-2.2 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalMilitarii olteni sint gata de atac

Militarii olteni sint gata de atac

Un detasament de 400 de militari ai Brigazii 2 Mecanizate „Rovine“ desfasoara in aceste zile ultimele exercitii de pregatire inaintea plecarii in Afganistan. Militarii craioveni vor pleca peste aproximativ o luna in zona capitalei afgane Kabul si vor lua parte, alaturi de forta multinationala, la misiunile de mentinere a pacii. Ieri, poligonul de la Botosesti-Paia a fost teatrul unor aplicatii de anvergura ale asa-numitului „Detasament 400“, axate pe aparare si ofensiva clasica. Toata tehnica de lupta care ii va insoti pe combatanti, abilitatea si profesionalismul militarilor au fost puse la incercare in fata unei comisii de avizare venite de la Bucuresti.

„Papa Alfa Romeo! Atac inamic la ora 7.00. Bravo 1, inamicul a patruns pe flancul sting. Pregatiti-va de riposta! Terminat!“ Ieri-dimineata, cu aproape un minut peste ora sapte, statiile de emisie-receptie Panter zbirniiau in miinile transmisionistilor. Se daduse deja ordinul de incepere a aplicatiei. O parte a formatiunii de militari ai Brigazii 2 Mecanizate „Rovine“ fusese masata inca de cu seara in teatrul de operatiuni de la poligonul MApN Botosesti-Paia.

Fortele „aliate“ erau ascunse in plin cimp, in transee, iar tehnica de lupta fusese acoperita cu plase de camuflaj. Cu patru ore inainte de ordinul de atac, restul asa-numitului de acum „Detasamentul 400“ plecase din Craiova, cu o coloana de transportoare amfibii blindate, camioane si autoturisme de teren.

Detasamentul 400 in misiune

Misiunea de ieri urma sa fie una de aparare, respectiv de ofensiva clasica. Toti cei 400 de militari craioveni care vor pleca in iunie in Afganistan trebuie sa faca fata unuia dintre ultimele teste pentru obtinerea avizului comisiei venite de la Bucuresti. „Inamicul“ a patruns in poligon in coloana, pe linga liziera unei paduri. Ascunse de copaci, TAB-urile inaintau cu motoarele turate la maximum spre linia „frontului“. Doar perdele de praf le tradau prezenta, dindu-le de veste „aliatilor“ ca sint atacati. Trecind pe linga punctul de comanda, fortele atacatoare au iesit in plin cimp si s-au desfasurat in evantai, pregatindu-se de ofensiva. Au fost aruncate petardele fumigene pentru a fi marcat culoarul de inaintare, o bresa pe care genistii o facusera prin cimpul de mine.

Ofensiva si contraofensiva

Metru cu metru, fortele inamice se apropiau de „satucul“ ascuns in spatele brazdelor de pamint si musuroaielor de paie. Citeva grupe de militari ascunsi in transee asteptau cu degetele pe tragaci intrarea TAB-urilor inamice in bataia pustii.

„Nu trage nimic decit la comanda. Nu trebuie sa ne dezvaluim pozitiile“, le striga comandantii de grupa. Apoi s-a dezlantuit atacul. Loviturilor mitralierelor de pe TAB-uri si ale pistoalelor-mitraliera le-a urmat retragerea „aliatilor“. Dupa o manevra strategica, acoperiti de propriile mijloace de lupta, cei asediati au pornit contraofensiva. Dupa indeplinirea misiunii, echipajele inamice si aliate s-au adunat in mijlocul cimpului, pentru bilant.

„Mai trebuie facute unele corectii. Unele TAB-uri de pe flancuri nu au inaintat asa cum trebuie. Vom relua ofensiva cu debarcarea infanteriei“, le-a explicat seful aplicatiei subalternilor. Si exercitiul a fost reluat.

„Militarii sint tot mai increzatori in fortele lor“

Caporalul Marius Solea, unul dintre cei care vor pleca peste aproximativ o luna in Afganistan, era nerabdator sa atace inamicul si sa demonstreze ca va face fata cerintelor misiunii: „Este prima data cind plec cu colegii intr-o misiune in strainatate. Nu sint casatorit si poate ca acesta a fost si unul dintre motivele pentru care m-am decis sa-i urmez. La inceput mi-a fost teama, dar sper sa nu se intimple nimic acolo, sa imi fac datoria si sa ma intorc sanatos in tara.“

Doar o treime dintre cei 400 de militari care vor lua drumul Kabulului sint la prima astfel de misiune alaturi de forta multinationala. Ceilalti au mai fost in Angola, Albania, Kosovo, Bosnia sau Macedonia. Majoritatea celor care s-au oferit voluntar pentru Afganistan, fie ca au mai fost sau nu plecati peste granita, au avut unele temeri.

„Daca la un moment dat a existat o teama, mai mult de necunoscut, pe masura ce am inaintat in profunzimea pregatirii pentru misiune, aceasta teama a disparut. Militarii sint tot mai increzatori in fortele lor, stiu ca sint pregatiti pentru orice situatie si asteapta deja cu nerabdare sa plece“, a spus col. Pantelie Radu, seful programului de pregatire a detasamentului pentru intrarea in teatrul de operatiuni din Afganistan.

„Armata este viata mea“

Printre cei din „Detasamentul 400“ se numara si doua femei si un preot, parintele Lula. Claudia Edica Popescu are 31 de ani, este ajutor de bucatar si poarta in suflet o mare suferinta. Desi angajata civil pe baza de contract, pentru Mami, cum ii spun toti militarii brigazii, armata inseamna foarte mult. Si-a pierdut amindoi copiii, unul la numai sase luni, iar pe celalalt la un an.

Ramasa singura, s-a dedicat cu totul meseriei si a ales sa plece, alaturi de combatanti, in Afganistan: „Este pentru prima data cind plec intr-o misiune peste hotare. Dupa necazurile pe care le-am avut, armata a ramas singura mea speranta. Armata este viata mea. Daca nu ar exista armata, nu stiu ce as face. Nu mi-e frica de absolut nimic si ma bucur ca pot sa plec in aceasta misiune pentru ca aici, in tara, singuratatea ma omoara in fiecare zi putin cite putin“.

„Pe masura ce trece timpul,ma gindesc tot mai mult la momentul plecarii“

Un alt „pionier“ al misiunilor in strainatate este si lt. Marian Nedelcu, ofiter cu asigurarea logisticii in cadrul Batalionului 26 infanterie. Are 26 de ani, este casatorit si ii este putin teama de necunoscut.

„Este pentru prima data cind ma incearca un fel de teama de necunoscut, dar in nici un caz frica. Pe masura ce trece timpul, ma gindesc tot mai mult la momentul plecarii. Acel moment cind te uiti la cei dragi si parca vrei sa-i iei cu tine. Nu se poate descrie acea clipa cind pasesti dincolo de pamintul tarii tale. As vrea ca oamenii sa inteleaga adevaratul sens al misiunilor noastre si ca oricit de departe ar fi linia frontului de posturile noastre de acolo, in orice moment vom fi expusi pericolului. Dar cineva trebuie sa faca si asta. Stiu ca familia se gindeste la mine tot timpul si asta ma va ajuta foarte mult“, a spus Marian Nedelcu.

Militarii trebuie sa se familiarizeze cu conditiile din Afganistan

Pregatirea „Detasamentului 400“ pentru plecarea in Afganistan nu se opreste insa aici.

„Misiunile din cadrul programului <<New Spring 2002>> de participare la forta multinationala din Afganistan cuprind mai multe faze. Militarii au indeplinit pina acum actiuni de operationalizare a fortelor si gestionare a unor situatii de criza, de rezolvare a unor probleme specifice de mentinere a pacii si asistenta umanitara si de lupta clasica. Inca de la 1 martie, militarii Detasamentului 400 au participat la misiuni de pregatire in poligoanele complexe din Dealul Fetii, in poligonul din Craiova si in cel de la Botosesti-Paia“, a spus mr. Ioan Nicolae, loctiitor al comandantului Batalionului 26 infanterie „Neagoe Basarab“ din cadrul brigazii.

„Aceste exercitii vor continua pentru familiarizarea militarilor cu terenul muntos, semiimpadurit si la altitudini de 1.500-2.000 de metri, conditii specifice Afganistanului. Ultima misiune se va desfasura la Rinca, unde vom testa si comportarea tehnicii in teren accidentat“, a precizat col. Pantelie Radu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS