11.7 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe cauta proprietari de vase poluatoare

Se cauta proprietari de vase poluatoare

Pe la inceputul lunii septembrie a anului trecut, semnalam prezenta in zona Portului Orsova a unor vase care, din cauza incarcaturii, constituie sursa potential poluatoare. Este vorba de slepul 11025 si de remorcherul Decebal. In primul, in compartimentul 2 se afla circa 40 mc de griu in putrefactie, amestecat cu substanta extractiva, iar in al treilea era apa cu urme de aceleasi substante. In privinta eliminarii acestor surse potential poluatoare, situatia a ramas neschimbata. Au aparut totusi unele noutati.

Proprietar necunoscut

Slepul 11025 are o fisura la compartimentul 3, sub linia de plutire, si la o eventuala scadere a nivelului lacului de acumulare, apa cu substante extractibile o ia pe Dunare la vale. Proprietarul vasului era firma FERROVECHIO SRL din Lugoj. Spun ca era, deoarece, asa cum spun gurile rele, firma s-ar fi dizolvat. Slepul 11025 a ramas „orfan“ si la o eventuala poluare, prinde orbul, scoate-i ochii. Asta ar fi o prima noutate. A doua este ca in slep a mai aparut o alta „incarcatura“: apa de santina. Cine, cind si cu a cui aprobare s-a descarcat o astfel de „marfa“, ramine sa afle organele in drept.

Fier vechi, molecule si atomi

Decebal revine in istoria prezentului, prin nava care-i poarta numele – remorcherul Decebal. De aceasta data nu mai este vorba de infruntari daco-romane, ci de o disputa de responsabilitati romani-romani. Cu insemnate cantitati de pacurina solidificata la bord, remorcherul Decebal si-a facut veacul la ancora. Ca sa nu fie impresurat de gheturile care stapineau Dunarea, in aceasta iarna a fost adus in dana SC HIDROTEHNICA SA. Asa cum reiese dintr-o adresa a capitaniei Portului Orsova, nava a fost vinduta ca fier vechi firmei SC RIPS SRL din Timisoara si nu mai figureaza in evidentele acestei autoritati portuare. Cum dezmembrarea este singura solutie in cazul celor doua nave, in ce se mai poate dezmembra fierul vechi? Pai in… fier vechi, molecule si atomi.

Cautati mo(r)ticica!

Din aceeasi adresa aflam printre rinduri ca proprietarul a scapat de belea, prin vinzarea navei. Ca atare, se recomanda sa se ia legatura cu acesta pentru a afla adresa noului proprietar, respectiv: MOTICICA! MOTICICA si atit. Pelteaua care se intinde in acest caz imi aduce aminte de cuvintul prin care un celebru romancier roman definea somnul de dupa masa al romanului: MORTICICA. In situatia de fata, morticica prelungita poate provoca oricind o poluare pe Dunare. De moment, se cauta proprietari de vase potential poluatoare. Ii vom cauta si vom reveni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS