Vineri si simbata dimineata, o parte dintre angajati s-au revoltat
Ani de zile fata saraca si urita a platformei industriale a Slatinei, SC ELECTROCARBON SA parea a fi intrat, de un an si ceva, in lumea buna. Salariile s-au platit la timp, procesul de restructurare s-a stopat, s-au acordat prime in premiera. Toate acestea, dupa o privatizare ramasa dupa gratiile unei enigme chiar si acum. Doua lucruri au fost certe: numele patronului, omul de afaceri moldovean Corneliu Iacobov, si directorul societatii, fostul lider de sindicat Teodor Caramizaru.
Revolta de dimineata
Altadata o manifestare obisnuita la SC ELECTROCARBON, protestul spontan nu mai avusese loc din luna august 2001, de cind o mina de „manipulati“ de fostul director economic Constantin Buca a incercat sa-l debarce pe directorul societatii, Teodor Caramizaru. Vineri dimineata, vreo 60 de salariati s-au strins insa in fata sediului administrativ si au cerut explicatii. Zvonul ca urmeaza sa se faca disponibilizari dupa ce li se spusese ca de acum incolo va fi bine a stirnit panica. Alti aproximativ 100 de muncitori s-au strins simbata si au cerut explicatii. N-a mai avut insa cine sa le dea, deoarece intregul staff plecase in graba la Bacau pentru o intilnire cu Corneliu Iacobov. In acest moment, toti cei care raspund la telefoanele societatii au ordine clare sa nu dea informatii.
Peste 1.000 de concediati
Desi pe diverse canale li s-a spus salariatilor ca doar aproximativ 700 din cei 1.650 de angajati vor fi concediati incepind cu 1 iulie 2002, adevarul este mult mai crud: in ELECTROCARBON nu vor mai ramine decit 500 de angajati. De trei luni, in fabrica n-a mai intrat nici macar un vagon de cocs, principala materie prima pentru productia societatii: anozi pentru industria metalurgica.
Cum s-a ajuns aici
Considerata o adevarata puscarie inainte de 1989, ELECTROCARBON a fost si ramine o foarte mare sursa de poluare a municipiului Slatina si a imprejurimilor. ELECTROCARBON este vestita pentru conditii grele de munca, prefectul Marin Diaconescu declarind in 1996 ca ar prefera sa ramina in puscarie decit sa munceasca in libertate conditionata aici. Din cei aproape 8.000 de salariati, pe care-i avea la revolutie, societatea mai ramasese cu 1.650, in fiecare an din 1990 incoace asupra ELECTROCARBON planind spectrul falimentului. Dupa incercari repetate si esuate lamentabil – de privatizare, dintre care cea mai de ris a fost cea cu aventurierul turc Halil Kuluk, care venise cu economiile fiului sau de sase ani, ELECTROCARBON ajunsese la datorii de peste 1.000 de miliarde de lei. Datorii care n-au fost stinse nici pina acum, ci doar reesalonate, dupa ce societatea a fost inglobata in grupul de firme al omului de afaceri moldovean Corneliu Iacobov.
Teodor Caramizaru
Numirea de catre Corneliu Iacobov a lui Teodor Caramizaru in functia de director general la SC ELECTROCARBON SA a stirnit multe controverse. Practic, Caramizaru a dezbracat camasa de lider sindical pe care o purta din 1990 si a imbracat-o pe cea de „general“. O misiune foarte grea dupa ce ani de zile ii „minase“ pe muncitori in lupta. Devenita acum imposibila. Poate si din cauza faptului ca din momentul numirii sale, fiind foarte apreciat de Iacobov si mai tot timpul prin delegatii, cei lasati la cirma societatii au cam pus-o pe butuci. Ori poate au fost preocupati sa salveze echipa de volei a societatii de la retrogradarea din Elita. In aceste conditii, nu este de mirare ca a retrogradat chiar societatea…