele false cu care au trecut turistii prin vama au fost descoperite de catre autoritatile sirbe.

Filierele romano-sirbe actioneaza de la Suceava la Moldova Noua

Poate cea mai mare retea de trafic cu carne vie din Mehedinti, descoperita si anihilata de catre politisti, a fost alcatuita din: Iorgu Sandel, P. Daniela, Marius Paraschiv, Stelian Baleanu, George Meca, S. Mladenovici. Ei au pus bazele, la Drobeta Turnu Severin, ale unui SRL care se ocupa cu racolarea de fete dornice de aventuri amoroase, care erau trecute granita in Serbia si, de acolo, in Macedonia, Albania ori Italia, in functie de cautarea „marfii“. Amagite, fetele erau adapostite intr-un apartament inchiriat, schimbat mereu, spre a nu bate la ochi curiosilor din zona. La inceputul anului trecut, numai Livia Manofu – si ea in retea – a recrutat mai multe fetite pe care le vindea unor patroni sirbi. Au acceptat pactul cu diavolul tinere din Sibiu, Dolj, Suceava, dar si din alte judete. Ultima halta a fetelor a fost Orsova, de unde au fost trecute fluviul, au ajuns apoi la Belgrad – dupa cum reiese din declaratiile aflate in dosar, unde au fost preluate contra cost, li s-a facut CTC-ul si au fost puse la „treaba“. In numai doua luni, Maria a declarat ca a trebuit sa faca fata la 150 de indivizi. In plasa proxenetilor a cazut si Iulia, de 13 ani, careia i s-a promis ca ajunge in Italia, dar cu conditia sa mai gaseasca o prietena. Fata a gasit-o si a urmat traseul batatorit: Orsova, trecerea Dunarii si vinzarea la un pret derizoriu. In tara, parintii le dadusera disparute, reteaua fiind descoperita, iar proxenetii – arestati dupa intoarcerea fetelor in tara. Dupa arestarea lor, au fost identificati traficantul sirb Vujicic Zdravco, din Nisici, si Slavco Mladenovici, din Donja Sibica. Din declaratiile victimelor, a rezultat ca trecerile peste fluviu s-au facut numai in aval de Cazanele Dunarii si in amonte de ele, in zona Moldova Noua. Va mai trece ceva vreme pina cind prostitutia va fi legalizata in Romania. Dar legalizarea acesteia nu inseamna si rezolvarea problemelor. Traficul de carne vie este una dintre cele mai crude probleme care bintuie societatea romaneasca si careia institutiile statului nu reusesc sa-i faca fata. Retelele se consolideaza, iar sanatatea populatiei este compromisa pe termen lung. Fetele traficate se intorc pline de boli din Thailanda, Turcia, Cipru, Serbia. Ele vin acasa sa se trateze sau isi continua munca, raspindind boala. Astfel s-a ajuns ca numarul persoanelor infestate cu HIV sa creasca alarmant. Pentru prima data in acest an, numarul adultilor infestati cu HIV l-a depasit pe cel al copiilor abandonati, afectati de SIDA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS